Avem energie, dar nu stim cum s-o vindem. Piata reglementata de energie era, in anii trecuti, sperietoarea producatorilor, care nu au fost deloc incantati de preturile mici stabilite de reglementator (ANRE) pentru cantitatile importante de energie pe care au fost obligati sa le livreze populatiei si micilor agenti economici. De multe ori, producatorii (detinuti de stat) s-au plans ca profitabilitatea le este afectata de pretul mic stabilit de ANRE si au spus ca vor sa vanda cat mai multa electricitate pe piata libera, unde tarifele oferite erau mult mai mari. Acum s-a intors roata. Operatorii isi vand greu energia pe pietele OPCOM. Scaderea puternica a consumului si intrarea in piata a peste 2.000 MW eolieni cu pret foarte mic i-au determinat pe producatori sa se bata sa livreze cat mai multa energie pe piata reglementata pentru anul viitor, sustin surse din ANRE. Numai ca piata reglementata se restrange pe zi ce trece, fiind in plin proces de liberalizare, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cel mai mare investitor israelian din Romania, vandut unui vanator de "cadavre" imobiliare. Compania israeliana Kardan, principalul actionar si fondatorul Globe Trade Center (GTC), a anuntat ca saptamana aceasta isi va vinde participatia din GTC catre Lone Star Funds pentru 160 mil. euro. Kardan detine in prezent 27,75% din GTC, motivul vanzarii fiind in principal nevoia de lichiditati a companiei. Restul actiunilor GTC sunt detinute de ING OFE (12,33%), AVIVA OFE (10,04%), PZU OFE (7,99%), iar restul de 41,89% din companie este controlat de actionari cu participatii de sub 5%. GTC este dezvoltatorul strain cu cele mai multe proiecte finalizate in Romania. Compania a investit in cele sase proiecte pe care le are acum in portofoliu un total de circa 377 mil. euro, anuntaCapital.ro.

"Fotovoltaicii" isi vand la oferta energia in avans pe ani de zile. Data de 18 noiembrie a adus ceva inedit pe bursa de energie OPCOM. Companii ce activeaza in domeniul energiei regenerabile au vandut pachete mari de energie pe termen lung si la un pret cu pana la 25% mai mic decat media tranzactiilor. Cumparatorii au fost traderii de energie. Compania Titan Solar, cu activitate in productia de energie fotovoltaica, a vandut catre traderul Alpiq Romindustries o cantitate de energie de 2.700 de MWh la un pret de 150 de lei/MWh. Livrarea se intinde pe un an incepand cu 1 decembrie 2013. Pretul este mic, avand in vedere ca energia livrata este in varf, cea mai scumpa energie, iar media pietei pentru energia in banda, mai ieftina, este de lei/MWh, informeazaEconomica.net.

Cand premierul trimite economia, pentru inca un an, la pascut. Pauza de-o luna. E necesar sa intelegem ca azi, 19 noiembrie, am intrat intr-un nou ciclu, identic in liniile sale fundamentale cu cel inceput in decembrie anul trecut. Nu are cum sa se incheie mai bine la anul pe vremea asta. Cel mai probabil se va incheia mai rau - caci nu poti sa iesi bine daca nu inveti din greseli si procedezi in continuare nu gresit, ci rau. Valul a trecut si a durat fix 4 saptamani. A lovit - iar guvernul a trecut destul de usor pe sub el, in plin l-a primit economia reala - pe doua directii plecand din acelasi trunchi: 1) Rectificarea in jos pe toate palierele (cand guvernul a constatat ca niciuna din socotelile sale nu se potriveste) si 2) Adoptarea bugetului pe 2014 - unde rezultatele cresterii economice s-au soldat cu mai putini bani la buget, asa incat au fost inventate noi taxe (pentru mediul privat, fireste), si a fost inventata, in premiera, indexarea cursului euro cu inflatia leului - inovatie pritocita la cabinetul ministrului (excelent cercetator in afara politicii) Liviu Voinea, scrieCursdeguvernare.ro.

Rusii au anuntat ca vor sa cumpere Oltchim. Compania rusa Oil Gas Trade a anuntat ca este gata sa preia combinatul valcean in momentul in care va fi scos la privatizare, potrivit lui Florin Rozescu, reprezentantul companiei. "Asteptam crearea Oltchim II (formata din activele viabile ale combinatului valcean n.r.), suntem in bune relatii cu administratorii judiciari si suntem gata pentru preluarea combinatului. Oil Gas Trade este o companie detinuta de doua persoane fizice", a spus Rozescu astazi, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres. Acesta negat stirile aparute in presa potrivit carora in spatele Oil Gas Trade s-ar afla gigantul Gazprom, anuntaEVZ.

Petrom, reper pentru pretul Romgaz. Listarea Romgaz a impartit piata noastra de capital in doua tabere. O parte importanta din comunitatea pietei considera listarea un succes. Cealalta parte critica autoritatile ca au ales dubla listare a Romgaz pe Bursa de la Bucuresti (BVB) si pe cea de la Londra. Criticii spun ca oferta publica initiala a producatorului de gaze a aratat ca se puteau strange lejer 5-600 milioane de euro de pe piata autohtona de capital si ca nu era nevoie si de emiterea de GDR-uri (certificate globale de depozit) la Londra. Intrebat, ieri, cum comenteaza criticile aduse acestei listari, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat: "Nimeni nu are capacitatea sa prevada exact cum o sa decurga o listare. Gradul foarte mare de suprasubscriere ne-a luat prin surprindere. Stiam ca exista un interes din toate partile pentru Romgaz, dar nimeni nu a putut sa previzioneze ca va fi atat de mare. Este greu sa spunem acum daca suprasubscrierea s-a datorat pretului bun din oferta sau daca puteam impune un pret mai mare. Am plecat de la comparatia cu alte companii de pe piata. Ori celalalt mare producator de gaze roman este Petrom. Era greu de presupus ca se putea merge cu un pret mai mare decat cotatia Petrom", informeazaBursa.ro.

Electrica pierde primul proces cu distribuitorii privati de energie - surse. Compania Electrica SA, detinuta de statul roman, a pierdut primul proces intentat, la Curtea de Arbitraj de la Paris, impotriva companiilor care au cumparat filialele de distributie si furnizare pe motiv ca nu si-au respectat unele obligatii din contractele de privatizare. "Tribunalul Arbitral, cu sediul la Paris, constituit in baza Regulilor Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert si Industrie, a respins in totalitate actiunea arbitrala formulata de Electrica prin care se solicita ca Enel sa fie obligat la plata unor despagubiri in valoare de peste 44 de milioane de euro", au declarat pentru Capital surse oficiale, scrieCapital.ro.