Dovada: Fiscul a scos gherila in strada! Speriat de ideea ca ar putea fi obligat de instanta sa plateasca penalizari pentru intarzierea rambursarii de TVA, Fiscul a scos gherila de inspectori in strada pentru a solutiona cat mai repede cererile de rambursare a TVA cu termenul depasit. Fiscul a recunoscut intr-un document oficial ca in perioada octombrie-decembrie se afla in plina campanie de control a firmelor din Romania. Mai precis, intr-o dare de seama oficiala privind situatia colectarii TVA, ministerul Finantelor Publice arata negru pe alb ca s-a apucat masiv de adunat banii de la firme. Pentru acest obiectiv, au fost scosi pe teren absolut toti inspectorii fiscali, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Europa se pregateste de marea revolutie bancara. Uniunea bancara europeana va oferi mai multe oportunitati si o mai mare siguranta a cadrului de reglementare pentru fuziuni si achizitii. In paralel, investitorii chinezi, cei mai activi in acest moment din punct de vedere al dezvoltarii in afara granitelor, isi arata deja interesul pentru sistemul financiar european. Banca Centrala Europeana urmeaza sa isi asume atributiile de supraveghere bancara in luna noiembrie 2014, cand va deveni operational mecanismul unic de supraveghere bancara (SSM), dupa ce in prealabil va examina bilanturile celor mai mari 124 de banci din zona euro, scrie Romania libera.

Sobolewski: Desfiintarea Fondului Proprietatea prin vanzarea activelor la Bursa va dezvolta piata. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) poate deveni o putere regionala daca vor fi aplicate masurile potrivite, spune Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, intr-un interviu acordat Economica.net. Sobolewski este liderul care a scos din anonimat Bursa din Varsovia, intrecand adeseori si bursa din Londra la capitolul listari si starnind invidia bursei din Viena, principala competitoare a Varsoviei. Ludvik Sobolewski a facut din Bursa din Varsovia o putere regionala in domeniul sau, in timpul celor sapte ani cat a condus-o, din 2006 pana la inceputul acestui an. Acum ca Sobolewski este directorul general al BVB, prima intrebare s-a impus de la sine, scrie Economica.net.

Bancile straine se tem de creditele agricole. Afectate de consecintele spargerii balonului imobiliar, bancile din Romania inca manifesta o prudenta extrema atunci cand vine vorba sa finanteze achizitia de terenuri, indiferent de destinatia respectivului pamant. Foarte putine banci din Romania finanteaza efectiv agricultura, in ciuda declaratiilor pompoase pe care sefii institutiilor de credit le fac de fiecare data cand au ocazia. Soldul total al finantarilor acordate sectorului agricol, inclusiv de catre IFN-uri cum sunt firmele de leasing, depaseste cu putin 2 miliarde de euro, in conditiile in care doar nevoia de cofinantare necesara pentru atragerea fondurilor europene sare de 7 miliarde de euro, scrie Capital.

CEC Bank: "Vom extinde reteaua din mediul rural doar daca vom identifica noi oportunitati". Senatorul PSD Sorin Bota acuza bancile de sabotaj in acordarea creditelor pentru achizitionarea terenurilor agricole. CEC Bank are un total de 544 de agentii deschise in mediul rural. Aurelian Dochia: "Bancile ar putea deschide agentii in zone rurale cu o activitate economica intensa". Florin Catu: "Aprobarea unor noi norme de creditare dureaza, in general, destul de mult in mediul bancar". Prezenta in mediul rural prin intermediul a 544 de agentii, CEC Bank va continua extinderea retelei de unitati in aceste zone doar daca observa oportunitati reale de dezvoltare a afacerilor, potrivit reprezentantilor bancii, scrie Bursa.

Marea problema a exploatarii gazelor de sist prin fracturarea hidraulica ramane apa. Temerile celor care se opun exploatarii gazelor neconventionale nu sunt lipsite de obiect, chiar daca avem in vedere si ultimele tehnologii utilizate. Daca in cazul sondelor sapate pentru exploatarea zacamintelor de gaze conventionale cantitatea de apa este relativ mica, in schimb, in cazul forajelor care utilizeaza fracturarea hidraulica, cantitatile de apa pot fi de ordinul sutelor sau miilor de metri cubi. Concret, prin metoda fracturarii hidraulice necesarul de consum de apa poate fi de ordinul a 15.000-30.000 de metri cubi. La problemele ridicate de aprovizionarea cu apa si la tratarea acesteia cu anumite substante se adauga impactul asupra aerului si posibilele probleme de natura seismica, scrie Energy Center.

Adevarul despre Romania: doua treimi dintre romani sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale. O cercetare sociologica INSCOP Research a luat pulsul romanilor fata de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale Romaniei. Autorii cercetarii precizeaza de la bun inceput ca au formulat intrebarile in asa fel incat sa evite folosirea sintagmelor "Rosia Montana" sau "gaze de sist", pentru ca rezultatele sa nu fie afectate major de polarizarea extrema din societate pe aceste doua teme. Prin urmare, intrebarile au vizat problematica generala a explorarii si a exploatarii resurselor naturale ale tarii, scrie Adevarul.

Curentul din rumegus are cel mai mic pret pe bursa de energie. Singura centrala pe biomasa care livreaza energie in SEN si este subventionata de consumatori a egalat minimul istoric al pretului pe tranzactiile de energie de pe bursa. Compania cu activitati in prelucrarea lemnului Sortilemn a incheiat un contract de livrare a 8.000 de MWh de energie catre traderul Romenergy Industry la pretul de 130 de lei/MWh, cel mai mic din istoria recenta a bursei de energie OPCOM pentru contractele pe termen lung. La acelasi pret s-a mai vandut, in martie, energie eoliana de catre compania Cernavoda Power, detinuta de fiica lui Iosif Constantin Dragan, unul dintre cei mai bogati romani, scrie Economica.net.