​Bancile falimentare vor putea fi salvate cu banii deponentilor negarantati. Statele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European au ajuns, miercuri noapte, la un acord privind salvarea bancilor falimentare prin bail-in, adica prin folosirea banilor deponentilor cu sume de peste 100.000 euro, anunta Financial Times. Intelegerea la care au ajuns oficialii europeni prevede, totodata, ca guvernele sa isi pastreze in continuare posibilitatea de a interveni pentru a salva bancile de la colaps (bail-out - salvarea bancilor prin taxele si impozitele platite de contribuabili), insa doar in situatii exceptionale, precizeaza publicatia britanica. Gunnar Hokmark, negociatorul principal din partea Parlamentului European, a declarat: "Avem acum un sistem de recapitalizare puternic, care trimite un mesaj clar ca actionarii bancilor si creditorii vor fi cei care vor suporta pierderile, nu contribuabilii. In acelasi timp, am stabilit, de asemenea, reguli clare pentru gestionarea cazurilor exceptionale, cum ar fi situatia in care stabilitatea financiara globala ar fi pusa in pericol", scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cat costa sa fii pacient abonat la privat. Putini romani s-au lasat convinsi de abonamentele oferite de clinicile private, iar si mai putini si le permit. Nici asigurarile de sanatate nu au prea mult succes, semn ca plata per serviciu va dainui Pentru cel mai ieftin abonament oferit de clinicile private de top din Romania, pacientul beneficiaza de consultatii nelimitate, de un set de analize de sange o data pe an si de reduceri cuprinse intre 10% si 20% la alte investigatii medicale. Cele de pret mediu includ serviciile oferite la reducere in abonamentul mai ieftin si servicii de urgenta, plus reduceri la alte investigatii. In sfarsit, cele mai scumpe abonamente includ aproape toate investigatiile medicale, plus consultatii gratuite la psiholog sau la medicul nutritionist, anuntaCapital.ro.

Franklin Templeton a inceput lichidarea Fondului Proprietatea, odata cu vanzarea pachetului Transgaz. "Biciul lui Elliott" a dat prima lovitura portofoliului Fondului Proprietatea, care si-a lichidat detinerea la una dintre cele mai solide companii din cate avea in active: Trangaz, operatorul monopolului magistralelor nationale de transport de gaze naturale. Anul trecut ani fondurile americane de investitii administrate de Elliott Associates au determinat actionarii sa dea voie administratorului Franklin Templeton sa vanda orcand doreste pana la 20% din active si sa imparta banii la actionari. Acum o luna, Elliott a amenintat administratorul ca-l lasa fara contract, daca nu grabeste procesul, informeazaEconomica.net.

Cat platesc europenii la factura de energie electrica. Bucuresti, pe locul 4 in topul capitalelor cu cele mai mari preturi. Facturile "grase" la energie sunt in capul listei agendei publice din Marea Britanie. Gospodariile europene, insa, se confrunta cu aceeasi problema: costul la energie electrica a ajuns la cele mai inalte cote. Incepand cu 2010, atat pretul gazelor cat si la energie electrica au crescut remarcabil, in mare din cauza preturilor en-gros si pe fondul asteptarilor unei cereri mai ridicate si a imbunatatirii situatiei economice. Preturile la electricitate au scazut in prima jumatate a acestui an, dar nu a fost decat un caz in care au existat rezerve de energie cu costuri scazute, ramase dupa o cerere marita in luna ianuarie. Scaderea preturilor la gaze a durat mai mult, dar trendul, acum, este crescator. Din pacate, Europa nu poate fi tratata ca o entitate singulara, intrucat exista diferente masive intre tari si intre cat plateste fiecare gospodarie pentru energia electrica, scrieEuropolitics.ro.

Opt recomandari pentru ca Romania sa-si relanseze agricultura, de la fostul comisar european Franz Fischler. Franz Fischler, comisar european pentru Agricultura in perioada 2001-2007, a avut in anii mandatului sau un discurs destul de sever fata de Romania, exprimandu-si chiar scepticismul referitor la capacitatea noastra de aderare la UE. Prezent zilele acestea la Bucuresti, Fischler si-a schimbat atitudinea si ne recomanda ope "elemente obligatorii" pentru relansarea agriculturii. "Marcile reprezinta mai mult decat niste simple etichete, Romania trebuie sa isi stabileasca nisele de piata pentru piata interna si externa, alimentele romanesti trebuie sa fie percepute ca fiind moderne, la moda, iar cheia consta in informarea consumatorilor", spune Fischler. Integral inAdevarul.

Investitorii de la Cupru Min au spălat putina. Atragerea unor investitori la societatea mineră Cupru Min Abrud s-a finalizat cu un eşec răsunător, ne-au declarat, ieri, surse guvernamentale, niciuna dintre companiile rămase în cursa pentru asocierea la Roşia Poieni nedepunând, la ultima strigare, documentele necesare pentru a participa la selecţia propriu-zisă. Cele două companii interesate să se asocieze cu Cupru Min erau Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia. Firmele au avut termen până joi, la ora 10:00, să depună documentele pentru a participa la licitaţia de vânzare a concentratului de cupru. Potrivit unor surse din piaţă, motivul pentru care cele două companii au renunţat, pe ultima sută de metri, constă în faptul că societatea minieră nu ar fi fost de acord să cedeze în faţa unor revendicări formulate de investitori. Cu toate acestea, activitatea Cupru Min nu va fi blocată, întrucât compania are contracte pentru anul viitor, ne-au declarat surse din piaţă, informeazaBursa.ro.

Tara in care vilele de lux se vand ca painea calda. Primul lot de vile lansat in cadrul noului proiect dezvoltat de arabii de la Emaar, Dubai Hills, s-a vandut in totalitate in doar o ora, transmite Arabian Business. Numai 70 de cumparatori, atent selectati, au fost invitati sa liciteze pentru parcelele puse in vanzare. Evenimentul privat a fost organizat la hotelul Armani din Dubai, iar preturile vilelor au inceput de la 7 mil. dolari. Aproape toate au fost vandute in prima ora, iar mai multi cumparatori au investit in vile a caror valoare depaseste 10 mil. euro. "S-au dus ca painea calda. Aproape toata lumea invitata a plecat in maximum o ora, detinand o noua vila in Dubai Hills", a declarat o sursa citata de Arabian Business. O alta sursa, care a cumparat una dintre vile, a declarat: "Multi au vrut sa cumpere mai mult de una, dar au limitat achizitiile la o singura unitate pentru fiecare cumparator. Ne-au fost prezentate modelele vilelor pe iPad-uri si se pare ca vor fi noul punct de reper in materie de comunitati dependente. Sentimentul general este ca Dubai Hills va fi si mai exclusivist decat Emirates Hills, dupa ce va fi finalizat", scrieCapital.ro.

Oficial: noile BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe. Lansarea noilor BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe inseamna prezentarea de catre BMW M GmbH a unei noi interpretari a automobilelor sport de inalta performanta - si transferul filosofiei BMW M spre cea de-a cincea generatie M3. A patra generatie BMW M3 Coupe a fost produsa in peste 40.000 de unitati, iar BMW M4 Coupe este pregatit sa continue aceasta poveste de succes. Simbolul "M4" face referire la noua gama care furnizeaza baza pentru noul model M - si, in premiera, versiunea Coupe va fi lansata o data cu varianta cu patru usi. Conform logicii, aceasta din urma va fi botezata BMW M3 Sedan. Noul model urmeaza sa fie prezentat la Salonul Auto de la Detroit in luna ianuarie 2014 si va avea debutul pe pietele din intreaga lume la jumatatea anului viitor, anunta24auto.ro.