Internetul mobil din Romania trece intr-o noua era. Anul acesta. Anul 2014 este unul extrem de important pentru comuncatiile mobile din Romania odata cu intrarea in vigoare a noilor licente telecom. Astfel internetul mobil din Romania va trece intr-o noua era prin lansarea noilor retele 4G ale Orange, Vodafone si Cosmote si intrarea pe piata a 2K Telecom ca si operator de internet mobil prin intermediul tehnologiei LTE. Chiar daca RCS&RDS a anuntat ca nu va lansa internet 4G in 2014, acestia vor merge pe optimizarea si cresterea acoperirii pe 3G prin licenta castigata in 2012. Cei 5 operatori au primit licente de utilizare a spectrului in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz, frecvente radio destinate comunicatiilor mobile de voce si date de banda larga, pentru perioada 6 aprilie 2014 - 5 aprilie 2029. Licentele alocate operatorilor reflecta obligatiile prevazute in caietul de sarcini cu privire la acoperirea cu servicii de comunicatii si calitatea serviciilor furnizate, noteaza economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

MKB a vandut Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital. Banca ungara MKB, parte a grupului german BayernLB, a vandut subsidiara romaneasca Nextebank catre Emering Europe Accession Fund (EEAF), tranzactia urmand sa fie incheiata dupa obtinerea avizului BNR, transmite Mediafax. "MKB Bank Zrt informeaza ca, la 31 decembrie 2013, a semnat acordul de vanzare privind intreaga investitie (96,3% din actiuni) la Nextebank SA. Validitatea acordului de preluare depinde de avizul Bancii Nationale a Romaniei", se arata intr-un comunicat publicat de MKB. La randul sau, fondul EEAF a anuntat de asemenea, vineri, semnarea acordului de preluare a Nextebank Romania. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita, informeaza Bursa.ro.

Industria in care banii inseamna timp. Exista o industrie in care banii inseamna timp (nu invers!). Ca prestigiul de la incheietura mainii costa e un lucru bine stiut. Ce nu se stie e ca industria ceasurilor de lux se ghideaza dupa reguli straine recesiunii. La inceputul secolului trecut, soldatii Fortelor armate aeriene ale Regatului Unit primeau ceasuri Rolex pentru a-i mitui pe militarii trupelor adverse, iar diplomatii incercau sa afle modelul de ceas purtat de negociatorii din echipa opusa pentru a se asigura ca ii eclipseaza cu un model mai pretios. Dintotdeauna, ceasurile nu au fost numai o bijuterie sau un accesoriu, ci si o investitie ce isi poate dovedi utilitatea in momente istorice de rascruce, scrie Capital.

Daniel Daianu, la Adevarul Live: Romania va avea o crestere economica de 2%, o cifra relativ respectabila, insa ea nu va impresiona buzunarele oamenilor. Daniel Daianu, profesor de economie si prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat, la Adevarul Live, ca economia romaneasca va inregistra o crestere de aproximativ 2% in 2014, insa acest avans nu va fi resimtit in randul romanilor de rand, nu va duce la o imbunatatire a nivelului de trai.

Benzina s-a scumpit chiar daca s-a amanat majorarea accizelor la carburanti cu 7 eurocenti/litru. Benzina si motorina sunt mai scumpe chiar de la 1 ianuarie cu cate 9 bani pe litru, comparativ cu pretul din 31 decembrie 2013, chiar daca actualul guvern a amanat majorarea accizelor la carburanti cu 7 eurocenti pe litru pentru 1 aprilie. Prima companie petroliera care a modificat preturile carburantilor este OMV Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca dupa numarul de statii de alimentare. Daca in ultimele zile ale anului trecut un litru de motorina cu aditivi costa 6,33 lei la o benzinarie OMV Petrom din zona Pipera, pretul este acum de 6,48 lei. La Petrom benzina Standard 95 se vinde acum cu 5,78 de lei pe litru, cu 9 bani mai mult decat pretul in ultimele zile ale lui 2013, informeaza EVZ.

Productia de petrol a Rusiei a atins cea mai ridicata valoare de dupa destramarea URSS. Rusia si-a pastrat titlul de cel mai mare producator mondial de petrol in 2013, cand productia sa a atins cea mai ridicata valoare de dupa destramarea URSS, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Energia a fost motorul care a alimentat cresterea economica in cei peste 10 ani sub conducerea presedintelui Vladimir Putin, iar petrolul si gazele naturale au fost responsabile pentru mai mult de jumatate din veniturile la buget. Datele publicate joi de Ministerul rus al Energiei arata ca in 2013 productia de petrol a Rusiei a atins valoarea record de 10,51 milioane barili pe zi (bpd), in crestere cu aproape 1,4% comparativ cu 2012. De asemenea, in decembrie 2013 productia lunara de petrol a Rusiei a atins si ea o valoare record de 10,63 milioane bpd, spre deosebire de Arabia Saudita care in lunile octombrie si decembrie si-a mentinut productia la 9,7 milioane bpd, scrie Bursa.ro.

Bilantul comerciantilor dupa sarbatori. Suma lasata de romani in marile supermarketuri din tara. Peste 7 milioane de cozonaci, 30 de milioane de litri de vin si 150 de milioane de oua. Daca am aduna toate bucatele care au stat pe mesele romanilor, am face un munte pana la cer. Cam asa suna un prim bilant al comerciantilor. Acestia se tem totusi ca vanzarile nu au fost la fel de bune ca acum doi ani de sarbatori. Daca-i vorba sa renunte la ceva ca sa ii ajunga banii de sarbatori, atunci romanul are lectia bine invatata: pe primul loc pune mancarea, urmeaza cadourile si in final vacantele. Asa ca mare parte din ce-a strans pentru Craciun si Revelion a ramas in magazine, noteaza stirileprotv.ro.

Discriminarea muncitorilor trecuti de 45 de ani, un fenomen care ia amploare. "Sunt strungar si vreau sa muncesc". In Romania, persoanele trecute de 45 de ani se considera nedreptatite pe piata muncii. Cei mai multi angajatori refuza sa cheme la interviu persoanele incluse in aceasta categorie deoarece considera ca au o capacitate de munca redusa. Astfel ca atunci cand sunt intrebati sustin ca nu au suficiente resurse pentru a-i plati. Prin urmare, prefera sa angajeze tineri mai putin experimentati. Un sondaj realizat recent de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) arata ca 52% din romani sunt de parere ca varstnicii isi gasesc mai greu un loc de munca in comparatie cu absolventii. In plus, potrivit aceleiasi cercetari, 26% din romani considera ca persoanele trecute de 50 de ani constituie o categorie discriminata la noi in tara, informeaza Adevarul.