Harta saraciei in Romania. Gradul de saracie si de excluziune sociala din Romania a ajuns in 2012 la 42% din populatie, in crestere fata de anul precedent, cand acest indicator se afla la 40,3%. Acest indicator plaseaza Romania pe primele locuri in Europa, Romania fiind depasita doar de Bulgaria, cu 49%, in timp ce media UE se situa in jurul a 25%. De exemplu, in 2011, 4,74 milioane din totalul populatiei romane se aflau in risc de saracie (cu un venit mai mic de 60% din venitul mediu disponibil), 6,28 milioane se confruntau cu lipsuri materiale severe iar 1,14 milioane locuia u in gospodarii cu intensitate de lucru foarte scazuta, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Calendarul listarilor, renegociat cu FMI. Scrisoarea de intentie agreata cu FMI in septembrie "inghesuie" listarile societatilor energetice Electrica, Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia in luna iunie a acestui an, ceea ce, evident, este contraproductiv, intrucat statul vrea sa maximizeze veniturile din aceste operatiuni, dar si imposibil din punct de vedere tehnic, sustin surse apropiate situatiei. "Autoritatile responsabile vor renegocia calendarul in functie de oportunitatile din piata, astfel incat listarile sa aduca fonduri cat mai mari companiilor, care au nevoie de lichiditati pentru investitii", ne-au mai spus sursele noastre, care afirma ca mai multe detalii vor fi puse pe masa discutiilor cu FMI la finele acestei luni, cand delegatia Fondului soseste in Romania. "Cel mai probabil, in aprilie vom afla calendarul nou de temporizare a listarilor, dupa studiul oportunitatilor de piata realizat de intermediari", ne-au mai declarat sursele noastre, anuntaBursa.ro.

Vom avea programul Rabla si in 2014? Ce spune Fondul de Mediu. Programul Rabla 2014 sta momentan sub semnul intrebarii, in contextul in care oficialii Administratiei Fondului pentru Mediu, institutia care se ocupa de gestionarea acestui program, nu au decis inca ce se va intampla cu Programul de stimulare a innoirii parcului auto national. "Pentru anul acesta inca nu s-a decis nimic", au transmis Economica.net reprezentantii institutiei. Anul trecut, "Rabla" a demarat pe 15 mai, cand Administratia Fondului pentru Mediu a deschis sesiunea de depunere si validare a dosarelor colectorilor si dealerilor auto din Program. Mult prea tarziu, s-au plans reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care au atras in mai multe randuri atentia asupra faptului ca demararea tarzie a programului constituie o problema pentru industria auto din Romania, informeazaEconomica.net.

Apa, miracolul care scoate din bugetul Hidroelectrica peste 60 de milioane de euro. Dupa evaluarile fostului presedinte al Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica, Remus Borza, compania pierde anual cel putin 100 de milioane de euro numai din taxa pentru constructii speciale (40 milioane euro) si din taxa pe care o plateste Apelor Romane (60 milioane euro) pentru apa uzinata. Aceasta din urma anomalie dateaza de ani buni, cand un fost ministru al mediului (UDMR) a instituit-o fara sa se consulte cu cineva. Paradoxal, cu toate ca unii specialisti in domeniu au sesizat problema tarifelor pentru apa utilizata de Hidroelectrica, Ministerul Ape Paduri Piscicultura nu aude nu vede. In randurile ce urmeaza va vom prezenta o analiza obiectiva legata de acest fenomen, realizata cu sprijinul deputatului Rodin Traicu, care a facut si o interpelare in Parlament, fara sa aiba insa un raspuns din partea Ministerului amintit, scrieEnergy-Center.ro.

Adrian Vasilescu: Creditarea nu se va revigora mai devreme de luna noiembrie. Bancile romanesti sunt inca reticente in a acorda credite, pentru ca asteapta decizii importante la nivel european. Economia a intrat intr-o faza de tranzitie prelungita. Desi Banca Nationala a eliberat pe piata bancara o suma importanta, creditorii nu vor da drumul la imprumuturi pana spre finele anului, adica in lunile octombrie - noiembrie, a spus, in cadrul unui interviu acordat EVZ, Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale. In 2014, am putea asista la mai multe fuziuni pe piata bancara, iar in ceea ce priveste deprecierea din ultimul timp a leului, in raport cu euro, aceasta pare mai degraba conjuncturala decat o situatie de durata, a mai spus Adrian Vasilescu. Integral inEVZ.

Semne proaste anul are pentru piata muncii. Piata muncii va fi atat de plicticoasa in acest an, incat probabil ca singurele evenimente care o vor marca vor fi cele doua cresteri ale salariului minim, pana la 900 de lei. Si inca ceva: desi Guvernul anunta cresterea ocuparii si scaderea somajului, lucrurile vor sta exact invers Din analiza datelor actuale, a evolutiilor din anii precedenti, din sintetizarea diverselor puncte de vedere emise de autoritati sau specialisti in piata muncii si a studiilor aparute in ultimele luni, putem trage cateva concluzii: in noul an, salariile nu vor creste decat izolat, numarul de angajati nu va creste nici el, somajul insa, da. Indraznim astfel sa contrazicem prezicerile oficiale, conform carora toti indicatorii pietei muncii se vor ameliora in 2014 (vezi tabel). Si asta pentru ca niciuna din desfasurarile recente de evenimente nu indica vreo sursa de dezvoltare, informeazaCapital.ro.

BCE promite, din nou, mentinerea dobanzilor scazute. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a intarit, ieri, promisiunea institutiei de a mentine dobanzile la un nivel scazut atata vreme cat va fi necesar, ca sa sustina redresarea economiei. "Consiliul guvernatorilor subliniaza cu fermitate ca va mentine orientarea acomodativa a politicii monetare atat timp cat va fi necesar", a afirmat Draghi, ieri, la Frankfurt, intr-o conferinta de presa. Oficialul BCE a subliniat: "Asistam la o redresare economica ce nu se mai bazeaza exclusiv pe cresterea exporturilor, extinzandu-se treptat catre cererea interna, dar inca este prematur sa declaram orice victorie". In urma afirmatiilor lui Mario Draghi, moneda unica europeana a avut un curs inferior pragului de 1,36 dolari, pe care il depasise anterior conferintei de presa. Dar raportat la ziua anterioara, cursul a fost unul in urcare. Euro a crescut cu 0,1% la ora 10.37, pe piata din New York, ajungand la 1,3593 dolari, scrieCapital.ro.

Interior hi-tech, pe viitorul Audi TT. Audi a ales o varianta mai putin obisnuita de a dezvalui interiorul viitoare generatii TT, si anume prezentand-o in cadrul Consumer Electronics Show (CES) 2014, la Las Vegas. Asadar, habitaclul a fost dezvaluit inainte ca masina sa fie prezentata oficial - ceva inedit pentru industria auto! De fapt, Audi a venit la CES 2014 cu un bord de ultima generatie, un "cockpit virtual" dotat cu un ecran LCD de 12,3 inch, amplasat chiar in fata soferului, si nu pe consola centrala, cum ne obisnuise cu sistemul sau Multi-Media Interface (MMI). Mai multe despre tehnologia inglobata de viitoarele modele Audi, in comunicatul de presa NVIDIA, pe care il redam mai jos, anunta24auto.ro.