Letonia: Trecerea la euro, urmata de un val de plangeri privind cresterea preturilor. Tot mai multi locuitori din Letonia se plang de cresterea preturilor pe care ar fi provocat-o trecerea, la 1 ianuarie, la moneda europeana comuna. Centrul pentru protectia drepturilor consumatorilor din aceasta republica baltica a inregistrat, numai in prima saptamana de la aderarea la zona euro, 425 de plangeri legate de acest lucru, a informat, ieri, ITAR-TASS, conform Agerpres. Dupa cum precizeaza serviciul de presa al centrului, in 40% dintre cazuri locuitorii se plang de cresterea preturilor dupa schimbarea valutelor, in alte 25% - de convertirea eronata, precum si de alte incalcari. In afara de aceasta, au fost inaintate plangeri impotriva unor comercianti, care refuza sa primeasca bancnote mari in lati (moneda letona) sau euro, si nici maruntis, noteaza Bursa.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Imobiliarele din Romania au fost fatale pentru irlandezii de la Mivan. Compania a intrat in insolventa. Mivan, una dintre cele mai cunoscute firme de constructii din Irlanda de Nord, a intrat in insolventa. Societatea are 300 de angajati si este specializata in amenajarea navelor de croaziera si in dezvoltarea de proprietati comerciale si rezidentiale. Deloitte se ocupa acum de administrarea companiei. Mivan a inregistrat pierderi masive in proiectele din Romania, ceea ce a dus la restructurarea afacerii in 2012, scrie BBC. Chiar si in timpul procesului de restructurare, compania a a avertizat ca se confrunta cu "circumstante extrem de dificile", scrie economica.net.

"Prima Casa": aproape 10.000 de locuinte ANL pot fi cumparate de tineri. Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a construit 31.100 de locuinte pentru tineri, dintre care 10.519 de locuinte indeplinesc conditiile de vanzare catre chiriasi. Tinerii pot cumpara aceste locuinte si prin programul "Prima Casa". Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a aprobat un plafon de 495 milioane lei pentru cumpararea locuintelor ANL prin Programul "Prima Casa". Pana la aceasta data, ANL a construit 31.100 de locuinte pentru tineri, dintre care 10.519 de locuinte indeplinesc conditiile de vanzare catre chiriasi. Pana la aceasta data s-au vandut 622 locuinte, iar alte 80 de locuinte se afla in diverse stadii ale procesului de vanzare. Anul trecut, s-a decis ca pretul de vanzare pentru locuintele ANL sa fie de 326 euro/mp (TVA inclus). Acest pret este valabil pana la 31 iulie 2014, informeaza EVZ.

In Germania, motorina e doar cu 4 centi mai scumpa decat la noi, la salarii de 7 ori mai mari. Desi pretul carburantilor nu este corelat cu veniturile, in sensul ca pretul la pompa nu este stabilit de vreun cuantum al veniturilor populatiei, nu putem trece cu vederea un amanunt interesant rezultat in ultimul raport al Oil Bulletin sau chiar in rapoartele publicate pe energy.eu. Despre ce este vorba mai exact? Conform energy.eu, pretul la pompa al motorinei in Germania este de 1,34 de euro pe litru, cu doar 4 centi mai scumpa decat in Romania, unde un litru de motorina este de 1,30 euro. In cea mai bogata tara din Uniunea Europeana. Luxemburg, un litru de motorina costa doar 1,19 euro, mult mai putin decat la noi. De fapt, Luxembourg are cele mai mici preturi la motorina din toata UE, noteaza Capital.

La sase ani de la scandalul resurselor, Sterling isi pregateste iesirea din Romania. Compania vrea sa vanda 50% din participatiile aflate in Marea Neagra. Compania Sterling Resources, inregistrata in Canada, vrea sa vanda pana la jumatate din participatiile pe care le detine la trei perimetre petroliere din Marea Neagra, la sase ani de la scandalul privind acordarea concesiunilor castigate la Haga de Romania in fata Ucrainei. Perimtrele la care Sterling intentioneaza sa vanda participatii sunt Midia si Pelican (la care detine 65%), respectiv Luceafarul (unde are 50%), informeaza Adevarul.

Lupta pentru pamant: fermierii, faultati de PSD la negocierile cu UE. Romania si-a jucat prost cartile in timpul negocierilor purtate de PSD pentru aderarea la Uniunea Europeana, astfel ca liberalizarea pietei funciare s-a facut prea devreme si i-a prins pe romani nepregatiti. Spre comparatie, Ungaria sau Polonia si-au impus prioritatile la Bruxelles. Romania, ca stat european, trebuie sa respecte regulile pietei unice. Adica, jucatorii sa beneficieze de aceleasi drepturi si sa aiba aceleasi obligatii. Numai ca agricultorii romani, atat simplii tarani, cat si cei care au firme, nu au plecat la drum de pe picior de egalitate cu cei din statele cu vechime in UE, cel putin in ceea ce priveste puterea financiara, anunta EVZ.

Egalizarea varstei de pensionare barbati-femei. Specificul romanesc si comparatii. Oarecum paradoxal, cele mai recente date disponibile ale OECD ( pentru 2011) arata ca desi varstele efective de retragere din activitate difera foarte mult, Romania are un raport intre numarul de ani in care beneficiaza de pensie femeile si numarul de ani in care beneficiaza de pensie barbatii similar cu cel al mediei statelor devoltate. Concret, la aceleasi contributii platite la sistemul public de asigurari sociale, femeile din Romania obtin beneficii pe o durata cu 50% mai mare decat barbatii. Desi poate parea mult, situatia este mult mai buna decat in cazul fostelor colege de bloc estic intrate in UE, scrie cursdeguvernare.ro.

Volvo XC Coupe Concept prefigureaza viitorul XC90. Volvo se afla in plina metamorfoza! Dupa interesantul Coupe Concept, prezentat anul trecut, la Frankfurt, Volvo va dezvalui in curand, la Salonul de la Detroit, XC Coupe Concept. Acronimul XC ne lasa sa intelegem ca anticipeaza viitorul SUV XC90. Cat despre metamorfoza, ea se deruleaza la nivel stilistic si a fost declansata in 2012, prin venirea lui Thomas Ingenlath, de la Volkswagen, ca sef de design. Seducatorul Coupe Concept, cu trimitere la gloriosul P1800 de odinioara, a fost prima aparitie din cadrul "operatiunii stil nou". Cat despre viitorul XC90, acesta va fi primul model de serie care va adopta noul limbaj stilistic Volvo, informeaza 24auto.ro.