Grila notarilor in 2014. Preturile locuintelor sunt mai mari cu 10%. Grila pentru acest an dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti a fost stabilita cu valori mai mari decat anul trecut. Economica.net va prezinta cateva exemple din grila pentru 2014 si care sunt cresterile. Valorile locuintelor din grila pentru 2013 au fost mai mari cu pana la 40% fata de grila pentru 2012. Si in noua grila, valabila pentru anul 2014, valorile apartamentelor sunt mai mari, in medie cu 10%, scrie Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Gheorghe Dutu, seful ANRM: Romania nu isi poate permite sa nu ia in calcul gazele de sist. Romania nu isi poate permite sa nu ia in calcul resursa reprezentata de gazele de sist, a declarat, luni, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, intr-o dezbatere organizata la Vaslui la care au participat autoritati locale, activisti de mediu si cetateni din comunele in care compania Chevron va incepe explorarea, scrie Adevarul.

Ce resurse are Guvernul pentru a stimula consumul? "Pregatim masuri care sa dinamizeze consumul", ne-a anuntat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. "E o idee proasta sa stimulam consumul doar pentru a avea crestere economica", se aude dinspre BNR. Pana la urma, ce poate face Guvernul? Spatiul sau redus de manevra se poate reflecta in ajustari ale CAS si TVA, noi garantii de stat la imprumuturi, scutiri la profitul reinvestit. In conditiile in care ponderea consumului in PIB este de aproape 80%, nu poti avea crestere economica fara o dinamica pozitiva a consumului, scrie Gandul.

Cum pune Fiscul bete in roatele fondurilor europene. Autoritatile de management al programelor finantate din fonduri europene recalifica natura contractelor incheiate de beneficiarii acordurilor de finantare sau de partenerii acestora cu expertii implicati in proiect, cu consecinta respingerii la rambursare a acestor cheltuieli, ca fiind neeligibile. Retratarea fiscala a contractelor comerciale a reprezentat instrumentul predilect al inspectiilor fiscale din ultimul an. In acest an, contractele de drepturi de autor si conventiile civile au continuat sa ocupe prima pozitie in topul retratarilor efectuate in cadrul inspectiilor fiscale, scrie Capital.

Prima banca straina care pune lacatul la usa si pleaca din Romania. Caixabank (fosta La Caixa pana in 2011), puternicul grup spaniol care in toamna lui 2007 isi deschidea o sucursala in Romania cu ambitia de a deveni un jucator relevant pe piata corporate, dar si de a cumpara o banca de retail, si-a inchis operatiunile locale. Este prima sucursala a unui grup international care pur si simplu pune lacatul la usa si pleaca din Romania, in conditiile in care nici nu avea un bilant local semnificativ care sa fi facut obiectul unei tranzactii, scrie Gandul.

Oxfam: Averea primilor 85 de bogatasi ai lumii, egala cu jumatate din cea a intregii populatii. Cei mai bogati 85 de oameni din lume au acumulat o avere care echivaleaza cu jumatate din cea detinuta de populatia globului, evolutie care subliniaza adancirea inegalitatii sociale, potrivit unui raport publicat de organizatia Oxfam ieri, inaintea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia. Conform acestuia, averea celor 85 de bogatasi echivaleaza cu proprietatile celor mai sarace 3,5 miliarde de persoane, scrie Bursa.

La ce pret pe hectar cumpara ungurii pamantul din Ardeal. S-a speculat intens ca de la 1 ianuarie strainii vor da navala in Romania sa cumpere terenuri agricole, iar o stire care a circulat la inceputul anului sustinea ca Ungaria vrea sa cumpere Ardealul, bucata cu bucata, printr-un proiect care prevedea achizitia de loturi de la maghiarii din Transilvania. Agentiile imobiliare si proprietarii actuali de terenuri agricole sustin insa ca realitatea e cu totul alta, scrie Romania libera.

Cine va castiga razboiul din comert, hipermarketul sau magazinul mic? "Marea Febra a expansiunii" retailerilor continua si in 2014, cu alte peste 200 de magazine, iar consultantii vorbesc de cel putin 15.000 de noi angajari. Dar "Marea Febra a cumparaturilor" tot nu a revenit. "In criza, omul nu-si mai cumpara casa, merge mai putin cu masina, nu mai pleaca in vacante, dar de mancat tot trebuie sa manance", spunea Sorin Minea, actionar si presedinte al grupului Angst, intr-o discutie din 2008, scrie Capital.

"Statul sa nu mai ofere monopol bancilor pe titlurile de stat". Bancile au un apetit scazut pentru a relua creditarea sectorului neguvernamental generat de faptul ca au posibilitatea sa imprumute statul, deoarece au in continuare de unde sa castige si nu depind de aceasta, potrivit doamnei Adriana Ahciarliu, Secretarul General al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. Domnia sa este de parere ca statul ar trebui sa renunte la monopolul sistemului bancar asupra cumpararii de obligatiuni suverane, scrie Bursa.

Presedintele Eurofi - o analiza in contrast cu pozitia directorului FMI: "Politica monetara nu rezolva toate problemele". Jacques de Larosiere, presedintele Eurofi, a prezentat o analiza pertinenta a politicilor de relaxare cantitativa si a consecintelor acestora la Forumul de la Vilnius. Eurofi este un thinktank dedicat reglementarii si supervizarii sectorului financiar, platforma de schimb de opinii intre industria de profil si autoritatile publice. Va prezentam pe scurt cateva dintre consideratiile lui Jacques de Larosiere, aflat in contrast cu pozitia "ultra-politically correct" a lui Christine Lagarde, directorul general al FMI, scrie Curs de guvernare.