Cine n-are consultant sa-si cumpere. Avalansa de modificari de taxe si impozite. Toate capitolele importante din legislatia fiscala, de la TVA la impozitul pe profit si de la accize la taxa pe proprietate, au suferit modificari de la inceputul acestui an. Misiunea avocatilor si consultantilor de specialitate devine cu atat mai importanta pentru un mediu de business care se lupta oricum cu instabilitatea legislativa. Intr-un clasament privind atractivitatea pentru oamenii de afaceri, Romania este devansata de tari precum Bulgaria, Ungaria sau chiar Cipru. Ai venituri din chirii, platesti CASS in plus: Toate persoanele care realizeaza venitiuri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere, arendare) vor plati anul acesta contributii la asigurarile de sanatate, de 5,5%, chiar daca sunt deja asigurate, realizand si venituri din salarii. Pana acum, se datora CASS pentru venituri din chirii doar daca persoana nu mai obtinea niciun alt fel de venit, scrie Capital.ro

BusinessFoto: Colaj foto

Calatoria cu metroul se va scumpi cu 25%. Ramona Manescu are decizia in pix. Metrorex va scumpi calatoria cu metroul cu 25%, de la 2 lei la 2,5 lei, cartela cu doua calatorii urmand a fi 5 lei, potrivit proiectului de buget pe 2014. Potrivit reprezentantilor Regiei, propunerea mai are nevoie doar de un ordin de ministru, al Ramonei Manescu, ministrul de resort, ca sa devina realitate. Acesta poate veni in orice moment. Potrivit proiectului de buget, calatoria cu metroul ar fi trebuit sa se scumpeasca inca de la 1 ianuarie 2014. "Ajustarea pretului biletelor pentru calatoria cu metroul se face atunci cand subventia alocata de la buget catre Metrorex nu este egala cu subventia necesara, diferenta urmand a se acoperi prin marirea veniturilor companiei", au explicat, pentru Economica.net, reprezentantii Metrorex.

"Spaima bogatasilor", un expert FMI in verificarea marilor averi, a venit in Romania. Cine este Norman Gillanders. Specialistul Fondului Monetar International (FMI) in conformarea fiscala a contribuabililor cu averi mari, Norman Gillanders, ii va instrui pe inspectorii ANAF in vederea urmaririi miliardarilor. Potera fiscala se misca lent, dar imparabil: dupa ce a luat urma bogatasilor care prezinta risc de neraportare sau de raportare falsa a averilor, va primi consultanta direct de la expertul Fondului Monetar International (FMI) pe probleme de conformare a contribuabililor, Norman Gillanders, care a sosit ieri pentru o "misiune tehnica" in Romania. Ca expert al FMI, Gillanders colaboreaza cu autoritatile fiscale din Albania, Bulgaria, Croatia, Moldova, Muntenegru si Romania din 2011, dupa ce timp de 33 de ani (din 1977 pana in 2010) a fost comisar in cadrul Fiscului din Irlanda, scrie Adevarul.

Un actionar Raiffeisen acuza banca de discriminare. Un actionar al Raiffeisen Bank Romania intentioneaza sa reclame institutia de credit la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), precum si sa o actioneze in instanta, ca urmare a deciziei bancii sa majoreze de un milion de ori valoarea nominala a actiunilor. Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Raiffeisen a hotarat, pe 12 decembrie, ca valoarea nominala a titlurilor sale sa urce de la 0,1 lei la 100.000 lei pentru o actiune. Operatiunea nu a afectat nivelul capitalului social, care a ramas neschimbat, la 1,2 miliarde lei. Actionarii care, anterior majorarii, detineau actiuni care nu erau multiplu de un milion au trebuit sa aleaga intre rontunjirea in minus, care a presupus sa fie compensati de Raiffeisen Bank la pretul de 0,27 lei pentru fiecare actiune neconsolidata, si rotunjirea in plus, pentru care ar fi trebuit sa plateasca diferenta pana la nivelul unei actiuni consolidate, calculata tot la pretul de 0,27 lei/actiune neconsolidata, scrie Bursa.

Romania este codasa Uniunii Europene la credite ipotecare. Romania este departe de a-si realiza potentialul de dezvoltare atata vreme cat era singura tara din Uniunea Europeana ai carei cetateni au reusit sa imprumute, in medie, mai putin de 1.000 euro, prin credite ipotecare, ba chiar mai putin de 500 de euro. De asemenea, Romania este singura tara din UE care prezinta un total al creditelor ipotecare inferior pragului de 10% din PIB (mai exact 6,6%), potrivit datelor celor mai recente ale European Mortgage Federation, sintetizate de un raport al casei de brokeraj BT Securities trimis la redactia Economica.net. Datele se refera la anul 2012, dar anul trecut nu a inregistrat deloc un reviriment al acestei piete.

Prima companie farmaceutica care "scoate la lumina" studiile clinice. Prin filiala sa, Janssen Research and Development, compania farmaceutica Johnson & Johnson a anuntat ca a incheiat un acord inovator cu Universitatea de Medicina Yale pentru "Proiectul de Acces deschis la date" (YODA), care vizeaza comunicarea datelor obtinute din studiile clinice. Acordul este o premiera pentru industria farmaceutica. Industria farmaceutica mondiala a fost mereu criticata din cauza lipsei de transparenta privind studiile clinice. In Europa, lucrurile au inceput sa se miste, asa ca la inceputul acestui an, Membrii Parlamentului European au ajuns la o intelegere cu statele UE in ceea ce priveste directiva legata de studiile clinice. Astfel, companiile farmaceutice si cercetatorii vor fi obligati sa incarce rezultatele studiilor clinice de nivel european intr-o baza de date accesibila publicului. Urmatorul pas este ca in martie 2014 acordul sa fie aprobat, scrie Capital.ro