Topul oraselor cu cele mai accesibile apartamente. Gradul de accesibilitate al locuintelor din Romania s-a imbunatatit considerabil in ultima jumatate de an si nu ca urmare a reducerilor de preturi, cum eram obisnuiti pana acum, ci datorita diminuarii dobanzilor bancare In august 2013, cand s-a lansat varianta in lei a programului de creditare Prima Casa, o familie cu venituri medii interesata de achizitia unui apartament vechi cu doua camere, in suprafata de 50 mp, trebuia sa accepte un grad de indatorare de peste 30% in toate orasele resedinta de judet din tara. Astazi, sunt zece orase in care achizitia aceluiasi tip de apartament este posibila cu un grad de indatorare de sub 30%, situatie care denota imbunatatirea accesului la locuinte, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Spaga pe timp de criza: de la un caltabos la milioane de euro. Indiferent de modificarile pe care le sufera Codul Penal, spaga ramane ilegala. Fie ca e vorba de un ou sau de un milion de euro, actiunea in sine intra sub incidenta legii. Ministri, oameni de afaceri, primari au fost condamnati in ultimii ani, cei ai crizei, pentru dare si luare de mita. In loc sa scada, in ultimele luni, actele de coruptie au devenit tot mai frecvente. Teoretic, cu cat lupta anti-coruptie este mai intensa, cu atat riscurile sunt mai mari, la fel si mita. Daca la nivel mic este de asteptat ca spaga sa nu fie una prea grozava, in schimb la nivel inalt pretentiile sunt cu totul altele. Toate aceste asteptari s-au prabusit in urma cu aproape sapte ani, la aparitia zorilor crizei financiare, cand doi ministri au ajuns in spatele gratiilor pentru niste caltabosi si tuica. Luna trecuta un deputat a fost arestat, dupa o urmarire ca in filme pentru ca a pretins si a primit o sticla de whisky pentru a-si manifesta influenta. Cand toata lumea credea ca "piata spagii" e pe cale sa se prabuseasca definitiv, au aparut doua cazuri in care mita este de ordinul milioanelor de euro, in care actori principali sunt un afacerist de succes, Gruia Stoica, si un fost sef de federatie sportiva, Rudel Obreja, anuntaBursa.ro.

80% profit. Cum s-au obtinut cele mai mari castiguri din banii pusi deoparte pe perioada crizei. 100 de lei pusi in banca in 31 iulie 2007, la cateva zile dupa ce a inceput prabusirea bursei, ar fi adus deponentului o dobanda bruta capitalizata (inainte de comisioane si impozit) de 53,5 de lei, potrivit calculelor Economica.net, facute cu ratele medii pentru depozitele populatiei ale BNR. Performante mai mari, la costuri mai mici, au reusit noua fonduri mutuale, care au facut accesibile pentru populatie titlurile de stat foarte cautate in acest rastimp. Criza declansata mocnit in 2007, si izbucnita cu toata forta in septembrie 2008, s-a manifestat prin refuzul bancilor de mai credita pe altcineva in afara guvernelor. Bancile nu se mai imprumutau nici intre ele. La un moment dat, si guvernele prea indatorate au avut probleme. Unele - foarte mari probleme. Totusi, in tot acest timp banii dati guvernelor au adus cele mai mari randamente, caci si aurul a dezamagit in ultimi doi ani, informeazaEconomica.net.

Investitiile publice - la cel mai redus nivel din ultimii 6 ani. Explicatii si consecinte. Ponderea cheltuielilor pentru investitii in PIB a atins anul trecut nivelul minim din ultimii sase ani, respectiv 5,1%. Aceste cheltuieli includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe ( v. structura din tabelul de mai jos). In 2008, suma in cauza figureaza in executia bugetara fara detaliere la nivelul de 26.727 milioane lei, adica 5,2% din PIB. Aceste cheltuieli pentru investitii facute prin bugetul statului au un rol foarte important in stimularea cresterii economice. Din pacate, sub efectul angajamentelor excesive asumate pe zona de protectie sociala si al presiunilor pentru reducerea deficitului bugetului general consolidat sub pragul de 3% din PIB, ele au avut de suferit, scrieCursdeguvernare.ro.

Contracte de zeci de milioane de euro, pierdute din cauza autoritatilor. In 2014, Romania nu va mai fi prezenta cu pavilion national la targul Ambiente de la Frankfurt, cel mai mare targ de bunuri de larg consum pentru casa din Europa. Doar sase exportatori romani expune, pe banii lor, a declarat pentru EVZ Radu Pupaza, presedintele Organizatiei Patronale din Industria Sticlei si Ceramicii Fine - STICEF. In 2013, 33 de firme din industria sticlei si a ceramicii, care numara peste 6.000 de angajati, au castigat 120 de milioane de euro in urma comenzilor primite la targ. Daca nu participa la expozitie, firmele nu au cum sa faca rost de clienti noi, deci sa asigure un loc stabil de munca angajatilor. Motivul absentei este simplu: nu sunt bani. Exista un program guvernamental derulat de Ministerul Economiei (ME) prin care acoperite costurile legate de inchirierea spatiului si amenajarea standului in vederea participarii la targuri internationale pentru producatori. Banii urmau sa ajunga la o firma, selectata in urma unei licitatii, care ar fi facut plata din propriul buget catre organizatori si ar fi amenajat standul. Apoi, statul deconta cheltuiala, anuntaEVZ.

Acciza suplimentara de 7 eurocenti va propulsa Romania in topul preturilor UE la benzina si motorina. Romania se afla acum pe ultimul loc in clasamentul european al preturilor la benzina si pe 23 din 28 la motorina. De la 1 aprilie, pretul motorinei ne va plasa in top 10. Scumpirea carburantilor cu 40 de bani (7 eurocenti plus TVA) pe litru, in urma introducerii accizei suplimentare, de la 1 aprilie, va avea ca efect o nedorita ascensiune a Romaniei in topul preturilor la motorina si benzina, tara noastra ajungand sa-i depaseasca pe vecini. In consecinta, soferii profesionisti vor alimenta din strainatate, lasand statul sa viseze la incasari mai mari din aceasta acciza. Calculul de impact, bazat pe preturile afisate oficial in statisticile Comisiei Europene, arata ca acum Romania este pe ultimul loc la pretul benzinei, cu 1,23 euro/litru, iar dupa 1 aprilie va ajunge pe locul 21 (din 28), cu 1,322 euro/litru. In cazul motorinei, impactul va fi mult mai dur: daca acum ne situam pe locul 23, cu 1,300 euro/litru, dupa 1 aprilie vom urca pe locul 9 in UE, cu 1,388 euro/litru, informeazaAdevarul.

Skoda VisionC, prima schita oficiala. Skoda, constructorul pragmatic si realist de pana mai ieri, acorda tot mai multa importanta formelor, emotiei. Dovada stau cele mai noi aparitii din gama, precum noua Octavia sau Rapid Spaceback, dar mai ales conceptul din imaginea alaturata, care va fi dezvaluit peste putin timp, la Salonul de la Geneva. Se numeste VisionC si marcheaza trecerea designului Skoda intr-o noua faza, emotionala. Este un studiu de design care face cunoscuta intentia celor de la Skoda de a diversifica familia de versiuni a celui mai de succes model din gama, Octavia. Incercand sa preia esentialul din reteta Passat CC, Skoda testeaza interesul pietei pentru o familiala expresiva, dinamica si emotionala, un coupe cu 5 usi. Spre deosebire de Passat CC, Skoda ar dori sa pastreze, la viitoarea Octavia Coupe, arhitectura clasica a modelului, de liftback (gen sedan cu hayon), dar intr-o prezentare mai spectaculoasa, prin prisma profilului de coupe. O idee interesanta, un pariu "simply clever" cu sanse mari de castig, scrie24auto.ro.