S-a semnat contractul de modernizare a Aeroportului Oradea, in valoare de circa 130 milioane lei. Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a semnat, vineri, contractul de finantare a proiectului de extindere si modernizare a suprafetei aeroportuare din cadrul Aeroportului Oradea, in valoare de 129,7 milioane de lei. Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, lucrarile vor fi demarate la 1 aprilie 2014 si ar urma sa fie finalizate la 30 septembrie 2015. Prin acest contract, aeroportul va beneficia de fonduri europene pentru refacerea si extinderea pistei existente si a bretelelor de acces la aceasta. Totodata, contractul va asigura realizarea unei platforme de imbarcare-debarcare care sa poata asigura stationarea unui numar de 6 aeronave si a unui sistem de balizaj luminos, informeaza economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Investitorii de la BVB sunt "captivi" in titluri financiare si din energie. Bursa autohtona este dominata de companiile din sectorul financiar si din cel energetic, iar sperantele pentru acest an referitoare la listari se leaga tot de aceste domenii Contextul extern nefavorabil este expresia care, teoretic, defineste evolutia Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de la inceputul acestui an. Acest context este explicat prin masurile luate de Federal Reserve in ceea ce priveste cuantumul obligatiunilor rascumparate lunar, care s-a redus cu 10 miliarde dolari, pana la 75 miliarde. Mai mult, acelasi Fed a anuntat ca ramane consecvent politicii de reducere a injectiilor financiare cu inca 10 miliarde dolari. Dar ar fi nedrept sa acuzam doar situatia externa pentru evolutia in lateral a bursei in prima luna a acestui an. Sa nu uitam ca si piata noastra are problemele ei, printre care si cele scoase in fata acum de insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher, cum ca bursa noastra este scumpa ca tranzactionare si birocratica in ceea ce priveste reglementarea si procedurile de acces la piata, anunta Capital.

Metro ar putea lista in aprilie divizia Cash & Carry din Rusia. Retailerul german Metro AG pregateste listarea diviziei sale Cash & Carry din Rusia in aprilie, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, conform Agerpres. Intentia oficiala a Metro de a lista Cash & Carry Rusia ar putea fi publicata in a doua jumatate a lunii martie si actiunile ar putea fi tranzactionate la mijlocul lunii aprilie, la bursa de la Londra, sustin sursele. Reprezentantii companiei germane nu au comentat informatia. Listarea va spori flexibilitatea Metro pentru alte investitii si va ajuta la reducerea datoriei grupului, care se ridica la 5,4 miliarde de euro la 30 septembrie 2013. Sursele au anuntat ca listarea Cash & Carry Rusia va fi organizata de Goldman Sachs si Sberbank, scrie Bursa.ro.

Asigurarea obligatorie a locuintelor a ieftinit politele facultative. Companiile de profil au redus primele, pentru a castiga cota de piata, expunanduse insa la riscuri. Asigurarile obligatorii de locuinte au fost gandite de la inceput ca pe o locomotiva pentru cele facultative. Anul trecut, piata a beneficiat de pe urma modificarii legislatiei. Astfel, mai multe societati au putut vinde polite obligatorii si au demarat promotii pentru cei care plateau la pachet cele doua asigurari. Drept urmare, numarul de polite facultative subscrise a crescut, iar piata va ajunge in 2014 la o valoare de 500-550 de milioane de lei, potrivit estimarilor asiguratorilor. Pentru a castiga cota de piata, unele companii vand polite facultative la tarife mici, uneori sub pretul minim al asigurarii obligatorii. Prin lege, acesta a fost stabilit la 20 euro, in cazul locuintelor din caramida sau BCA, si la 10 euro, pentru cele din chirpici, infomreaza EVZ.

Hocheiul romanesc, in pragul falimentului. Hocheiul romanesc, care ajungea la Jocurile Olimpice de iarna din anii '70 sa ocupe un onorant loc sapte, se afla in 2014 in pragul falimentului din cauza datoriilor de peste 1,5 milioane de lei si a infrastructurii cvasi-inexistente, situatia fiind asemanatoare cu un alt sport pe gheata, patinajul. Echipa nationala de hochei a Romaniei a participat la patru editii ale Jocurilor Olimpice de iarna (1964, 1968, 1976 si 1980), reusind cea mai buna clasare la editia din 1976 de la Innsbruck, un loc sapte. Dupa aproape patru decenii, Federatia Romana de Hochei pe Gheata a ajuns in pragul falimentului, iar sansele de iesire din aceasta situatie sunt minime, potrivit presedintelui forului, Florian Gheorghe. Federatia de hochei nu are nici macar un sediu adecvat, angajatii desfasurandu-si activitatea in incinta Patinoarului "Mihai Flamaropol", dezafectat din februarie 2013, din cauza datoriilor catre furnizorii de utilitati, anunta economica.net.

Cresc investitiile straine, dar numai pe hartie: jumatate risca sa fie returnate. Un salt spectaculos pe final de an, de 600 milioane euro, a dus valoarea investitiilor straine din 2013 la un varf al ultimilor patru ani. Rezultatul este cu atat mai remarcabil cu cat raportarile anterioare prefigurau un an slab, in scadere fata de 2012. In fapt, este vorba, in mare parte, de credite intragrup, datorii ale firmelor cu capital strain fata de companiile mama Dupa o serie de raportari in scadere fata de anul anterior, Banca Nationala a anuntat, in ianuarie, ca primele 11 luni din 2013 au adus investitii straine directe de circa 2,4 miliarde euro. Suma este peste asteptari in conditiile in care analistii estimau o prabusire a investitiilor pe fondul crizei financiare europene, dar si a lipsei de politici publice romanesti care sa incurajeze mediul de afaceri. In noiembrie, valoarea investitiilor a crescut cu circa 600 milioane de euro fata de octombrie, repozitionand astfel anul 2013 in topul ultimilor patru ani. Analiza datelor arata insa ca peste un miliard din cele 2,4 miliarde euro provine din credite intragrup, iar cele 600 milioane euro inregistrate in noiembrie sunt aproape exclusiv din aceasta sursa, scrie Capital.

Industria de aparare va beneficia de stergerea unor datorii care totalizeaza un miliard de lei. Companiile cu capital majoritar de stat din industria de aparare vor beneficia de o stergere de datorii de circa un miliard de lei, Fondul Monetar International (FMI) si Ministerul Finantelor dandu-si deja acordul pentru acest lucru, a declarat Andrei Gerea, ministrul Economiei. Statul detine prin mai multe companii din sectorul industriei de aparare: Romarm, Carfil Brasov, Uzina Mecanica Plopeni, Metrom Brasov sau Uzina Automecanica Moreni, Uzina Mecanica Sadu sau Uzina Mecanica Cugir. Romarm detine o zestre imobiliara impresionanta, constituita in principal din terenuri, informeaza Adevarul.