Pachetul de relansare a economiei pica examenul bugetului. Foaia de turnesol a facilitatilor, numite pompos de Guvern pachet de relansare a consumului, este impactul asupra bugetului. Eficienta lor se vede in seriozitatea si precizia cu care sunt masurate pierderile si castigurile pentru stat. Restul este retorica. Dincolo de senzatia facuta de anuntul Guvernului ca, in urmatoarele luni, va pune in practica un pachet de masuri pentru relansarea consumului stau calculele bugetare. Iar la acest capitol, guvernantii nu au fost prea convingatori. Trei din cele patru masuri preconizate - facilitatea la plata ratelor pentru persoanele fizice, scutirea de impozit pe profitul reinvestit si sprijinul financiar pentru firmele care fac angajari ¬ au o influenta foarte mica sau zero asupra bugetului din acest an, comenteaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Efectele accizei la combustibili, din 1 aprilie. Cat va plati in plus o familie. De la 1 aprilie intra in vigoare cea mai controversata masura a guvernului USL, respectiv acciza suplimentara pe combustibili, care inseamna cheltuieli cu 100 de lei mai mari pentru o familie. Peste doar o luna si jumatate, fiecare litru de benzina si motorina se va scumpi cu minim 40 de bani, ca urmare a acestei masuri. Cheltuielile suplimentare pentru o gospodarie de 4 persoane vor urca si cu 100 de lei, intr-o luna, potrivit EVZ.

Noua acciza urca pretul carburantilor la 7 lei/litru, titreaza si Capital. Sortimentele mai scumpe de carburant vor atinge pragul de 7 lei/litru din cauza majorarii accizelor de la 1 aprilie, ceea ce va determina o scumpire de 5%-7%. Petrolistii se asteapta la o scadere a consumului, insa doar pe termen scurt.

Drumul de la bune intentii la profesionalism: Ce a mai ramas din strategia fiscal-bugetara 2014-2016 dupa cifrele anului 2013. La finele lunii mai 2013, Guvernul lansa strategia fiscal-bugetara pe perioada 2014 - 2016. Document profesionist care angaja credibilitatea Executivului in privinta unei schimbari de substanta in problemele economice. Cateva dintre prevederi atrageau atentia. Sa vedem ce s-a intamplat ulterior si care este situatia din perspectiva datelor de care dispunem acum. O analiza Curs de guvernare.

Adrian Vasilescu, BNR: Sfatul meu este ca fiecare sa judece cu propriul cap masura de reducere a ratelor la credite. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca este bine ca fiecare client care are credit la banci sa judece singur masura privind reducerea, pentru doi ani cu 50%, a ratelor si apreciaza ca "fundamentala" comunicarea cu debitorii, potrivit Economica.net.

Salvarea bancilor in criza, in atentia Consiliului Concurentei. Consiliul Concurentei este atent la ceea ce se intampla in sectorul bancar european, pentru a vedea care este mecanismul nostru de interventie in caz de criza a bancilor si pentru a aduce acest mecanism in conformitate cu reglementarile UE, afirma Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-un interviu acordat ziarului Bursa.

Normele europene ne vor lasa fara lapte de vaca autohton. Fermierii renunta la bovine si cresc oi pe mult mai putini bani. Vaca incepe sa fie un animal tot mai rar in multe gospodarii romanesti. Mii de bovine dispar din sate si comune pentru ca fermierii prefera sa le vanda si sa cumpere oi, care sunt mai profitabile. Noile norme europene pentru comercializarea laptelui nu-i ajuta, dimpotriva, ii saracesc, spun oamenii. Asa ca pe piata gasim mai mult lapte din import, care costa mai mult, anunta StirileProTv.ro.

Bugetele Electrica si Transelectrica, taiate de cosasi: serviciile de defrisare si vopsire au fost platite la suprapret. Echipele profesioniste de taietori de lemne, vopsitori de stalpi si cosasi au facut o paguba de 16 milioane de lei companiilor Electrica si Transelectrica numai in anul 2012. Un raport al Curtii de Conturi arata cum sunt capusate societatile de stat. Daca la Hidroelectrica "baietii destepti" au fost cauza contractelor paguboase, Transelectrica si Electrica au alte probleme, aflam din Adevarul.

Programul "O saptamana la munte" se deruleaza in perioada 9 februarie - 28 martie. Care sunt tarifele. Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism lanseaza lanseaza programul "O saptamana la munte", care se va derula in perioada 9 februarie - 28 martie, iar tarifele vor fi cuprinse intre 161 lei si 368 de lei de persoana pentru un sejur de cinci zile. Tarifele practicate in cadrul acestui program special de catre hotelurile de la munte vor fi neschimbate fata de anii trecuti si sunt cu pana la 50% mai mici fata de tariful de receptie din aceasta perioada, a anuntat Federatia Patronatelor din Turism, potrivit Gandul.