Romanii incep sa ia din nou credite pentru a cumpara terenuri de casa. O mare parte din imprumuturile mari, negarantate cu ipoteca, accesate anul trecut de clientii Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din Romania, au fost folosite pentru achizitia de terenuri cu destinatie rezidentiala. "Creditele de nevoi personale cu valori mari au fost utilizate in special pentru achizitia de terenuri, in vederea construirii de case individuale. In plus, au inceput sa apara, deja cunoscutii investitori straini care vizeaza achizitia de terenuri agricole", a declarat Ana Maria Rotar, head of sales in cadrul Kiwi Finance. Peste 5.300 de clienti al companiei au accesat anul trecut credite de nevoi personale in valoare totala de 17,5 mil. euro. Valorile maxime imprumutate de acestia se ridica la echivalentul in euro a 20.000 de lei. Veniturile medii ale acestor clienti au fost de 1.800 de lei/luna, iar veniturile maxime au ajuns la 48.000 de lei/luna, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Peste 2.000 de insolvente, doar in ianuarie. Mai mult de 2.000 de societati comerciale au intrat in insolventa doar in luna ianuarie a acestui an, dupa cum arata statisticile. Potrivit acestora, cele mai multe companii pentru care a fost deschisa procedura de insolventa in prima luna a acestui an, respectiv 350, sunt din Capitala. Alte zone unde a fost inregistrat un numar mare de firme care au apelat la acest proces de reorganizare sunt Bihor (193), Mures (149) si Brasov (109). Anul trecut, numarul companiilor intrate in insolventa s-a ridicat la peste 26.000, zonele cu cele mai multe astfel de cazuri fiind Bucuresti, Bihor, Brasov, Galati, Dolj si Constanta. Numarul procedurilor de insolventa a crescut constant, de la an la an, cel mai inalt nivel inregistrandu-se in 2013, anuntaBursa.ro.

Statul isi plange pompele pierdute in favoarea "imobiliarilor". Aversa Bucuresti, disputata azi in instanta. Raportul administratorului special al uzinei bucurestene Aversa arata ca, dupa privatizare, fabrica nu mai are productie, nu mai are comenzi, utilajele sunt furate sau se deterioreaza, iar noii patroni nu stiu cum sa faca mai repede sa o demoleze pentru a lasa loc dezvoltarilor imobiliare. Pe de alta parte, actualii patroni ai Aversa acuza statul de presiuni, controale nejustificate si procese fara temei. Productia fabricii de pompe Aversa Bucuresti, unica de acest tip din tara, a ajuns la zero , dupa privatizare, doar jumatate din mijloacele fixe din inventar mai exista, hala este darapanata, conditiile de munca sunt precare, iar salariatii au lefuri restante. Totul ar fi rezultatul unui plan de falimentare fortata a fabircii, care ar urma sa fie demulata, iar terenul pregatit pentru dezvoltari imobiliare. Acestea sunt concluziile administratorului special Aversa, numit de stat, prin AAAS, fostul proprietar al fabricii si, in acelasi timp, principalul sau creditor, informeazaEconomica.net.

Raspunsul ASF la acuzatiile lui Traian Basescu de "nepotism si incompetenta": E o intimidare pentru decizia luata de ASF in cazul ASTRA. La cateva ore dupa ce Traian Basescu a cerut Parlamentului sa demita intreaga conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru "incompetenta" si pentru faptul ca sotiile politicienilor influenti ocupa pozitii in aceasta institutie, conducerea ASF a raspuns printr-un comunicat adresat presei. Potrivit documentului, atacul sefului statului la adresa ASF ar avea legatura cu decizia institutiei in cazul ASTRA, unde a fost instituita administrarea speciala. Traian Basescu a cerut public, Parlamentului, miercuri seara sa demita intreaga conducere a ASF. Seful statului a acuzat atat salariile foarte mari ale conducerii institutiei, cat si nepotismele: sotiile unor politicieni influenti sau colaboratori ai premierului Ponta, printre care Daniel Chitoiu si Valeriu Zgonea, ocupa pozitii pe salarii de mii de euro lunar, scrieCursdeguvernare.ro.

Culisele trimiterii Astra in administrare speciala. Masura declansata in cazul celui mai mare asigurator de pe piata locala, Astra Asigurari, ascunde mai multe elemente, care implica atat contracte de credit, cat si operatiuni de reasigurare. Imprumuturi intragrup, daune fara acoperire, contracte de reasigurare sunt doar cateva din elementele care ar fi adus, potrivit criticilor, Astra Asigurari in aceasta situatie. "In ultimii trei ani, Astra a facut imprumuturi intragrup in valoare de 110 milioane lei, din care 102 milioane catre Medien Holding SRL, cunoscuta ca Romania Libera. Vom incerca sa aflam cine sunt beneficiarii acestor imprumuturi si de ce nu au fost returnati banii", a declarat Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, in cadrul conferintei in care anunta declansarea administrarii speciale la Astra, anuntaEVZ.

De unde a venit profitul-record al Petrom. Compania a raportat un profit de 4,86 miliarde lei, in crestere cu 916 milioane lei fata de 2013. Principalele surse? Majorarea cu 28% a pretului la gaze pentru consumatorii industriali a umflat profitul Petrom cu 500 milioane lei, iar productia de energie electrica, in crestere cu 70%, a adus alte 200 milioane lei in plus. Liberalizarea preturilor la gaze, mult mai agresiva pe segmentul consumatorilor industriali, incepe sa se simta in profitul producatorilor. Petrom a vandut anul trecut 52,7 TWh de gaze, fata de 52,1 TWh in urma cu un an. Cresterea de numai 1% a volumelor devine spectaculoasa daca o exprimam in preturi. Pentru consumatorii industriali, care reprezinta aproximativ trei sferturi din piata, pretul a urcat cu 28%, de la 45,7 la 58,7 lei/MWh. Pentru populatie, pretul mediu a avansat cu numai 4%, de la 45,7 la 47,4 lei/MWh. Avand in vedere productia vanduta si alocarea intre cele doua segmente, rezulta ca din cresterea preturilor Petrom a castigat in plus 500 milioane lei, mai mult de jumatate din avansul profitului de anul trecut, informeazaRomania Libera.

Drumarul roman care vrea sa cucereasca Africa. Chiar daca afacerile cu statul inca ii mai asigura lui Florea Diaconu 70% din rulajul anual al Delta ACM, el incearca sa reduca aceasta dependenta, in favoarea pietelor externe, din cauza contractelor publice tot mai putine La inceput de an, Diaconu se imparte intre Algeria si Romania. A semnat in decembrie doua contracte in valoare totala de 68 mil. euro, ce implica dezvoltarea a 2.750 de locuinte in localitatile algeriene Tebessa si El Ba￯yadh, iar zilele acestea este in negocieri pentru obtinerea segmentului de retele edilitare necesare acestor dezvoltari, care i-ar mai putea aduce alte contracte de 15-20 milioane euro, scrieCapital.ro.

Opel ADAM ROCKS - un mini-crossover decapotabil. Modern si dur, robust si original: ADAM ROCKS combina bucuria conducerii sub cerul liber cu placerea de a fi la bordul unui mini-crossover amator de aventura. Avand premiera mondiala la Salonul Auto de la Geneva, ADAM ROCKS este cel mai nou membru al familiei ADAM. Venind in plus fata de modelele ADAM JAM, ADAM GLAM si ADAM SLAM, acesta va extinde si mai mult posibilitatile de personalizare aproape nelimitate ale ADAM si ii va consolida pozitia de campion al personalizarii in randul automobilelor. Prezentat ca si concept la Geneva abia acum 12 luni, ADAM ROCKS a primit reactii atat de entuziaste incat noua echipa de conducere a companiei a luat rapid decizia de a-l utiliza si de a anunta productia sa la editia din acest an a salonului. ADAM ROCKS va fi lansat pe piata incepand din vara, anunta24auto.ro.