Despre vacante. Premium sau un pret mai mic? Cati dintre romanii care platesc mii de euro pentru o vacanta exotica au vizitat Romania? "Sub 20 de procente", este raspunsul unanim al turoperatorilor. Si nu este de mirare: multi turisti sunt atrasi de vacantele premium, exotice, pentru care sunt dispusi sa plateasca sume fabuloase. Andrei D. este angajat la una dintre marile agentii de turism din Romania si beneficiaza de anumite avantaje atunci cand merge in vacanta. De cele mai multe ori, plateste chiar si doar jumatate din pretul initial al unui pachet complet. Are 30 de ani si nu a vazut nici macar un sfert din ceea ce inseamna "Romania turistica". "In schimb, nu trece niciun an fara sa am doua iesiri in tari indepartate. Nu spun ca nu imi place Romania, doar ca timpul alocat vacantelor este limitat si incerc sa prioritizez, intr-un fel", incearca el sa explice "disponibilitatea" pentru vacantele exotice, noteaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Banca Hypo, nevoie urgenta de 1,43 miliarde euro. Banca austriaca Hypo Alpe-Adria-Bank (nationalizata in 2009) a solicitat, ieri, Guvernului de la Viena sa ii injecteze de urgenta fonduri de 1,43 miliarde euro, pentru a-si acoperi necesarul de capital pana in septembrie, informeaza Reuters, adaugand ca noile solicitari ar urca la circa 6,2 miliarde euro totalul ajutoarelor pe care banca le-a cerut sau le-a primit de la izbucnirea crizei financiare. Directorul Hypo Alpe Adria, Alexander Picker, a declarat ca banca a informat Ministerul de Finante despre calculele intocmite si a cerut posibilitatea de a purta discutii aprofundate despre modalitatile prin care institutia de credit isi poate indeplini normele de capital, informeaza Bursa.ro.

Nota de plata pentru scumpirea gazelor: 525.000 de locuri de munca si reintrarea in recesiune. Taxele si impozitele introduse in ultimii ani, de la majorarea TVA, pana la taxa de stalp, precum si majorarea continua a preturilor administrate, in special la energia electrica si gaze naturale, ca urmare a calendarului de liberalizare a pietei convenit cu FMI, risca sa ingroape economia romaneasca, avertizeaza Consiliul Investitorilor Romani (CIR). Consiliul, care este organul de reprezentare al Asociatiei Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA), fondat de Ioan Niculae, a atras atentia autoritatilor, in mod repetat si vehement, ca liberalizarea abrupta a pretului la gazele naturale din productia autohtona va avea consecinte negative pe termen mediu si lung asupra economiei romanesti. Intr-un comunicat remis de acesta se arata ca anuntul facut de premierul Victor Ponta, conform caruia luni va fi prezentat, in plenul Camerei Deputatilor, un pachet de masuri in domeniul energetic, care va fi adoptat ulterior de Guvern, pare sa fie un raspuns la solicitarile adresate de industriasi Executivului, scrie EVZ.

Industria IT&C se sprijina pe stat pentru investitii. Piata muncii se resimte dupa recesiune, iar tinerii sub 25 de ani sunt cei mai afectati. La fel si crearea de noi locuri de munca, unde cel mai important lucru nu este ajutorul de la stat, ci perspectivele fiecarei industrii. Cresterea economica de anul trecut nu se regaseste in nivelul de trai al populatiei si nici in gradul de incredere in economie. Cele mai vizibile probleme sunt, evident, pe piata muncii, chiar daca rata somajului, de 7,3%, este redusa in comparatie cu majoritatea tarilor europene. Criza pietei muncii din UE si din Romania a fost anticipata de acum cativa ani, de cand s-a reusit stoparea declinului economic al statelor mai mult sau mai putin dezvoltate. Chiar si intr-o economie in revenire, transferul efectelor pozitive catre angajatori se face greu si cu intarziere. Aici chiar este nevoie de sustinerea statului, iar cea mai buna modalitate ar fi reducerea nediscretionara a taxelor si impozitelor aferente angajatilor si angajatorilor, mai ales in Romania, unde povara fiscala aplicata fortei de munca este foarte mare, scrie Capital.

Cati bani a dat Romania la bugetul UE de la aderare si pana in prezent. Cat a primit in schimb. Romania a primit de la Uniunea Europeana (UE), in perioada 2007-2013, fonduri in valoare de 21,3 miliarde euro si a platit catre UE 10,6 miliarde euro, avand astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Adrian Vasilescu a aratat ca anul 2013 a fost cel mai bun din perspectiva intrarii de fonduri europene, cu un total de 5,6 miliarde euro, din care 2,9 miliarde euro au reprezentat transferuri curente, iar 2,6 miliarde euro au fost transferuri de capital. Oficialul BNR a precizat ca valorile au fost in crestere din 2007 pana in 2013, 2007 fiind singurul an in care s-a inregistrat un sold negativ la solduri curente, relateaza gandul.info.

Asigurarile RCA si pentru locuinte se vor scumpi in 2014. Brokerii anticipeaza o crestere medie de 10-20 de euro a tarifelor la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, pana la finalul anului. Numeroase companii de asigurari si-au riscat stabilitatea financiara si au practicat tarife mici, in special la politele RCA, pentru a atrage cat mai multi clienti. Insa, brokerii se asteapta ca anul acesta sa asistam la cresterea tarifelor, in contextul in care liderul pietei pe RCA, Astra, a intrat sub administrare speciala in februarie. Reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara au precizat, la acea vreme, ca societatea va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, deoarece a subestimat cu 40% valoarea daunelor pe care ar trebui sa le acopere in cazul producerii unor catastrofe, conform EVZ.

Studiu de impact: 220 de mari companii nu vor mai plati certificate verzi. Ce economii fac la factura. Studiul de impact arata ca industria ar fi scutita de plata a aproape 100 de milioane de euro anual, subventie pentru energie verde, beneficiari fiind un numar de 226 de companii ce consuma 20% din energia produsa in Romania. Un numar de 226 de companii, cu un consum de aproape 9 TWh, ar urma sa fie scutite de plata a 85% din contravaloarea certificatelor verzi, pentru patru ani, potrivit unei Hotarari de Guvern ce asteapta doar girul Comisiei Europene pentru a deveni lege. Potrivit unor surse din piata, acest accept ar putea veni, cel mai devreme, peste 2-3 luni. Proiectul de lege beneficiaza si de un studiu de impact, comandat Mercury Research de catre Alro Slatina, care prezinta succint domeniile de activitate din care provind companiile eligibile pentru aceasta schema de ajutor de stat, precum si principalele efecte ale aplicarii sale, scrie economica.net.