In ce postura se afla Romania, privind dependenta de gaze, dupa criza din Ucraina. Criza din Ucraina pune Europa, dar mai ales Romania, intr-o situatie posibil disperata in aprovizionarea cu gaze naturale pentru consum, indeosebi pe timpul sezonului rece. Scenariile privind sistarea tranzitului de gaze rusesti prin Ucraina trebuie privit pe termen scurt si mediu, astfel incat sa intelegem cu adevarat care sunt riscurile prelungirii crizei dintre cele doua tari. Concret, pe termen scurt, Romania trebuie sa tina seama de: toate gazele care ajung la noi, sub aspect fizic, sunt gaze rusesti; orice sistare a tranzitului de gaze prin Ucraina va determina sistarea gazelor de import in Romania; exporturile fizice de gaze catre Ungaria, despre care se vorbeste in ultima perioada, vor trebui regandite; in paralel cu aceasta situatie, calendarul de liberalizare va duce la scaderea consumului intern de gaze, intr-o iarna cu temperaturi normale, Romania ramane dependenta de gazele rusesti. Integral pe Energy-Center.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Impactul suprataxei pe carburanti: Miza contabila, influenta asupra cresterii, comparatie cu taxarea in alte tari, solutia germana. Majorarea preturilor la carburanti, pe calea accizei suplimentare, si la gaze, potrivit calendarului de apropiere de nivelurile practicate in Occident, va alimenta inflatia si va afecta competivitatea produselor romanesti. Curs de guvernare va prezinta miza bugetara, efectele asupra indicelui preturilor de consum si pe indicele preturilor produselor industriale si situatia la pompa.

ANPC vrea sa elimine taxa de reziliere din contractele Vodafone si Cosmote. Ce spun operatorii. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a intrat si in contractele operatorilor de telefonie mobila. Primii operatori vizati sunt Vodafone si Cosmote. Problema? Taxa de reziliere a contractelor. Dupa actiunile impotriva bancilor, ANPC a luat la ochi si contractele standard a doi operatori de telefonie mobila. Protectia Consumatorilor vizeaza eliminarea clauzelor din toate contractele de la Vodafone si Cosmote care permit firmelor sa ceara o taxa pentru incetarea inainte de termen a contractelor - asa numita taxa de reziliere, potrivit Economica.net.

Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu: Firmele mici si mijlocii din Bucuresti-Ilfov sunt marea problema a ANAF. Fiscul va pune o presiune teribila pe firmele din Bucuresti-Ilfov, unde situatia a fost scapata de sub control in ultimii zece ani, a declarat Gelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Mai sunt vizate 150 de mari companii si alte 2.000 din Prahova si Brasov. Actiunile fac parte din strategia din acest an pentru combaterea evaziunii fiscale, estimata la circa 100 miliarde lei anual de expertii Consiliului Fiscal, scrie Capital.

Romania este campioana lumii la ieftinirea caselor. La noi, preturile au scazut cu peste 10% si suntem in al cincilea an de declin al pietei imobiliare. Pe piata imobiliara romaneasca, pretul mediu national al locuintelor a scazut in 2013 cu peste 10%, fapt care ne plaseaza pe cea mai inalta pozitie a unui clasament mondial. Preturile locuintelor din Romania au inregistrat anul trecut cea mai mare scadere din lume, respectiv de aproape 10,5%, fata de circa 6% cu un an inainte. Datele sunt cuprinse intr-un studiu realizat de portalul globalpropertyguide.com pe baza cotatiilor medii, ajustate cu inflatia, in 42 de tari la nivel mondial, aflam din Adevarul.

Cum poate deveni agricultura profitabila si pentru "cei mici". Pentru ca agricultura sa devina profitabila si pentru cei mici, acestia trebuie pe de-o parte responsabilizati, iar pe de alta parte ajutati prin masuri concrete. Sunt doar cateva dintre concluziile dezbaterii organizate de Capital si AgroInteligenta, cu scopul de a gasi si discuta solutii de sprijin pentru micii fermieri, scrie Capital.

S-a lansat Rabla 2014. Tot ce trebuie sa stii ca sa primesti tichetul de 6.500 lei. Programul demareaza astazi, iar producatorii care vor sa participe trebuie sa depuna la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) documentele necesare. De astazi si pana pe 28 martie se vor derula inscrierile pentru producatorii, dealerii si importatorii de masini care vor sa ia parte la program, pentru a-si vinde vehiculele noi. Tichetul acordat proprietarilor care isi caseaza masina veche si cumpara una noua este de 6.500 de lei. Celor care cumpara masini hibrid sau cu motorizare Euro 6 li se ofera un bonus de 500 de lei, peste acest tichet, anunta EVZ.

Cele mai bune smartphone-uri din lume. Telefoanele mobile inteligente lansate anul acesta sunt mai performante decat PC-urile care se gasesc in majoritatea institutiilor de la noi si, pe deasupra, mare parte dintre ele sunt rezistente la apa si praf. Smartphone-urile au detronat telefoanele mobile clasice la vanzari in 2013, conform datelor companiei Gartner. Astfel, smartphone-urile au reprezentat 53,6% din vanzarile de telefoane, cota de piata in ultimul trimestru al anului trecut fiind de 57,6%. Totodata, anul trecut, s-a depasit pragul de un miliard de telefoane inteligente in lume. Continuarea in Capital.