Vor porni 5 hidrocentrale cu acumulare prin pompaj pe Olt. De ce nu este rentabil proiectul Tarnita. Hidroelectrica testeaza, timp de o luna, cinci hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de pe raul Olt. Potrivit calculelor contabile ale companiei, acest tip de hidrocentrala este nerentabil, pentru ca necesita mai multi bani pentru functionare decat produce. Hidroelectrica va pune in functiune, saptamana viitoare, cinci hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cu o capacitate totala de de 200 de MW de pe Olt si le va exploata pentru o luna, pentru a demonstra ca nu sunt viabile. Scopul acestui experiment este de a arata ca nici proiectul hidrocentralei Tarnita-Lapustesti nu este viabil, au spus, pentru Economica.net, surse din conducerea companiei.

Business ReportFoto: Colaj foto

Piata neagra a painii este la un nivel destul de ridicat desi TVA a fost redus la 9% tocmai pentru combaterea evaziunii. Piata neagra a painii este la un nivel destul de ridicat in Romania, a declarat vineri, pentru Agerpres, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN) Aurel Popescu, prezent la Brasov, la deschiderea expozitiei GastroPan. 'Din aceasta cauza, de multe ori se fac produse de calitate indoielnica, ca sa poti sa rezisti in aceasta piata tumultuoasa in care suntem. De la implementarea proiectului cu 9% TVA pentru paine, suntem deja intr-o crestere destul de buna a productiei fiscalizate si cred eu ca, pana in luna septembrie 2014, ne atingem dezideratul, adica 50% din piata neagra sa treaca in sfera productiei fiscalizate, ceea ce ar insemna un lucru deosebit pentru productie in primul rand", a explicat Popescu, relateaza Capital.

Miza sacrificarii celor 2.500 de la CFR Marfa: salvarea acordului cu Fondul! Reducerea de personal ajuta compania sa se privatizeze, cred administratorii acesteia. Miza unui nou esec la vanzare ar fi incarcarea statului cu datorii de 2 miliarde de lei, in contul creantelor CFR Marfa si CFR Infrastructura. Aproape unul din trei angajati ai CFR Marfa (respectiv 2.500 de angajati din circa 8.400) ar urma sa plece anul acesta din companie, a anuntat zilele trecute Dan Sova, ministrul Transporturilor. Anuntul a surprins sindicalistii, care credeau ca Guvernul va gasi solutii pentru pastrarea locurilor de munca, scrie EVZ.

Parlamentarii bulgari au aprobat schimbarea statutului conductei South Stream. Parlamentarii bulgari au aprobat schimbarile in legislatia nationala pentru energie care va permite conductei South Stream sa evite legislatia UE, potrivit agentiei de presa bulgare Novinite. In urma schimbarilor facute de legislativul bulgar, segmentul South Stream care trece pe teritoriul Bulgariei va avea un statut de retea de gaze de interconectare. Dupa dezbateri lungi de 3 ore care au avut loc joi si votul acordat astazi, schimbarea va mentiona ca sectiunea care intra pe teritoriul maritim bulgar (de aproximativ 14 km) va obtine un statut legal de "nu trece pe teritoriul European", potrivit agentiei bulgare Mediapool, citata de Bursa.ro.

A trecut iarna, nu si problema incalzirii in Romania. Eforturile sustinute ale autoritatilor in privinta stoparii cresterii accelerate a preturilor la gaze si curent au lasat intr-un con de umbra domeniul cogenerarii, respectiv al incalzirii populatiei in perioada sezonului rece. Asta nu inseamna ca acest subiect de interes pentru cateva milioane de familii a fost abandonat. Dimpotriva, se cauta solutii, dar haosul care a domnit in ultimii ani in sistemul de cogenerare este greu de deslusit acum. Cu atat mai greu se pot da solutii, astfel incat Romania sa beneficieze de avantajele oferite de catre Comisia Europeana pentru sistemul de cogenerare, scrie Energy-Center.ro.

Raport SAR: Romania, ultimul loc la absorbtia fondurilor europene. Romania se afla pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene, in perioada 2007 - 2013, arata un raport al Societatii Academice Romane (SAR). Astfel, sustin expertii SAR, tara noastra risca sa piarda fonduri substantiale, din cauza gestionarii slabe din aceasta perioada. "In perioada 2007-2013, Romania a platit catre bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre acestia, se deduc dezangajarile automate - substantiale in cazul unor Programe Operationale - adica bani pierduti definitiv din cauza incapacitatii de a transmite la timp declaratiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de catre Comisia Europeana", arata Raportul Anual al SAR pe 2014, scrie Romania Libera.

De la inceputul anului, statul s-a imprumutat cu peste 45 de milioane de euro pe zi! De la inceputul anului, MFP a imprumutat de la bancile locale peste 9,6 miliarde de lei si aproximativ 680 de milioane de euro, la care se adauga suma de doua miliarde de dolari atrasa de pe pietele internationale. Numai ieri, Finantele au luat aproape un miliard de lei de la bancile comerciale. Suma totala pe care a imprumutat-o statul in 2014, echivalata in euro, se ridica la nivelul de 4,23 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca, in medie, ne-am imprumutat cu 45,4 milioane de euro in fiecare zi din cele 93 trecute de la 1 ianuarie 2014, noteaza Capital.