Cresterea reala a venitului personal mediu: 5 euro in 5 ani. Inghititi de impozite. De la manifestarea efectelor crizei economice mondiale in Romania ( trimestrul IV 2008), cresterea nominala a veniturilor personale medii a fost de 16,4% (date ale INS din ancheta bugetelor de familie), in timp ce cresterea preturilor a fost de 27,3%. Efectul a fost o reducere de circa noua procente a veniturilor personale exprimate in lei si in termeni reali, arata o analiza Curs de guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Colectarea taxelor sau de ce ar mai vrea romanii sa plateasca. Slaba colectare la buget a adus, in ultimele luni, un exces de retorica si o singura masura: taxe noi. Pe langa evaziune, administrare defectuoasa si dificultati financiare, exista o problema evitata in discursul public: lipsa de incredere si de motivatie a cetatenilor de a plati. De exemplu, aproape 20% din taxele declarate, insemnand circa 20 miliarde lei anual, raman neachitate. An de an, bugetul statului acumuleaza arierate. In cea mai mare parte sunt sume declarate, dar care nu mai ajung sa fie platite. Integral in Capital.

Cat incaseaza statul si cat castiga benzinarul din pretul la pompa in Romania si in celelalte state din UE. Tara noastra a ajuns in situatia in care pretul carburantilor la pompa este mai mare decat in multe state occidentale, desi ponderea taxelor este mai mica. Romania a ajuns pe locul al noualea in Uniunea Europeana (UE) in privinta pretului la motorina dupa aplicarea accizei de 7 eurocenti pe fiecare litru comercializat si pe pozitia a 18-a la benzina, potrivit datelor Comisiei Europene, scrie Adevarul.

Reteaua celui mai influent investitor imobiliar din Romania. Mostenitorul unui imperiu petrolier din Texas, unul dintre cei mai bogati manageri de fonduri de hadging din lume, cel mai bogat israelian, unul dintre cei mai mari administratori de averi din Europa, investitori cu renume pe piata ungara si israeliana, acestia sunt oamenii cu care s-a inconjurat cel mai influent investitor imobiliar din Romania, Ioannis Papalekas. Consultantii imobiliare vorbesc de cativa ani de un zid de bani descris de piete precum Varsovia, Praga, Frankfurt si Londra, peste care cu greu mai trece cate un investitor spre regiunea noastra. Continuarea in Capital.

2013, an agricol de exceptie cu productii record. Preturile au crescut. Statistica romaneasca confirma rezultatele excelente ale productiei agricole de anul trecut. Suntem pe primul loc dintre statele UE la productia de floarea soarelui si pe locul doi la productia de porumb, iar cantitatile de fructe si legume au crescut cu pana la 60%. Cu toate acestea, preturile medii au scazut in marea lor majoritate nesemnificativ sau chiar au crescut fata de 2012, noteaza Economica.net.

Romania asteapta 43.000 de turisti din Republica Moldova in acest an, dupa ridicarea vizelor. Ridicarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova care calatoresc in spatiul Schengen, dar si campaniile viitoare de promovare la Chisinau a destinatiilor romanesti, vor aduce in Romania un plus de peste 10.000 de turisti din tara vecina in acest an, estimeaza Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, potrivit Gandul.