Unirea cu Moldova - factura de zece miliarde de lei anual. Criza din Ucraina a adus din nou in actualitate ipoteza reunificarii. Iata cat ne-ar costa sa aducem la acelasi nivel salariile, pensiile sau cheltuielile de functionare a institutiilor publice de dincolo de Prut. Reunificarea Germaniei a costat 2.000 de miliarde de euro, platiti de Vestul mai bogat in circa doua decenii. Si, cu toate acestea, nivelul de dezvoltare al fostei RDG este inca semnificativ sub cel al regiunilor care au ramas in sfera de influenta occidentala. Romania nu are nici pe departe puterea economica a RFG, dar in cazul repetarii scenariului german ar trebui sa-si permita macar egalizarea salariilor, pensiilor si prestatiilor sociale de pe cele doua maluri ale Prutului. Potrivit institutului de statistica de la Chisinau, Republica Moldova (fara Transnistria) are, in prezent, circa 235.000 de angajati in administratia publica, invatamant si sanatate. Lor li se adauga peste 10.000 de militari si cateva mii de politisti, magistrati sau angajati ai serviciilor secrete. Salariul mediu brut in sectorul bugetar este, in prezent, de circa 700 de lei romanesti, fata de 1.500 de lei in Romania. Asadar, o echivalare a lefurilor din sistemul public ar insemna un efort suplimentar de 2,4 miliarde de lei anual, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Legea insolventei, minge de ping-pong pe masa politica. Proiectul Legii insolventei se afla din nou in mijlocul unui scandal politic, fiind aprobat, ieri, in plenul Camerei Deputatilor in ciuda dezacordului PNL si PDL. Anul trecut, initiativa a fost promovata prin Ordonanta de Urgenta, dupa care a fost declarata neconstitutionala, in urma sesizarii facute de Avocatul Poporului. PNL si PDL nu sunt de acord cu noua lege, anuntand ca o vor ataca la Curtea Constitutionala. Reprezentantii Partidului National Liberal au mentionat, intr-un comunicat, ca solicitarea deputatilor liberali de retrimitere a proiectului legislativ la Comisia juridica, de disciplina si imunitati a fost respinsa de majoritatea parlamentara. Parlamentarii PNL sustin ca noua Lege in domeniu ar fi trebuit sa contina si prevederi referitoare la insolventa persoanelor fizice, aceasta procedura reprezentand "un element important si necesar pentru dinamizarea economiei romanesti", anuntaBursa.ro.

Cat castiga oamenii care reprezinta interesele economice ale Romaniei in strainatate. Reprezentantii economici ai Romaniei in strainatate sunt platitti generos pentru a promova interesele comerciale ale Romaniei. Toate continentele sunt acoperite si mare parte din zonele de interes comercial strategic, insa diferentele salariale intre angajatii cu aceeasi functie, dar in diverse zone ale globului, este consistenta. Potrivit listei cu salariile brute ale angajatilor, din octombrie, publicata de Ministerul Eonomiei, printre angajatii Departamentului de Comert Exterior si Relatii Internationale ce lucreaza in strainatate, gasim salarii cuprinse 2.200 de dolari si 8.500 de dolari. Salariul cel mai mare, de 8.500 de dolari, il ia un Consilier Economic clasa 1, in Bagdad. Romania are creante de recuperat din Irak de 600 de milioane de dolari si ar trebui, teroretic, sa participe la reconstructia tarii din Orientul Mijlociu. Totusi, prezenta firmelor romanesti in Irak este redusa, iar schimburile comerciale, la fel. La nivelul anului 2012, acestea erau de 130 de milioane de dolari. Romania ar fi trebuit sa construiasca sosele, centrale electrice si vagoane in Irak, insa aceste investitii raman deocamdata doar pe hartie, informeazaEconomica.net.

Uniunea Europeana si-a votat Uniunea Bancara: Mecanismul si implicatiile. Plenul Parlamentului European a votat marti proiectul uniunii bancare, in ultima sesiune plenara a acestui mandat. A fost doar o formalitate, dupa compromisul cu Consiliul European, la care s-a ajuns, dupa controverse insistente, in 20 martie. Compromisul, vazut ca o victorie in institutiile comunitare, a fost obtinut dupa 16 ore de negocieri si sub presiunea timpului, pentru a putea fi aprobat in sesiunea din aceasta saptamana a Parlamentului European. Daca acordul nu ar fi avut loc la timp, textul ar fi trebuit sa fie renegociat cu viitorul Parlament, rezultat in urma alegerilor din luna mai si s-ar fi pierdut mult timp cu punerea in practica a uniunii bancare europene. In conditiile in care Romania s-a angajat sa sprijine acest proiect, din care vrea sa faca parte, votul de marti din Parlamentul European este momentul de la care, in plan intern, atentia trebuie sa se concentreze pe indeplinirea criteriilor care sa conduca la adoptarea monedei euro, scrieCursdeguvernare.ro.

Portofel electronic pentru bonurile de masa. Ce avantaje si dezavantaje au tichetele eliberate pe card. Beneficiarii de tichete electronice nu vor mai trebui sa plateasca diferente in bani la cumpararea produselor, dar nici nu vor putea retrage numerar de pe cardurile speciale. Statul schimba regimul tichetelor de masa printr-un proiect in baza caruia aceste bonificatii, care se dau in prezent pe hartie, se vor putea acorda si pe suport electronic. Principalul avantaj al tichetului in format electronic este acela ca se pot face cumparaturi si la valori diferite de cea nominala (9,35 lei in prezent). Daca acum trebuie sa cumparati produse fix de valoarea tichetului (sau de o valoare mai mare, dar cu plata diferentei in bani), cu noul card veti putea cumpara si numai o paine, dar si produse care depasesc valoarea unei unitati de tichet fara a mai achita diferenta. In schimb, nu veti putea depune bani pentru a incarca acel cont si nici sa retrageti numerar, anuntaAdevarul.

Efectul timbrului de mediu: Vanzarile de masini second-hand s-au prabusit. Timbrul de mediu, introdus in martie 2013, a dus la scaderea tranzactiilor cu masini second-hand inmatriculate deja in Romania sub pragul de 20.000 unitati pe luna, potrivit unui raport al Autovit.ro. In primul trimestru din 2014, in Romania au fost reinmatriculate 50.631 de automobile, comparativ cu 79.941 in aceeasi perioada din 2012, 99.548 in ianuarie - martie 2011, 92.493 in ianuarie - martie 2010. In ianuarie 2014 au fost reinmatriculate 17.804 masini, in februarie 2014 - 16.755 masini, iar in martie - 17.804 masini, informeazaCapital.ro.

Ferrari: prime de 4.000 de euro pentru salariati. Considerat ca cel mai valoros brand auto, Ferrari este, in acelasi timp, unul dintre cei mai rentabili producatori de automobile din lume. Anul 2013 a adus o crestere a cifrei de afaceri cu 5% si un profit de 363,5 milioane de euro. De retinut ca aceste rezultate au fost obtinute in conditiile limitarii productiei anuale sub 7.000 de exemplare, pentru a conferi un plus de exclusivism si valoare automobilelor care poarta sigla calutului cabrat. Compania imparte succesul cu angajatii sai, carora le ofera cate o prima de 4.096 euro, ceea ce reprezinta circa 20% din venitul anual. Un gest remarcabil, chiar daca suma este considerabil mai mica decat prima de 8.200 euro (brut) oferita de rivalul Porsche, fiecaruia dintre angajatii sai. Cert este ca marcilor de lux le merge foarte bine, chiar si atunci cand domeniul auto se afla in plina criza, scrie24auto.ro.