Cum vad investitorii italieni agricultura romaneasca: Muncitori hoti, birocratie, bogatasi speculanti. Problemele intampinate in Romania de investitorii italieni din sectorul agricol au fost sintetizate intr-un articol publicat pe site-ul organizatiei World Policy Institute. Mauro (28 ani) si Adrian (27 ani) sunt doi frati din Italia, regiunea Puglia, care au fost trimisi de tatal lor sa cultive cereale pe o suprafata de 750 acri (circa 300 hectare) in sudul Romaniei, aproape de granita cu Bulgaria. Terenul lor avand dimensiuni reduse dupa standardele romanesti, cei doi sunt considerati mici proprietari de pamant. Viata la tara este grea in aceasta parte a Europei, marturisesc ei, povestind ca de multe ori sunt nevoiti sa se descurce fara energie electrica zile in sir, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Banca Mondiala ajuta bancile romanesti sa-si curete bilanturile. Sectorul bancar din tara noastra a fost, ieri, atat sursa, cat si recipient al unor mesaje pozitive, cu privire la evolutia indicatorilor financiari in perioada urmatoare. In timp ce institutiile de credit din tara noastra erau ocupate sa transmita vesti bune economiei reale, Banca Mondiala facea public un demers menit sa reduca povara creditelor neperformante (Non-Performing Loans - NPL) asupra grupurilor financiare din Europa Centrala si de Est (ECE). International Financial Corporation (IFC), divizia de investitii a acesteia, a anuntat, ieri, ca a semnat cu APS Holding, companie ceha specializata in administrarea creantelor cu probleme, un acord menit sa asigure cumpararea de portofolii de NPL din regiune. IFC urmeaza sa asigure 20 milioane euro pentru achizitii de credite de consum negarantate si credite ipotecare, precum si de imprumuturi acordate companiilor de dimensiune mica sau mare, potrivit informatiilor comunicate de institutie. In tara noastra, acordul ar putea duce la scoaterea din bilanturile bancilor a aproximat 30.000 de credite neperformante, sustin reprezentantii IFC, anuntaBursa.ro.

Cat de reale sunt miturile despre bursa. Ca si in alte domenii, printre potentialii investitori la bursa circula o multitudine de mituri. Economica.net va explica in ce este periculos sa credeti si care sunt, cu adevarat, sfaturi demne de urmat. In ultimii ani, tehnologia a avansat enorm, costa tot mai putin, iar informatiile au devenit tot mai transparente. Acum, oricine poate accesa date financiare extrem de rapid si poate tranzactiona in conditii comparabile cu cele care, in urma cu cativa ani, erau accesibile doar fondurilor institutionale. La randul lor, limitele minime ale capitalului de start s-au redus. E adevarat ca investirea unei sume mari iti permite o diversificare a portofoliului. Cu toate astea nu ai nevoie de milioane de lei pentru a investi la bursa, informeazaEconomica.net.

Creditarea in Romania: Restantele - 5% din PIB. Imprumuturile imobiliare si depozitele populatiei au aceeasi cheie: cursul de schimb. Creditele acordate clientilor nebancari, neguvernamentali ( in majoritate covarsitoare populatie si agenti economici ) insumau la finele primului trimestru din acest an 33% din PIB-ul estimat pentru 2014. Dintre acestea, creditele restante insumau 5% din PIB sau aproximativ 15% din total. Aceasta din urma pondere este valabila identic si pentru imprumuturile contractate in lei si pentru cele luate in valuta. De retinut, sunt considerate restante creditele care, in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se efectueaza raportarea, inregistreaza intarzieri la plata de cel putin o zi ( suma se refera doar la principalul datoriei si nu include pozitii extrabilantiere). Agentii economici sunt cei care detin cea mai mare parte a creditelor contractate, cu 51% din total si 17% din PIB.Populatia avea in stoc credite de 102.742,3 milioane lei, impartite in proportie de o treime in lei si doua treimi in valuta (vezi tabelul). De remarcat prepoderenta creditelor pentru consum la imprumuturile efectuate in lei ( 65%, fata de 44% la cele in valuta) si ponderea majoritara a creditelor luate pentru locuinte la imprumuturile luate in valuta (55%, fata de doar 13% la lei), scrieCursdeguvernare.ro.

Roubini identifica noi riscuri pentru investitori. In conditiile in care, anul trecut investitorii isi faceau griji in privinta unor situatii precum: caderea zonei euro, datoria Americii sau stagnarea Japoniei, acum acestea palesc in fata noilor riscuri care au aparut, sustine economistul Nouriel Roubini, citat de Financial Post. Intr-un articol recent publicat de Project Syndicate, Nouriel Roubini, unul dintre putini economisti care a previzionat criza financiara globala, descrie noile riscuri cu care se pot confrunta investitorii la nivel global. Primul risc de pe lista lui Roubini este ￯aterizarea￯ cu greu in China. Reechilibrarea economiei din investitii fixe catre consumul intern are loc prea lent, din cauza stimulentelor pompate de Guvern in economie. In acelasi timp, stimulentele vor duce catre active neperformante si catre mai multe datorii, anuntaCapital.ro.

Facelift pentru MINI Paceman. Primul Sports Activity Coupe se pregateste sa ofere un nou impuls segmentului premium al clasei compacte, prin aparitia versiunii revizuite. Noul MINI Paceman subliniaza pozitia sa exceptionala ca model deopotriva sportiv si elegant, beneficiind de noi detalii de design, de performante imbunatatite, de eficienta optimizata suplimentar, de dotari cu echipamente inovatoare si de caracteristici premium rafinate la interior. Conceptul de pionierat al automobilului - model compact cu trei usi, cu linii asemanatoare cu cele ale unui coupe - ofera o combinatie unica intre placerea condusului si functionalitate, iar optional dispune si de sistem de tractiune integrala ALL4. Acum, toate acestea sunt si mai atractive. Puterea crescuta a motorului de la noul MINI Cooper S Paceman consolideaza pozitia de lider al placerii condusului in cadrul segmentului de piata. La lansarea pe piata a faceliftului, prevazuta pentru luna iulie 2014, gama va fi completata si de noua editie a sportivului suprem: MINI John Cooper Works Paceman, informeaza24auto.ro.