800 de lei pe luna. Salariu sau leasing de sclavi? Multinationalele, hipermarketurile sau industria de componente auto duduie in Romania. Produc, exporta, ofera sute de mii de locuri de munca. Pare nirvana capitalismului, dar de fapt este aproape tragic. Salariile de sub 1.000 de lei sunt, cred eu, o plaga pentru economia si societatea romaneasca. Nu sunt nici socialist, nici elitist, nici condescendent. Dar cred ca modelul de dezvoltare aplicat in ultimii 15 ani in Romania, cel putin in productia industriala, este eronat. La Jucu, celebrul fost "hub tehnologic", companiile straine angajeaza mii de oameni cu salarii de 600 de lei. Integral in Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Eurostat: Romania - cea mai severa discrepanta intre generatii pe piata muncii. In pofida cresterii economice de top in UE, somajul consemnat de Eurostat pentru Romania la finele primului trimestru s-a mentinut la acelasi nivel ca si in urma cu un an, respectiv 7,2%. De retinut ca rata somajului a scazut pe parcursul ultimelor 12 luni in 15 state, a ramas constanta in trei ( in afara de noi, la campionii ocuparii, austriecii, cu 4,9% si la cei mai apropiati de media europeana, francezii, cu 10,4%) si a urcat in zece state, anunta Curs de guvernare.

Decizie CJUE: instantele pot inlocui clauzele abuzive cu dispozitii de drept national. Cum ne afecteaza. Curtea de Justitie a Uniunii Europene considera ca instantele nationale se pot pronunta asupra naturii abuzive a unei clauze referitoare la mecanismul cursului de schimb dintr-un contract de credit si ca instantele pot inlocui clauzele lovite de nulitate cu dispozitii din dreptul national, daca este pusa in pericol desfasurarea contractului in continuare, scrie Economica.net.

Fiscul nu moare, se reinventeaza: cum a disparut Garda Financiara. Figurile familiare ale comisarilor Garzii Financiare au disparut din peisajul cotidian al firmelor, iar riscul sa reapara este aproape zero. Ineficienta cronica si coruptia au dus la desfiintarea structurii, dupa cum declara pentru Capital presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu. Locul fostilor comisari a fost luat de absolventi si angajati din privat care ar trebui sa schimbe radical modul de control, prin recenta Directie Generala Antifrauda.

Ultimele zile pentru dividende la marile companii energetice romanesti. Merita sau nu investitia? 13 si 14 mai sunt ultimele zile in care se mai pot cumpara actiunile care dau dreptul la incasarea unora dintre cele mai mari si mai profitabile dividende de la Bursa din Bucuresti (BVB): OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) si respectiv Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), anunta Economica.net.

Studiu: Reducerea TVA pana la 5% pentru carne ar aduce un mic in plus pe gratarele romanilor. Cu banii pe care-i cheltuiesc pentru o portie de trei mititei cu TVA de 24%, consumatorii ar putea cumpara patru mici cu taxa redusa, arata patronatele din industria alimentara. Coalitia patronala care militeaza pentru reducerea TVA la carne a gasit noi argumente pentru scaderea acestei cote de la 24% la 5%: consumul de preparate ar creste, cu aceleasi incasari la nivelul bugetului de stat, noteaza Adevarul.

Judetul din Romania in care exista oficial un singur zugrav. Topul celor mai "meseriase" judete.In contextul in care piata constructiilor, estimata la 9,6 miliarde de euro, nu da semne de revenire, numarul de salariati din acest domeniu continua sa scada. La finele anului trecut, doar 176.754 de persoane isi castigau salariile din lucrari de constructii, in scadere cu 3,3% fata de anul anterior, reiese din datele de la Inspectia Muncii, centralizate de Gandul - care este situatia meseriasilor din judete si care este judetul din Romania care are in scriptele oficiale doar un singur zugrav.

Bani de chirie pentru ministrii "saraci". Sa fii membru al Guvernului Ponta III devine din ce in ce mai profitabil. Ocupi o locuinta RA-APPS si nici macar chiria nu ti-o platesti: statul deconteaza pentru tine intre 2.500 si 4.000 de lei pe luna. Totul, gratie unei hotarari de guvern adoptata, in secret, de Cabinetul Ponta pe 30 aprilie, anunta Romania Libera.

Visul nuclear al lui Ceausescu s-a topit in calorifere. Cum a ajuns la faliment singura uzina de apa grea din Europa. Regia autonoma de Activitati Nucleare, singurul producator de apa grea din Europa, este in pragul falimentului. Sute de milioane de lei au fost aruncate pe achizitii si investitii paguboase. Un dezmat cu banii publici in care sunt implicati directori sustinuti politic de toate partidele care s-au perindat la putere si oameni de afaceri controversati, totul pe fondul unei lipse de viziune si de strategie, potrivit Stirile Pro Tv.