Materialele de constructii asalteaza internetul. Romanii cumpara anual materiale de constructii in valoare de 3,2 mld. euro, din care, surprinzator sau nu, 1% provine din vanzari pe Internet. Dezvoltarea sustinuta a comertului electronic determina magazinele online sa estimeze o crestere cu pana la 20% a pietei de materiale de constructii vandute in mediul virtual. Faptul ca vanzarile din mediul online castiga cota din sistemul clasic de vanzari a devenit tot mai clar in ultimii ani, insa Adrian Popa, directorul general al Depozit-Online.ro, cel mai mare retailer online specializat pe materiale de constructii, spune ca nu este exlus ca in viitorul apropiat sa avem doar depozite de Do-It-Yourself cu livrare, iar vanzarile sa treaca in mare parte pe online, informeaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Fiscul din Grecia a amendat 25 de companii si afaceristi cu 142 milioane euro pentru facturi false. Fiscul din Grecia a impus amenzi in valoare cumulata de 142 de milioane de euro unor 25 de companii si intreprinzatori care au emis facturi false sau care nu au eliberat facturi pentru serviciile prestate, a anuntat ieri Ministerul elen de Finante, relateaza Kathimerini. Intre cele 25 de cazuri anchetate de fisc se afla companii mari de publicitate din Atena, care au emis facturi false, un medic dermatolog care nu a eliberat chitante pentru servicii in valoare de 1,4 milioane de euro prestate in decurs de trei ani, si persoane care au ascuns venituri de pana la 5 milioane de euro fiecare. In ultima perioada, Ministerul elen de Finante a fost tot mai criticat pentru faptul ca urmareste persoane cu datorii mici la fisc, in timp ce marii evazionisti scapa nepedepsiti, noteaza Bursa.ro.

CFR Marfa a castigat inca un contract. CFR Marfa a incheiat un contract cu producatorul de otel ArcelorMittal Galati, pentru o perioada de doi ani. "In urma selectiei de oferte pentru prestarea serviciilor de transport in trafic intern organizate de ArcelorMittal Galati, contractul de transport i-a fost atribuit Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA, pe o perioada de 2 ani", se arata intr-un comunicat remis de compania de stat. In ultima perioada, operatorul national de transport de marfa a reusit sa castige mai multe licitatii. Astfel, la mijlocul lunii aprilie, CFR Marfa a anuntat ca a castigat licitatia pentru a transporta carbune catre CET Govora de la carierele de lignit Berbesti si Alunu, scrie EVZ.ro.

Circulam sau nu cu noul tren de metrou anul acesta? Pana vor fi inlocuite toate trenurile vechi de metrou cu unele noi, mai raman cateva aspecte de pus la punct: testarea lor si alte probleme "neasteptate" care apar pe parcurs. Cum ar fi daca peroanele anumitor statii de metrou din Bucuresti ar fi modificate pentru ca noile trenuri CAF sa poata circula? O declaratie despre "o asemenea posibila situatie", facuta zilele trecute de Ion Radoi, presedintele USLM (Unitatea Sindicatului Liber din Metrou), a starnit reactii contradictorii printre reprezentantii acestui domeniu. In timp ce unii au pus egal intre aceasta declaratie si "o aberatie", altii au spus ca "totul este posibil", cu referire clara la o informatie oficiala publicata de Metrorex, care spune ca in "unele zone au fost constatate interferente cuprinse intre 1 si 12 mm intre gabaritul cinematic al trenului si marginea peroanelor, la zece peroane dintr-un total de 90, pe o distanta de 98 m dintr-un total de 951,2 m, cat masoara lungimea tuturor peroanelor celor 45 de statii", anunta Capital.

Unul din "baietii destepti" vrea sa cumpere energie de 900 de milioane de euro, jumatate din consumul national. Traderul de energie Alpiq RomIndustries, parte a grupului elvetian Alpiq, a depus pe bursa de energie OPCOM o cerere de oferta record pentru cumpararea de energie in valoare de pana la 3,94 miliarde lei (890 milioane de euro), perioada de livrare fiind de 10 ani. Alpiq RomIndustries, parte a grupului elvetian Alpiq, vrea sa cumpere pana la 26,3 milioane MWh de energie, echivalentul a aproape jumatate din consumul de energie national de anul trecut, de 55,6 milioane MWh. Licitatia pe OPCOM este proframata pentru 14 mai, iar perioada de livrare este 21 mai 2014-20 mai 2024. Atat in ceea ce priveste cantitatea de energie, cat si perioada de livrare cererea companiei este neobisnuita pe piata tranzactiilor cu energie de pe OPCOM, unde contractele se incheie in general pe perioade de la citeva luni pana la cel mult doi ani, iar cantitatile variaza de la cateva zecii de mii de MWh la cateva sute de mii de MWh. Pretul oferit de Alpiq RomIndustries este de 150 lei pe MWh, astfel ca valoarea totala pentru intreaga cantitate de energie se ridica la 3,94 miliarde de lei, scrie Gandul.

Romanii muncesc pentru stat 128 de zile pe an. Din fiecare suta de lei produsa intr-un an, cetatenii raman cu 65 de lei, restul fiind preluat la bugetul de stat. Asta pentru ca, in Romania, cheltuielile bugetare - facute de stat pe spezele contribuabililor - sunt de 35% din PIB. Aplicata la numarul de zile (365) din acest an, proportia de 35% cade in a 128-a zi, respectiv la 9 mai, arata promotorii campaniei "Ziua libertatii fiscale". Presiunea fiscala din Romania se numara printre cele mai mari din Europa si din lume, arata o serie de statistici nationale si internationale. O noua dimensiune a acestei presiuni este conturata prin intermediul unui indicator pe cat de simplu, pe atat de elocvent: cheltuielile bugetare. In tara noastra, aceste cheltuieli sunt de 35% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce inseamna ca in aceeasi proportie este consumata si munca romanilor, noteaza Adevarul.

Economia Romaniei va fi lovita de conflictul UE - Rusia, doar prin ricoseu dinspre Austria, Franta si Olanda. O eventuala racire accentuata a relatiilor economice dintre Uniunea Europeana si Rusia ar afecta Romania indirect, mai ales prin bancile din Austria, Franta, Olanda si Italia, care au expuneri considerabile in Rusia. Pe ansamblu,UE este rezistenta la o eventuala recesiune a Rusiei, potrivit unei analize Moody's, preluata de Economica.net. Romania are prea putine afaceri in Rusia si practic nu beneficiaza de investitii directe rusesti, in ciuda prezentei Lukoil si a Gazprom. Nici gaze rusesti nu se prea mai consuma in Romania. Asa ca nici nu exportam, nici nu mai importam cine stie cat in si din Rusia.