Afacerea inundatia: Un proprietar a incasat 1,5 milioane de lei despagubire. Inundatiile provoaca an de an numeroase pagube, in special la constructii si in agricultura. Proprietarii care isi asigura bunurile, daca tot nu scapa de napasta, macar primesc despagubiri, unele destul de mari, de ordinul milioanelor de lei. Asigurarile de acest tip pot duce la achitarea unor daune substantiale, in special la imobilele detinute de companii. "Nu exista un anumit domeniu care inregistreaza frecvent daune cauzate de inundatiile din averse. In general, daunele cele mai mari se inregistreaza la firme (cu diverse domenii de activitate) si implica daune ale bunurilor sau cladirilor asigurate. Insa cele mai multe daune, dar de dimensiuni mai mici, se inregistreaza la locuinte, situate in diverse zone ale tarii afectate de inundatii cauzate de ploi", a declarat Adrian Marin, CEO Generali Romania, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Bogdan Olteanu: "Cresterea economica din primul trimestru, insuficienta ca Romania sa adopte euro in 2019". Ritmul de crestere economica pe care tara noastra l-a inregistrat in primul trimestru al acestui an, de 3,8%, nu este suficient pentru realizarea procesului de convergenta cu tarile din zona euro, necesar pentru adoptarea monedei unice europene in anul 2019, insa reprezinta un pas in directia potrivita, a declarat, ieri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu. "Cifrele anuntate astazi (n. r. ieri) cu privire la cresterea economica din primul trimestru pentru tarile UE si pentru Romania arata ca primele trei tari din punct de vedere al cresterii au fost Romania, Ungaria si Polonia, tari din Europa de Rasarit. Sigur ca trei virgula ceva la suta nu ne face sa prindem din urma celelalte tari UE sau sa adoptam euro in 2019. Tari ca Romania trebuie sa creasca mai mult, dar este un bun pas inainte", a precizat domnia sa, adaugand ca toate tarile din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Poloniei, au simtit criza drept "o pauza" in procesul de reducere a decalajelor fata de economiile din zona euro, anuntaBursa.ro.

Cinci luni de la liberalizarea pietei funciare. Ce se intampla acum cu pamantul Romaniei. Au trecut mai bine de cinci luni de la liberalizarea totala a pietei funciare din Romania, iar tranzactiile cu teren agricol pe persoana fizica se realizeaza punand in aplicare regulile de drept comun. In lipsa unor norme metodologice pentru aplicarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan (17/2014), act normativ intrat in vigoare pe 12 aprilie a.c, in mod teoretic, orice strain persoana fizica poate achizitiona teren agricol in Romania fara oprelisti. Ministerul Agriculturii sustine ca proiectul de ordin privind normele metodologice este in faza de aprobari. 'Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial', a declarat, ieri, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR, informeaza Economica.net.

Studiu: Carbunele a primit de cinci ori mai multe subventii decat energia verde, intre 2005 si 2013. Industria carbunelui a primit de aproape cinci ori mai multe subventii decat industria de regenerabile, intre anii 2005 si 2013 - 3,76 miliarde de lei, carbunele, comparativ cu 0,81 miliarde de lei, energia verde, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Candole Partners pentru organizatia nonguvernamentala Greenpeace. Studiul a fost dat publicitatii joi si arata ca industria carbunelui a primit in total, dupa 1990, subventii insumand 15 miliarde de lei, aproximativ 2,3% din PIB-ul 2013. Suma nu include costurile cu externalitatile, atrage atentia studiul, scrieCursdeguvernare.ro.

Topul dobanzilor la depozitele in euro oferite de bancile din Romania. Anul 2013, asa cum afirmam in articolul despre dobanzile in lei practicate de bancile romanesti, a fost marcat de o scadere abrupta a dobanzilor. Dobanda de politica monetara a coborat de la 5,25% la 4% in 2013. Daca totusi la dobanzile in lei unele banci ofera dobanzi de peste 4,50% ajungand chiar pana la 6,5% (TBI Bank, depozitul in lei cu data scadenta la noua luni), in cazul dobanzilor la euro acestea nu depasesc 4,25%, iar la unele banci sunt de-a dreptul infime - 0,6%. Din analiza pe care a realizat-o Revista Economistul, referitoare la dobanzile in euro practicate de bancile din Romania in aprilie 2014, reies urmatoarele: printre bancile care ofera cele mai mari dobanzi nete, respectiv cea mai avantajoasa rata a dobanzii, se numara: Marfin Bank, TBI Bank, Banca Romaneasca, Banca Feroviara si Banca Comerciala Carpatica, anuntaEconomistul.ro.

Record negativ: Avem cea mai mare crestere de preturi din UE. Romania si Austria au avut in luna aprilie 2014 cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana (1,6%), dublu fata de nivelul inregistrat la nivelul UE 28, de 0,8%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat). Fata de martie 2014, inflatia a crescut in 16 state membre (inclusiv in Romania de la 1,3% pana la 1,6%), a ramas stabila in patru state si a scazut in sapte state membre. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (minus 1,6%), Bulgaria (minus 1,3%) si Cipru ( minus 0,4%), scrie Agerpres. In zona euro, in luna aprilie 2014, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 0,7%, de la nivelul de 0,5% inregistrat in luna martie. Cel mai mare impact de crestere asupra inflatiei in zona euro a venit de pe urma preturilor vacantelor (plus de 0,09 puncte procentuale), tutun si electricitate (crestere de 0,07 puncte procentuale fiecare), informeazaEVZ.

Romanii au facut mai multe tranzactii imobiliare in prima parte a anului. Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 21.000 in primele patru luni ale acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013, ajungand la 283.871, potrivit Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. La nivel national, in luna aprilie, au fost inregistrate 77.636 tranzactii imobiliare, cu 736 mai putine fata de luna precedenta si cu 2.699 mai multe comparativ cu luna aprilie 2013. In luna aprilie, cele mai multe tranzactii imobiliare au fost inregistrate in Bucuresti - 5.501, Arad - 4.747 si Timis - 4.730. Cele mai putine tranzactii imobiliare au fost inregistrate in judetele Teleorman - 549, Bistrita-Nasaud - 594 si Covasna - 761. In primele patru luni ale anului 2014 cele mai multe tranzactii imobiliare s-au inregistrat in Bucuresti - 18.842, Timis - 16.309 si Ilfov - 14.564, iar cele mai putine in Teleorman - 1.905, Bistrita-Nasaud - 2.335 si Covasna - 2.888, scrieCapital.ro.