Ludwik Sobolewski, presedinte al Postei Romane si director BVB? Directorul general al BVB Ludwik Sobolewski a primit recent propunerea sa fie membru in Consiliul de Administratie si presedinte al Postei Romane, oferta pe care se pare ca ar fi acceptat-o, potrivit unor surse apropiate situatiei. Domnia sa si-ar dori sa ramana, in acelasi timp, si director general al Bursei de Valori Bucuresti, insa nu se stie inca daca are dreptul legal sa indeplineasca ambele functii. Ieri, sursele de presa au anuntat ca Ministerul pentru Societatea Informationala a revocat, in AGA, cinci din cei sase membri ai Consiliului de Administratie al Postei, pentru ca au aprobat un act aditional la contractul colectiv de munca prin care vor fi majorate salariile, noteaza Bursa.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Cronica unui esec anuntat in privatizarea Oltchim. Guvernul nu a reusit nici la cea de-a patra incercare din 2014 sa atraga un investitor dornic sa preia combinatul de la Ramnicu Valcea, dar a primit noi cereri de amanare a termenului de depunere a ofertelor. Administratorul judiciar al Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat pentru EVZ ca s-au inregistrat cinci cereri de amanare a termenului de depunere a ofertelor din partea "petitorilor" combinatului. Chinezii si SIF Transilvania au invocat faptul ca vor sa preia Oltchim la pachet cu Arpechim, iar statul inca nu a ajuns la un acord cu Petrom in privinta rafinariei. Pe lista celor care au cerut decalarea termenului se numara si grupul de firme controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, din care face parte si combinatul Chimcomplex Borzesti, SIF Transilvania, precum si un fond de investitii elvetian, in spatele caruia presa a scris ca s-ar afla Sever Muresan.

Directorul general al FMI castiga ceva mai putin decat Draghi si de trei ori mai mult ca Isarescu. La preluarea mandatului in fruntea institutiei financiare internationale, Christine Lagarde a cerut reducerea drastica a salariilor celor care lucreaza in subordinea sa, cu o singura exceptie. "Prima surpriza, atunci cand se analizeaza salariul directorului general al FMI, este ca, in ultimii ani, acesta a crescut constant", arata publicatia spaniola Excite.es. Astfel, Lagarde are o remuneratie anuala de 476.360 de dolari, respectiv 352.859 de euro (aproximativ 29.500 de euro/luna). "Un salariu nici mic si nici mare. Insa trebuie precizat faptul ca Lagarde avand cetatenie franceza si conducand o institutie internationala cu sediul in Statele Unite nu trebuie sa depuna o declaratie de avere in nici una din cele doura tari", precizeaza publicatia iberica. Directorul general al FMI mai primeste anual 65.000 de euro pentru cheltuieli personale, suma ce nu este inclusa in salariu. Salariu plus fondul pentru cheltuieli ridica suma la circa 35.000 de euro lunar, scrie Romania Libera.

Ponta catre omul de afaceri retinut de DNA: "Sa dea Dumnezeu sa faceti profit si sa il reinvestiti". Premierul Victor Ponta a vizitat, in urma cu trei saptamani, firma Electroalfa, controlata de Gheorghe Ciubotaru, omul de afaceri din Botosani acuzat de procurorii DNA de complicitate la luare de mita. Premierul Victor Ponta a vizitat, in urma cu trei saptamani, firma Electroalfa, controlata de Gheorghe Ciubotaru, omul de afaceri din Botosani acuzat de procurorii DNA de complicitate la luare de mita. Seful Guvernului l-a felicitat atunci pe omul de afaceri pentru investitia sa in inalta tehnologie si i-a urat sa faca profit pe care sa il reinvesteasca. "Sa dea Dumnezeu sa faceti profit si sa il reinvestiti, ca in felul acesta nu va mai taxam deloc de la 1 iulie, ca reducerea contributiilor de asigurari sociale, pentru un angajator important ca dumnevoastra, se va simti in buget mai mult decat pentru cei care au foarte putini angajati", a declarat premierul, conform Gandul.

Banii din arenda impozitati mai mult din 2014, din cauza CASS. De anul acesta, arendasii trebuie sa calculeze si retina atat impozitul pe venit de 16%, cat si contributia de sanatate de 5,5% la fiecare plata a arendei catre proprietarii de terenuri Noi reguli privind impozitarea veniturilor din arenda se aplica incepand din acest an. Arendasul este cel care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze banii la buget, pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care plateste arenda proprietarului. Doua prevederi esentiale au modificat impozitarea arendei in 2014. Prima dintre acestea vizeaza rolul arendasului care preia integral sarcina administrativa in relatia cu statul. Cea de-a doua schimbare vizeaza abordarea tratamentului arendei care, de anul acesta, este incadrata la "cedarea folosintei bunurilor", conform Codului fiscal, noteaza Capital.

Profitul cumulat al jucatorilor de pe piata cimentului a scazut in 2013 cu peste 60%. Profitul cumulat inregistrat in Romania de producatorii de ciment de HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia) s-a redus anul trecut cu 63% fata de 2012, de la 278 de milioane de lei la 101 milioane de lei. Subsidiarele celor trei grupuri sunt cei mai importanti jucatori pe piata de ciment din Romania si printre cele mai puternice companii din industria locala a materialelor de constructii. Carpatcement Holding, parte a HeidelbergCement, a raportat pentru 2013 un profit net de 63,5 milioane de lei, in scadere cu aproape 60% fata de castigul din 2012, afacerile companiei coborand in aceasta perioada de la 807,9 milioane de lei la 726,5 milioane de lei. Grupul german este prezent in Romania si prin companiile Carpat Beton si Carpat Agregate. Holcim (Romania) a finalizat anul 2013 cu o pierdere de 6,1 milioane de lei, la afaceri de 893,2 milioane de lei. Comparativ, in 2012, compania raporta afaceri de 948,7 milioane de lei si un rezultat negativ de 37,7 milioane de lei. Subsidiara Holcim este si producator de betoane si agregate, cimentul avand insa ponderea cea mai importanta in rulaj, informeaza Adevarul.

Afacerea cu vin a lui Isarescu, din ce in ce mai profitabila. Profitul firmei SC Mar SRL din Dragasani, judetul Valcea, prin care Mugur Isarescu a scos pe piata romaneasca vinurile Casa Isarescu, a crescut cu 18% in 2013, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. Astfel, in 2013, firma a inregistrat un profit de 125.000 de euro, fata de 106.000 euro inregistrat in 2012. Rezultate in crestere au fost inregistrate si in 2012, fata de 2011. Cifra de afaceri a firmei Mar SRL pentru 2013 a fost de 530.000 de euro. 40 de hectare de vita de vie sunt exploatate la Dragasani, unde exista si un magazin de desfacere. Anul trecut s-a construit si un depozit de vin la crama din Dragasani a Guvernatorului. Firma detinuta de Mugur Isarescu a atras in 2012 fonduri europene prin Programul Operational regional la nivelul Regiunii Sud-VEst Oltenia pentru transformarea unei cladiri existente in pensiune. Valoarea intregului proiect este de peste 330.000 de euro, iar firma a solicitat finantare de aproape 200.000 de euro. Pensiunea a fost deschisa pentru apropiati de anul trecut, iar de anul acesta ar urma sa fie deschisa si pentru turisti, scrie economica.net.