CFR a reluat licitatiile pentru linia de Frontiera - Curtici - Simeria. Licitatiile pentru reabilitarea a aproximativ 140 de kilometri de cale ferata pe sectiunea CF Frontiera - Curtici - Simeria, a fosr reluata de CFR SA. Valoarea totala a lucrarilor a fost estimata la 2,3 miliarde euro, cu TVA, procedurile fiind anulate anterior pentru erori in documentatia proiectelor, informeaza Mediafax. Licitatiile au fost lansate initial in februarie, dar au fost anulate in aprilie, compania anuntand la acel moment ca decizia a fost luata pentru a evita incalcarea legislatiei, intrucat in urma contestatiilor depuse s-au descoperit erori sau omisiuni in fisa de date si in anuntul de participare, noteazaRomania Libera.

Business ReportFoto: Colaj foto

Fondul Proprietatea aduce actionarilor, inclusiv straini, o jumatate de miliard de lei din dividendele companiilor la care detine participatii - perlele economiei. Fondul Proprietatea (FP) a incheiat primele cinci luni cu un profit de 557,1 milioane de lei, datorita dividendelor care ii revin de la companii unde este actionar, in principal de la OMV Petrom (SNP) si Romgaz (SNG). La finalul primelor patru luni, FP a consemnat pierderi de 51,5 milioane de lei, insa inregistrarea dividendelor in luna mai a readus Fondul pe profit. Creantele au urcat in luna mai cu 582,7 milioane de lei, la 617,4 milioane de lei, suma reprezentand in principal dividendele pe care Fondul Proprietatea urmeaza sa le incaseze, insa pe care le-a inregistrat deja in evidentele sale, scrieAdevarul.

Scaderea CAS: Unde sta Romania in Europa la povara fiscala pe munca - TOP. Scaderea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale ar cobora Romania din partea superioara a clasamentului privind cele mai taxate locuri de munca din UE, pe la mijlocul lui.O scadere a contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale ar plasa Romania in media UE la povara fiscala pe locul de munca, intr-o zona in care se afla Spania, Portugalia si Bulgaria. Acum suntem spre varful clasamentului, langa Italia si Franta, noteazaEconomica.net.

Violentele din Irak imping pretul petrolului la cel mai ridicat nivel din ultimele 9 luni. Riscuri mari pentru redresarea economica globala. returile la petrol au crescut la cel mai inalt nivel din ultimele noua luni, pe fondul ingrijorarii ca violentele din Irak vor afecta stocurile mondiale. Cotatia barilului de titei Brent cu livrare la termen a crescut cu 3%, la 113,27 de dolari, in timp ce titeiul cotat in SUA a castigat mai mult de 2%, ajungand la 106,71 dolari barilul, cea mai mare cotatie din septembrie anul trecut si pana acum. Petrolul se apropie acum de cotatia pe care a avut-o in timpul Primaverii Arabe, relateazaCursDeGuveranre.ro.

UE inaspreste reglementarile legate de bonusurile bancherilor. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) va inaspri reglementarile legate de bonusurile bancherilor, dupa ce un studiu a aratat diferente semnificative in modul de aplicare a directivei in cele 28 de state membre ale UE si modul in care bancile evita limita impusa castigurilor din sectorul financiar, transmite Reuters. EBA ar putea include o supervizare mai stransa a bancilor si ar putea solicita mai multe detalii privind modul de aplicare a reglementarilor. Castigurile mari din sectorul financiar, platite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezinta un subiect exploziv in Europa, fiind acuzate ca incurajeaza asumarea de riscuri mari pe termen scurt si, de asemenea, ca sunt disproportionat de mari in contextul actual de austeritate, scrieCapital.

Planuri mari la Opel, pana in 2022. Opel a prezentat o actualizare a strategiei sale DRIVE!2022. Compania si-a stabilit cinci obiective strategice. Pana in 2022, Opel si Vauxhall urmaresc o cota de piata de 8% in Europa, cu accent pe cresterea profitabila. Marja de profit (castiguri inainte de dobanzi si taxe - earnings before interest and taxes, EBIT) este planificata sa ajunga la 5%. In acelasi timp, compania intentioneaza sa consolideze in continuare calitatea produselor sale, precum si satisfactia clientilor si a angajatilor sai. Opel se axeaza pe trei prioritati strategice: modele, marci si o imbunatatire a penetrarii de piata. Ofensiva de modele si motorizari continua intr-un ritm rapid. Un total de 27 de modele noi si 17 motoare sunt planificate pentru anii 2014 - 2018, potrivit24auto.ro.

Topul celor mai bune francize: Cum sa faci bani cu ideile altora. In Romania opereaza, in prezent, peste 500 de companii in franciza care realizeaza anual afaceri estimate la 1,4 miliarde de euro. Cele mai de succes francize sunt cele din zona de fast-food si servicii, afirma expertii. Francizele in domeniul serviciilor, in special HORECA, de la fast-food-uri la patiserii si home-delivering, sunt considerate ca avand cel mai mare potential de crestere, asta datorita numarului mare de potentiali clienti si rulajului financiar permanent. Cu o investitie minima si costuri de exploatare reduse, acestea pot aduce un profit substantial, in conditiile in care clientela va continua sa creasca, odata cu schimbarea obiceiurilor de consum, noteazaCapital.

Paradoxul de la pompa continua. Un roman, un german si un polonez ajung la benzinarie. Cate plinuri de benzina mai pot face.Scumpirile la carburanti din ultimele doua luni au propulsat Romania noua pozitii in clasamentul european al statelor cu cele mai mari preţuri la benzină. România a urcat la începutul lunii pe locul 19 la nivel european, după ce la finele lunii martie, înainte de intrare în vigoare a accizei suplimentare pe carburanţi, ţara noastră ocupă ultima poziţie din Uniune în ceea ce priveşte preţul benzinei. Scumpirile din ultimele două luni fac ca şoferii din România să plătească mai mult decât cei din Luxemburg, spre exemplu. Mai mult, România a devenit unul dintre cele mai scumpe state din regiune în ceea ce priveşte preţul benzinei, acesta fiind mai mare decât cel din Ungaria, Austria, Lituania, Letonia, Cehia, Estonia, Polonia sau Bulgaria, noteazaGandul.