Marii retaileri "fura" clientii magazinelor satesti. Mai hotarati ca niciodata, marii comercianti ocupa fiecare petic de teren disponibil in tara. Noile teritorii de cucerit sunt acum localitatile din urbanul mediu si mic, plus comunele si satele. In sate, retailul modern lipseste cu desavarsire, iar o piata cu aproximativ zece milioane de potentiali clienti nu putea fi ignorata la infinit de marii retaileri. Dupa ce au acoperit zona urbana cu peste 1.300 de hiper si supermarketuri, magazine de tip discount, de proximitate si cash&carry, deschise inclusiv in cartierele mici, la parterul blocurilor sau pe stradutele inguste din orase, retelele comerciale internationale ataca (mai nou) si zona rurala. Printre primii care au mutat campul de lupta dintre comertul modern si cel traditional in orasele sub 20.000 de locuitori, in sate si in comune sunt francezii de la Carrefour, cel mai mare operator de hipermarketuri, care tocmai au lansat o "franciza pentru zona rurala si periurbana", dupa cum se exprima Andreea Mihai, directorul de marketing al grupului, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Chinezii au nevoie de multe aprobari ca sa aduca valuta pentru Oltchim. Faptul ca s-a amanat de patru ori termenul de privatizare al Oltchim nu a fost din cauza unei lipse de investitori, ci a lipsei lor de pregatire pentru a veni sa investeasca la Oltchim, sustine administratorul special al combinatului valcean, Bogdan Stanescu. Domnia sa a explicat, pentru ziarul BURSA: "Consortiul chinez a solicitat amanarea privatizarii pana in decembrie pentru ca le trebuie foarte multe aprobari ca sa aduca valuta la noi in tara. Si omul de afaceri Stefan Vuza a cerut o noua solicitare de amanare. De asemenea, proprietarul Uzinelor Sodice Govora (USG) - Ciech Chemical - a cumparat caietul de sarcini pe 30 mai si nu a avut timp sa-si faca oferta astfel incat s-a alaturat investitorilor care au dorit amanarea". Bogdan Stanescu ne-a precizat ca au fost investitori care au propus administratorilor Oltchim privatizarea pe module si nu pe sistem integrat, ceea ce nu a convenit actionarilor combinatului care au optat pentru o viziune unitara, anuntaBursa.ro.

Cati bani au lasat strainii in Romania pe piata de capital si in ce i-au bagat. Plasamentele nete ale strainilor pe piata de capital din Romania au echivalat in 2013 cu peste 814 milioane de lei, restul pana la 2,71 miliarde de lei fiind fonduri speculative, care au fost retrase in acelasi an, potrivit raportului anual al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Cei mai multi bani au tintit mai ales Fondul Proprietatea, bancile, Petrom, SIF-urile si Transgaz. Din totalul intrarilor brute de capital pe piata de capital din Romania in anul trecut, echivaland cu peste 2,71 miliarde de lei, strainii au retras 1,89 miliarde de lei, potrivit raportului anual al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Astfel, fluxul net de capital a fost de 814,2 milioane de lei, aproape dublu fata de cele 447 milioane de lei, ramase in piata dupa 2012, informeazaEconomica.net.

Topul constructorilor de anul trecut este dominat de austrieci. Anul 2013 nu a fost cel mai bun pentru constructori. Era si normal, avand in vedere ca economia isi revine in ordinea inversa a intrarii in recesiune, adica incepand cu bunurile de larg consum, continuand cu serviciile, bunurile de folosinta indelungata, apoi bunurile de capital si constructiile. Pentru Romania si pentru constructori in general, sansa iesirii din criza a constructiilor era legata de atragerea de fonduri europene consistente, in special in ceea ce priveste infrastructura. Dar, asa cum o releva si schimbarea ministrului Sova (teoretic pentru a i se oferi o functie in cadrul partidului), dar si orice analiza obiectiva, performanta ministerului in atragerea de bani de la UE a fost deplorabila, dupa cum arata si Dragos Cabat, Managing Partner Risco, scrieBusinessCover.

Se dezgheata vanzarile de locuinte noi. Imbunatatirea accesului la creditele ipotecare si scaderile de pret aplicate de dezvoltatorii de locuinte in ultimii ani au condus la o revenire vizibila a vanzarilor de apartamente. Proprietarii ansamblurilor rezidentiale mari, cu peste 600 de unitati locative, estimeaza ca in acest an vor vinde cu circa 30% mai multe apartamente decat in 2013, ca rezultat cumulat. Optimismul lor e pus pe seama diminuarii ratelor interbancare la trei luni (Robor), in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei. Indicatorul Robor a scazut de la 4,49% pe an, in 1 august 2013, la 2,43% pe an, in prezent, potrivit statisticilor BNR, anuntaEVZ.

Conducta care va aduce gazele din Marea Neagra va costa 255 de milioane de euro. Gazoductul care va aduce gazele din Marea Neagra incepand cu 2019-2020 va costa 255 de milioane de euro si va avea o lungime de circa 250 de kilometri, a declarat Ciprian Alic, director al Departamentului Fonduri Europene si Relatii Internationale din cadrul Transgaz, la forumul "Romania 2035: Securitate si Politici Energetice", realizat de catre "Adevarul", in parteneriat cu Centrul Roman pentru Politici Europene. "Trebuie ca proiectul privind transportul gazelor naturale din Marea Neagra sa fie gata pana in 2019-2020, cand incepe exploatarea resurselor din mare. Conducta de interconectare la sistemul national va costa circa 255 de milioane de euro si va avea o lungime de 250 de kilometri", a spus Alic. Potrivit acestuia, mai departe, gazele din Marea Neagra vor putea ajunge in Bulgaria si Ungaria, informeazaAdevarul.

O parte din istoria Marii Britanii este scoasa la vanzare pentru aproape 4 milioane de euro. Conacul Rookley Manor,din Marea Britanie, ce a gazduit numeroase personalitati regale, este scos la vanzare cu 3,75 milioane de euro, scrie Daily Mail. Conacul, ce are importanta in istoria Marii Britanii, este amplsat pe un teren ce are o suprafata de 4 hectare. Cladirea a fost ridicata in secolul al XVIII- lea si a gazduit, de-a lungul timpului, numeroase persoane celebre, printre care si personalitati regale. Printre persoanele care i-au trecut pragul acestui conac se numara George al IV-lea, care o aducea aici in mod constant pe Maria Fitzherbert, amanta sa, atat timp cat a fost print de Wales. Conacul Rookley Manor este amplasat in apropierea satului Kings Somborne, intr-un decor idilic, scrieCapital.ro.