Consiliul Fiscal: Reducerea CAS poate duce la un derapaj major in politica fiscal-bugetara. Argumentele. Reducerea cu cinci puncte procentuale a contributilor de asigurari sociale ar putea duce la un "derapaj major in politica fiscal-bugetara, de natura sa apropie periculos pozitia bugetara de pragul de declansare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB)", potrivit Opiniei exprimate de Consiliul fiscal referitor la introducerea, de la 1 octombrie, a acestei masuri, scrie Curs de guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Solutii pentru taxe mai mici si o economie mai curata. Migrarea catre zonele gri e o decizie pe care intreprinzatorii tind sa o ia in perioadele de criza, influentati de problemele financiare imediate si afectand astfel stabilitatea in timp a afacerii, rezulta dintr-un studiu A.T. Kearney privind evolutia economiei subterane in ultimii ani. Tocmai de aceea, cardurile de firma vin, in timp de criza, cu un dublu avantaj: reducerea transparenta a costurilor cu gestionarea afacerilor unui IMM si salubrizarea economiei, scrie Capital.

Vine "Electorata": avantaje fiscale si de putere de cumparare versus cresterea sumei totale returnate. Posibilitatea de a prelungi perioada unui credit bancar dificil de returnat de catre persoanele cu venituri mici ( mai cunoscuta sub numele de Electorata), a fost analizata de Consiliul Fiscal. Opinia acestui organism institutional a fost data publicitatii iar cateva dintre concluzii ar putea fi utile pentru decizia de a apela sau nu la prevederile legale aferente, ce vor intra curand in vigoare, potrivit Curs de guvernare.

Nu au cash. Cu ce garanteaza firmele de asigurare ca ne vor plati daunele: terenuri, cladiri si datorii. Mai bine de un sfert din activele cu care firmele de asigurare acopera rezervele tehnice impuse de normele ASF sunt formate din terenuri, cladiri si creante de la asigurati sau terti, adica active greu de lichidizat in cazul in care asiguratorul va fi nevoit sa apeleze la rezerve pentru a acoperi o eventuala explozie a despagubirilor. Cash-ul a ajuns sa aiba o pondere nesemnificativa in activele utilizate pentru acoperirea rezervelor tehnice, scrie Economica.net.

CFR Marfa, impinsa spre insolventa. Operatorul national de transport feroviar de marfa se indreapta cu pasi repezi spre insolventa. Iar aceasta cale i-a fost "pregatita" de managementul defectuos si de deciziile autoritatilor din ultimii doi ani. La inceputul anilor 2000, CFR Marfa era singurul operator de transport de marfa pe calea ferata si avea aproape 30.000 de salariati. Dupa cinci ani, perioada in care au intrat pe aceasta piata operatorii privati, compania a pierdut peste 20% din cota, renuntand la o treime din salariati. Continuarea in Capital.

Decizie istorica luata de Ungaria. Ce vor fi obligate sa faca bancile din tara vecina. Decizie istorica luata de parlamentul de la Budapesta. Alesii unguri au dat o lege prin care bancile sunt obligate sa utilizeze cursul de schimb din momentul acordarii creditului, atunci cand calculeaza rata imprumutului in moneda straina. Mai mult, dupa recalculare trebuie sa dea diferenta inapoi. Este o victorie importanta pentru cei care au luat franci elvetieni si s-au trezit cu rate uriase, noteaza StirileProTv.ro.

Justitia romana: Un proces pe clauze abuzive cu BCR se judeca de 4 ani, instantele fac ping-pong cu dosarul. Caz incredibil in instantele din Romania. Curtea de Apel Cluj si Inalta Curte de Casatie si Justitie schimba intre ele acelasi litigiu pe clauze abuzive dintre Banca Comerciala Romana si doi clienti. Dupa ce Tribunalul a lasat creditul fara dobanda, BCR a vandut creanta in cauza catre propria firma, Suport Colect, motiv pentru care instantele nu se hotarasc cine ar trebui sa aiba dreptul/obligatia sa raspunda in fata legii. Integral pe Economica.net.