BERD si ING se pot implica in managementul Electrica. Electrica si-a gasit actionari importanti dupa oferta publica initiala incheiata cu succes, cu o suprasubscriere de peste 200%, printre care si BERD, cu un pachet de 8,6%, pe locul imediat urmator fiind ING. Oferta Electrica a adunat 444 milioane euro in urma ofertei publice desfasurate la Bucuresti si la Londra. Indiferent cum o privim, listarea este un succes, a gasit investitori pentru cea mai mare oferta desfasurata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti si, mai mult, a gasit printre actionari institutii financiare importante. Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a intrat in actionariatul Electrica cu un pachet de 8,6%, pentru care a platit 75 milioane euro, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Au intrat in insolventa si n-au mai platit angajatii. Topul firmelor pentru care statul a platit salariile. Combinatul Oltchim, Romstrade, firma de constructii de autostrazi a omului de afaceri Nelu Iordache, si trustul de presa Realitatea Media au fost firmele pentru ai caror salariati ANOFM a platit cei mai multi bani din Fondul de Garantare a creantelor salariale, in 2013. Salariatii celor trei firme au incasat, cumulat, peste 25 de milioane de lei din Fondul de Garantare, adica mai bine de jumatate din suma totala platita anul trecut de ANOFM angajatilor firmelor aflate in insolventa. Fondul de Garantare, gestionat de ANOFM, este insa alimentat in mare masura din contributiile platite lunar de toti angajatorii care incheie contracte individuale si colective de munca, anuntaEconomica.net.

Verdictul RAAN: degeaba mai suflati mortului in ceafa. Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare da mari batai de cap guvernului. Pe de o parte se incearca demascarea unor furturi grosolane din banii publici, in perioada 2009-2011, iar pe de alta parte se gandeste un plan prin care in continuare RAAN sa mai poata incasa bani de la buget, in contul fabricarii apei grele pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Gaura neagra reprezentata de Regia de Activitati Nucleare va fi pentru inca ceva timp o supapa prin care se pierd sume importante despre care nimeni nu va da socoteala. Ideea salvarii RAAN de catre stat nu este altceva decat o noua incercare sortita esecului, informeazaEnergy-Center.ro.

Cum a evoluat pretul benzinei si cel al motorinei din 2008 pana acum. Benzina comercializata in Romania, fara taxe, costa cu 5% mai mult decat in vara anului 2008, cand cotatiile petroliere atinsesera valori-record, in timp ce pretul motorinei a scazut cu 9%. Astfel, pretul unui litru de benzina la pompa costa acum in medie, in tara noastra, 0,703 euro fara taxe. In acelasi timp, petrolul Brent, de referinta pentru piata europeana, este cotat la aproape 110 dolari pe baril, potrivit unei analize Agerpres. Pe de alta parte, in iulie 2008, cand titeiul atingea recordul absolut de 147 de dolari pe baril, benzina pe piata din Romania costa, tot fara taxe, 0,669 euro, potrivit statisticilor Comisiei Europene. Prin urmare, in timp ce cotatiile titeiului au scazut cu 25% din vara anului 2008 pana acum, pretul benzinei a crescut cu 5%, scrieEVZ.

CFR Marfa a castigat cu 10 milioane de euro o licitatie pentru transportul carbunelui la Complexul Energetic Hunedoara. CFR Marfa a fost desemnat castigatorul unei licitatii organizata de CE Hunedoara pentru transportul carbunelui, oferind un pret de aproximativ 44 milioane lei (10 milioane de euro), au declarat surse din sectorul feroviar, citate de Mediafax. La licitatie a participat si Grup Feroviar Roman (GFR), principalul competitor al CFR Marfa, detinut de omul de afaceri Gruia Stoica. Transportatorul feroviar de stat a asigurat aceste servicii pentru producatorul energetic si in anii trecuti. Cei doi transportatori feroviari sunt competitori in cadrul unei licitatii similare de transport carbune, organizata de Complexul Energetic Oltenia, unde asocierea din care face parte GFR a solicitat suma de 255 milioane lei, iar CFR Marfa a cerut 256 milioane lei. Ambele oferte au fost acceptate pentru faza finala a procedurii de selectie, anuntaAdevarul.

Productia "Super Puma" la Brasov se decide luna aceasta. Mai multa vizibiliate in industria aeronautica din Europa, noi locuri de munca la nivel local si profituri consistente. Sunt doar cateva dintre avantajele pe care le-ar aduce parteneriatul dintre IAR Brasov si Airbus Helicopters. "Vom avea sau nu vom avea acest parteneriat?". Este intrebarea la care reprezentantii producatorului de elicoptere IAR Brasov asteapta raspuns la finele acestei luni. Povestea a inceput in urma cu mai bine de trei luni, cand Fabrice Arfi, vicepresedintele Airbus Helicopters (n.r. - fosta Eurocopter Group), a declarat aceasta intentie lui Niculae Banea, directorul companiei din Romania. Cu alte cuvinte, francezii iau in calcul deschiderea unei linii complete de asamblare pentru elicoptere in parcul aerospatial de la Ghimbav, informeazaCapital.ro.

Opel prezinta a cincea generatie Corsa. Opel prezinta noul Corsa, a cincea generatie. Succesul de vanzari Opel urmareste o noua experiente de conducere in segmentului modelelor mici, prin ridicarea stachetei: sunt vizate performanta sasiului, motorului si cutiei de viteze. Noile motoare turbo de 1,0 litri, cu trei cilindri, rafinate si eficiente, transmisiile cu comutare uniforma, noua suspensie si directia optimizata asigura confort si precizie de varf. Noul Corsa vine, de asemenea, cu un interior complet nou care amplifica perceptia de inalta calitate si de spatiu, inclusiv tehnologia de infotainment IntelliLink si sistemele de asistenta pentru sofer ultra-moderne. De asemenea, designerii Opel au oferit noului model Corsa un aspect dinamic care sa corespunda cu filozofia de design a marcii, prin introducerea de forme sculpturale cursive si detalii precise. Noul Corsa este echipat cu tot ceea ce are nevoie pentru a asigura continuarea succesului de 32 de ani intr-un segment de piata extrem de competitiv. A cincea generatie a bestseller-ului Opel va avea premiera mondiala in cadrul Salonului de la Paris (4-19 octombrie), urmand sa iasa de pe liniile de asamblare din Zaragoza, Spania, si Eisenach, Germania, inainte de sfarsitul anului, scrie24auto.ro.