Semnal: Investitiile in economia nationala -scadere severa pe 2013 si 2014. Investitiile nete realizate in economia nationala au scazut in 2013 si 2014, tendinta cea mai pronuntata fiind inregistrata pe segmentul de utilaje (inclusiv mijloace de transport). Astfel, daca per total scaderea a fost de aproape 10% atat anul trecut cat si in primul trimestru din acest an, la utilaje ea s-a apropiat de 14% in 2013 si de 11% in primul sfert din 2014. Vestea buna este ca, indiferent de evolutia procentuala per ansamblu, ponderea industriei a ramas destul de ridicata ( se poate vedea numai o diminuare de aproximativ un procent din 2011 pana in 2013), cu un maxim local in trimestrul unu 2014. O analiza Curs de guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Ponta: "Am discutat de multe ori cu FMI masura nationalizarii fondurilor private de pensii". Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu acordat Capital si Evenimentul Zilei, ca nu va da inapoi cu masura reducerii contributiilor sociale, aratand insa ca responsabilitatea gasirii solutiilor de compensare a efectelor negative pentru buget apartine viitorului Guvern. Primul ministru admite ca, pentru echilibrarea bugetului public de pensii, s-a disutat de multe ori cu reprezentantii FMI solutia nationalizarii fondurilor private de pensii. In opinia sa, o astfel de masura radicala nu ar fi totusi necesara daca s-ar gasi solutii legale care sa determine fondurile private sa investeasca mai mult in economia reala si mai putin in titluri de stat, scrie potrivit Capital.

Ce se va intampla cu clientii Enel, dupa vanzarea activelor din Romania. Grupul italian va vinde operatiunile de distributie si furnizare de energie din tara noastra si de productie din Slovacia. Decizia nu-i va afecta pe cei aproximativ 2,6 milioane de clienti romani. In Romania, grupul deserveste circa 2,6 milioane de clienti, din care 2,4 sunt consumatori casnici. "ANRE nu se poate opune vanzarii, dar va impune cumparatorului sa respecte aceleasi conditii de licentiere ca si Enel, asa incat sa nu se schimbe nimic legat de preturile reglementate si de distributie", a declarat, pentru EVZ, Marius Vladu, seful Directiei de comunicare, cooperare si relatia cu Parlamentul din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Cele mai multe comisioane la carduri din Europa. Bancile din Romania taxeaza orice si nici macar nu te anunta. Bancile din Romania taxeaza aproape orice operatiune atunci cand vine vorba despre utilizarea cardului. Inclusiv interogarea soldului este comisionata, in opozitie cu practicile europene. Nici macar platile cu cardul la ghiseul bancii nu sunt gratuite. n Romania, peste 80% din tranzactiile si operatiunile efectuate cu cardul reprezinta retrageri de numerar sau consultari ale soldului la ATM. Ambele operatiuni sunt comisioanate la un nivel peste media din UE. In fapt, bancile din Romania sunt printre putinele care nu pun la dispozitie clientilor, gratuit, posibilitatea de a consulta soldul. In aceste conditii, afisarea comisioanelor pe ecranul bancomatului ar fi o mutare fireasca, noteaza Economica.net.

Nu trageti in ANRE fara sa stiti ce ricoseu pot avea gloantele. Scandalul in care este implicata Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei este departe de a se fi consumat. Daca premierul Victor Ponta ataca direct institutia, in schimb ministrul delegat pentru Energie propune un Cod de conduita pentru angajatii ANRE, in timp ce Parlamentul ia in considerare infiintarea unei comisii de ancheta. Paradoxal, adevarul il stie toata lumea iar Energy-Center a precizat in exclusivitate ca nu numai ENEL a beneficiat de clementa ANRE, ci toate companiile de distributie-furnizare de pe piata din Romania. Clementa s-a tradus prin umflarea facturilor la consumatori. Continuarea pe Energy-Center.

Rockefeller: Numarul mallurilor din Bucuresti este fatal. Stocul de spatii comerciale din Bucuresti, care inglobeaza aproape 35% din suprafata totala de retail modern la nivel national, este fatal, iar bancile care finanteaza in continuare malluri nu vor avea rezultatele asteptate, spune Tim Norman, managerul unui fond de investitii gestionat de renumitul grup financiar american Rockefeller. Pe langa cele noua malluri deja functionale la nivelul Bucurestiului, mai exista in constructie inca doua centre comerciale de talia AFI Palace Cotroceni si un nou parc de retail. Potrivit lui Tim Norman, singurul motiv care ii determina pe acesti investitori sa mearga mai departe cu dezvoltarea este ca au terenurile. Integral in Capital.

De ce au ajuns acesti oameni sa stea ca sardelele pe plaja. Proiectul de 170 de milioane de euro care le va permite turistilor sa respire pe litoralul romanesc. Marea Neagra mananca an de an zeci de hectare de plaja. Asa s-a ajuns ca, in ultimii 30 de ani, Romania sa piarda sub ape 2.400 de hectare de litoral. Salvarea plajelor romanesti pare sa vina acum printr-un proiect al Apelor Romane, finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si prin Fondul de Coeziune. Valoarea acestuia depaseste 170,4 milioane de euro, suma din care participarea publica nationala este de doar 24,7 milioane de euro, scrie Gandul.