Business report: Topul bancilor cu cele mai bune credite; Ingineria romaneasca, ratacita pe strazile capitalismului: Scoate produse, dar nu prea gaseste cumparatori; De ce se va scumpi asigurarea obligatorie a locuintei
Ingineria romaneasca, ratacita pe strazile capitalismului: Scoate produse, dar nu prea gaseste cumparatori. Autobuzul romanesc, excavatorul romanesc, sunt produse iesite pe portile fabricilor in ultimii ani. Ele nu reusesc sa gaseasca, din diferite motive, clienti. Tramvaiul romanesc facut cu Siemens a avut mai multe esecuri in licitatii , dar a reusit sa sparga gheata la Arad. Fabricile Romaniei, atatea cate au mai ramas, inca mai lanseaza pe piata cate-un produs, dar si aceste rare aparitii au probleme in a se vinde. Fie ca e vorba de pretul lor, fie intra in competitie cu firme din Vest consacrate si cu mai multa putere de convingere, produsele romanesti traiesc efemer si se vand si ele cum pot, noteaza Economica.net.
De ce se va scumpi asigurarea obligatorie a locuintei. Dupa modificarea legii privind asigurarile de calamitate, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a ajuns sa vanda peste 13.000 de polite pe zi. Cresterea expunerii presupune si o majorare a costului reasigurarii care nu va putea fi acoperita decat prin introducerea unei fransize sau modificarea pretului pentru asigurarile obligatorii de locuinta. Pretul asigurarii obligatorii pentru locuinta va creste substantial in urmatoarea perioada, au aratat, pentru Capital, surse din piata.
Romania, pe locul 2 in UE ca numar al fraudelor cu fonduri europene. Romania ocupa locul al doilea in Uniunea Europeana, dupa Italia, din punct de vedere al numarului de fraude raportate in domeniul cheltuirii fondurilor europene, se arata in raportul anual al Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare (raportul PIF). Documentul precizeaza ca numarul de nereguli raportate ca masuri frauduloase de catre statele membre UE nu trebuie sa fie interpretate ca nivel al fraudelor in statele UE, potrivit Gandul.
Cat va fi pensia in 2040, daca se nationalizeaza pilonul II de pensii. Efectele nationalizarii contribuᅡtiilor la pilonul II de pensii au fost analizate, alaturi de alte scenarii, intr-un studiu din 2012 al Expert Forum. In graficul de mai jos se vede cum ar urma sa evolueze rata de inlocuire a salariului prin pensie daca legislatia actuala este pastrata (Scenariul 1), respectiv daca pilonul II de pensii este confiscat de catre stat, potrivit Capital.
Drama producatorilor traditionali: Branza fara lapte se vinde mai bine decat casul fara conservanti. Chiar daca marfa lor este preparata dupa retetele bunicilor, producatorii traditionali abia razbesc de la o luna la alta. Produsele traditionale trebuie preparate dupa anumite retete, fara chimicale care sa le prelungeasca termenul de valabilitate. Din aceasta cauza, marfa producatorilor traditionali nu-si gaseste decat foarte greu locul in supermarketuri."Am dus mostre intr-un supermarket, dar nu au vrut sa ne preia produsele traditionale deoarece acestea au termen de valabitate mult mai scurt decat cele obisnuite si trebuie pastrate in anumite conditii de temperatura si umezeala", spune Rodica Ferchiu, producator traditional din comuna Asau, judetul Bacau, scrie EVZ.
Ai curajul sa zbori cu ei, ai reduceri: Malaysia Airlines, bilete cu pana la 780 de euro mai ieftine decat la alte companii. Cu un avion disparut si altul doborat din martie pana acum, compania si-a taiat drastic preturile intr-o tentativa disperata de a evita falimentul. Sa zbori cu avionul ramane cea mai sigura modalitate de a calatori, daca raportam numarul de zboruri care se efectueaza, zilnic, la numarul de accidente aviatice. Tocmai de aceea, Malaysia Airlines pare a fi o companie "blestemata". Cam toate liniile aeriene din lume au avut, de-a lungul anilor, accidente aviatice, insa rar s-a intamplat ca o companie sa fie lovita de doua dezastre intr-un interval atat de scurt de timp, precum Malaysia Airnines, noteaza Adevarul.
Bancile, creditul si relansarea economica. Banca Centrala Europeana a pregatit un nou program prin care va pune la dispozitia bancilor peste 700 miliarde de euro la dobanzi apropiate de dobanda de referinta - care actualmente se situeaza la 0,15%. Se spera ca programul TLTRO (Targeted Longer-Term Refinancing Operations - Operatiuni Tintite de Finantare pe Termen mai Lung) sa aiba ca efect final cresterea creditarii din partea bancilor cu peste 1000 de miliarde de euro in urmatorii patru ani. Continuarea pe Curs de guvernare.
Ce ar insemna o criza a apei potabile si de ce vom ajunge sa tranzactionam apa pe pietele financiare. Britanicii isi fac griji ca vor avea de infruntat, in viitor, o criza a apei potabile. O serie de experti anticipeaza ca, pana la sfarsitul acestei decade, apa va fi tranzactionata pe pietele financiare precum alte produse finite precum titeiul sau fierul. Desi Agentia de Mediu a Marii Britanii a confirmat ca ultimele sase luni au adus precipitatii record, schimbarile de mediu si cresterea cererii pentru apa anunta un posibil scenariu de cosmar in urmatorii 20 de ani, urmand ca omenirea sa se confrunte cu un deficit al apei potabile, scrie Europolitics.ro.
Ce se ascunde in spatele deciziei IKEA de a vinde online in Romania. Retailerul suedez de mobila IKEA a inaugurat marti un magazin online dezvoltat la nivel local. Gigantul din industria mobilei lucreaza insa la un proiect online global, in care vor fi incluse toate tarile unde compania are magazine. Atunci, mobila comandata online va pleca spre client de la cel mai apropiat magazin, potrivit Economica.net.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?