Scandal intre cel mai mare actionar si conducerea Bucur Obor. Compania "Bucur Obor" (BUCU) se gaseste, din nou, in mijlocul unui scandal, de data aceasta intre conducere, prin Gelu Manea, presedintele Consiliului de Administratie, si cel mai mare actionar Laurentiu Postovaru, dupa ce, in urma cu 16 ani a fost scena furturilor de actiuni, de pe piata de capital. Actionarii BUCU au mers, luni, la locul unde era convocata Adunarea Generala de catre Laurentiu Postovaru, desi Consiliul de Administratie al companiei anuntase ca Adunarea nu se poate tine. Amadeus Group si detinatorul acesteia, Laurentiu Postovaru, cu o participatie de 49,9% din capitalul social al BUCU, au convocat AGOA pentru numirea celui de-al treilea membru in Consiliul de Administratie al societatii, dupa ce Aurelian Bondrea a renuntat la mandatul sau inca din septembrie, anul trecut, in locul acestuia fiind numit un administrator provizoriu, Silviu Pandrea, fost auditor intern al companiei, noteaza Bursa.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus: "In cazul CFR Calatori, eu pot, prin masuri interne, sa aduc compania pe profit de un leu". Ministrul Transporturilor, Ion Rus, declarat astazi ca nu este suficient ca sefii companiilor de stat din portofoliul institutiei pe care o conduce sa obtina profit de un leu, ci trebuie ca dezvoltarea acestor societati sa fie gandita pe termen lung. Seful de la Transporturi a aratat ca, intr-o piata concurentiala, este greu pentru societatile de stat sa reziste, daca nu fac profit. Totodata, ministrul Transporturilor a aratat ca obtinerea profitului nu este suficienta."De exemplu, in cazul CFR Calatori eu pot, prin masuri interne, sa aduc compania pe profit de un leu. Deci, nu este pe pierdere. Cu leul acela profit intra in faliment in urmatoarele sase luni, pentru ca leul nu ii ajunge sa se dezvolte, nu are banii necesari sa asigure o mentenanta solida la activitatea pe care o desfasoara. Si, atunci, este nevoie sa adaugam leului acela pe care eventual noi am sti sa il facem singuri finantari solide pe termen mediu si lung, care sa ii asigure o dezvoltare si corelat cu posibilitatea lui de a rambursa acele credite", a explicat Rus, informeaza EVZ.

Cele mai bune imprumuturi ipotecare in lei. Dobanzile imprumuturilor ipotecare in lei au scazut chiar si la jumatate fata de anul trecut, ajungand, in cazul catorva banci, mai "ieftine" decat cele in euro. Pentru cine doreste astazi sa isi cumpere o locuinta, apelarea la un credit in moneda nationala are si avantajul unui avans mai mic. Ani la rand, cumpararea unei case cu credit in lei a fost, in mod clar, o varianta mai costisitoare pentru client decat folosirea imprumutului in euro, in ciuda eforturilor bancii centrale de a descuraja prin reglementari restrictive creditarea in valuta. Situatia s-a schimbat abia dupa mai multe reduceri succesive de dobanda decise de Banca Nationala, care s-au transferat, intr-un final, si in oferta de credite a bancilor, scrie Capital.

Cate avioane trec in acest moment pe deasupra Romaniei. Dupa tragedia din Ucraina, traficul aerian a crescut cu 15%. Traficul din spatiul aerian romanesc a crescut in ultimele luni, ca urmare a incidentelor din Ucraina, numerosi operatori alegand sa ocoleasca acest stat chiar si inainte de inchiderea spatiului aerian din estul tarii. Romania trebuie sa preiua aeronavele care au ales sa ocolesca Ucraina, iar ROMATSA, regia care detine monopolul serviciilor de trafic aerian din Romania, a precizat ca este pregatita sa faca fata acestui trafic suplimentar, dar ca, paradoxal, veniturile companiei nu vor fi influentate semnificativ cu toate ca volumul de munca este mai mare. ROMATSA incaseaza bani pentru fiecare avion care tranziteaza spatiul aerian al Romaniei si care este supravegheat si indrumat de companie. 2.587 avioane zboara astazi pe deasupra Romaniei. Reprezentantii ROMATSA spun, insa, ca veniturile companiei nu sunt influentate de aceasta crestere a traficului, cu toate ca volumul de munca al controlorilor a crescut, informeaza Gandul.

Decizie fara precedent a Tribunalului Bucuresti. BCR trebuie sa plateasca dobanda la credit clientului. Tribunalul Bucuresti a hotarat ca Banca Comerciala Romana a utilizat clauze abuzive intr-un contract de credit incheiat in 2006. Instanta a dispus eliminarea comisioanelor si inlocuirea dobanzii netransparente de aproape 10% a bancii cu una legata de Euribor de doar 2,2%. De asemenea, BCR este obligata sa plateasca clientului dobanda legala pentru sumele retinute nejustificat de-a lungul timpului. Decizia este definitiva. Tribunalul Bucuresti a luat o decizie in premiera intr-un proces judecat in recurs la instanta din Capitala. A admis aproape in integralitate actiunea unui client impotriva BCR care a cerut ca mai multe clauze contractuale sa fie declarate abuzive. Litigiul a pornit in mai 2012 si in octombrie 2013 Judecatoria Sectorului 3 a respins actiunea clientului. Insa, la sfarsitul lunii iunie 2014, Tribunalul a decis ca nu mai putin de 13 clauze din contractul de creditare incheiat in august 2006 si din Conditiile generale de afaceri sunt abuzive. In premiera la instanta bucuresteana, judecatorul a considerat ca BCR a perceput ilegal comisionul de acordare a creditului si pe cel de administrare si ca a calculat in mod nelegal dobanda creditului, utilizand celebra "dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile BCR", informeaza economica.net.

Contractele de drepturi de autor sunt considerate suspecte de Fisc. Contractele de drepturi de autor, ca si alte contracte incheiate cu persoane fizice, sunt in general considerate suspecte de autoritatile fiscale. In lipsa unei fundamentari serioase, este posibil ca veniturile sa fie tratate ca salarii si impozitate la fel ca acestea. Beneficiarul unui astfel de contract poate opta intre doua metode de taxare. Impozitul poate fi retinut la sursa de platitorul de venit. Cota poate fi de 16% sau de 10%. Daca platitorul veniturilor retine integral cota de 16%, persoana fizica nu mai poate beneficia de deducerea cheltuielilor forfetare de 20% si nici a contributiilor sociale, daca acestea sunt datorate. Totusi, exista si avantaje, persoana fizica nu va mai avea nici o obligatie de declarare sau de plata a vreunui impozit, scrie Capital.

In Bucuresti si Cluj s-au dat cele mai multe credite "Prima casa". Romanii si-au cumparat circa 120.000 de locuinte prin "Prima casa", in valoare de peste 4,56 miliarde de euro, de la demararea programului. Numai in prima jumatate a anului, de cand creditele se acorda exclusiv in lei, au fost alocate 11.000 de garantii. Valoarea medie a finantarii este de 38.300 de euro, potrivit datelor publicate, ieri, de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Cei mai multi beneficiari au varste cuprinse intre 26 si 35 de ani si au preferat achizitionarea locuintelor bicamerale. De altfel, creditele pentru cumpararea de apartamente cu doua camere reprezinta mai mult de jumatate din volumul total al imprumuturilor, noteaza EVZ.

Ploile din sudul tarii au compromis recolta de grau. Cultivatorii spun ca este inevitabil sa se scumpeasca painea, oficialii ii contrazic. Agricultorii din judetele calamitate de ploi si inundatii avertizeaza ca anul acesta recolta de grau a scazut, astfel ca este de asteptat ca painea sa se scumpeasca, din cauza ca tara noastra va fi nevoita sa apeleze la importuri. Taranii din Dolj si Calarasi spun ca o parte tot mai mare din productia de grau a fost afectata anul acesta din cauza ploilor. Oamenii au povestit ca nu au putut intra la timp cu utilajele la treierat, iar recolta "s-a taciunit". Agricultorii ne-au mai spus ca, paradoxal, anul acesta ploaia va majora pretul painii. Constantin Iancu este unul dintre cei mai prolifici fermieri din Dolj, avand peste 4.000 de hectare de teren. El a precizat ca aproximativ 25% din fermieri au incheiat recoltatul. Oamenii au povestit ca au fost ani in care nu au facut recolta din cauza secetei. Anul acesta este total invers: a plouat prea mult, iar recolta de grau a incoltit, are umiditate mare si "s-a taciunit", scrie Adevarul.

Gazele nearse de combinatele inchise ale celui mai bogat roman intra in rezerva tarii. Cele 2,5 miliarde de metri cubi de gaze care erau consumate de combinatele InterAgro vor fi acum fie stocate, fie scoase la vanzare pe bursa. Gazele pe care combinatele lui Ioan Niculae, cel mai bogat roman, nu le mai consuma, pentru ca si-au sistat activitatea, vor fi folosite parte pentru stocare , parte scoase la tranzactionare pe bursa, spune presedintele Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energie, Nicolae Havrilet. Pentru sezonul rece, Romania a dispuns, anul trecut, de rezerve stocate de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care doar 2,4 miliarde au fost consumate. Restul s-au scos treptat, pana in mai, populatia beneficiind astfel de gaze la pret scazut, doar din intern, informeaza economica.net.

Cat de afectata este, pana acum, economia Rusiei, dupa sanctiunile impuse de SUA si Uniunea Europeana. Pe 16 iulie, SUA au trecut la al treilea nivel de sanctiuni impuse Rusiei, pentru faptul ca a incurajat escaladarea conflictului din Ucraina. Doborarea cursei MH17 de catre separatistii pro-rusi i-a determinat si pe europeni sa se gandeasca la sanctiuni mai dure impotriva Rusie, sanctiuni ce vor fi stabilite astazi, in cadrul unui summit UE. De cand a inceput criza din Ucraina, economia Rusiei a inceput sa se poticneasca. Anul trecut a avut o crestere de 1,3% dar anul acesta, intre ianuarie si martie, a inregistrat o scadere de 0,5% iar intre aprilie si iunie nu a crescut deloc. Sanctiunile viitoare ar putea avea un impact puternic asupra economiei fragile a Rusiei. Cu toate ca cele impuse pana acum sunt modeste, a inceput sa devina clar pentru toata lumea ca investitorii au inceput sa isi retraga capitalurile din Rusia. In primele sase luni ale anului, capitalul retras din tara insuma 75 de miliarde de dolari, conform estimarilor oferite de Banca Centrala a Rusiei, scrie europolitics.ro.