Dezastru bugetar: Guvernul taie investitiile si pierde fondurile UE. Nerealizarea investitiilor si, paradoxal, absorbtia slaba a fondurilor europene au tinut bugetul pe linia de plutire, in prima jumatate a anului. In ciuda cresterilor de taxe, incasarile au fost sub program. Taxele si impozitele nu au fost colectate asa cum cerea programul stabilit la inceputul anului. Cu exceptia impozitului pe profit, se constata nerealizari pe toata linia. Cel mai putin a adus la buget TVA, cu 1,5 miliarde sub nivelul stabilit. Iar absorbtia fondurilor europene poate fi numita, fara ezitari, un deᅡzastru. Integral in Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Ce castiga romanii din razboiul fructelor dintre Rusia si UE. In aproximativ doua saptamani, vor ajunge pe piata romaneasca primele legume si fructe din Republica Moldova, fara taxe vamale. Primele loturi de legume si fructe vor ajunge mai devreme pe piata comunitara, deoarece Romania a solicitat Comisiei Europene urgentarea procedurilor, astfel incat acordul de liber schimb dintre Bruxelles si Chisinau sa se aplice mai devreme. Practic, vor fi scutite de taxe vamale 20.000 de tone de mere si tot atatea de prune, precum si 80.000 de tone de struguri de masa. Jumatate din aceste cantitati vor intra pe piata unica inainte de 1 septembrie 2014, iar restul dupa aceasta data, anunta EVZ.

Cine exploateaza cele mai scumpe terenuri ale Romaniei. Preturile terenurilor arabile din Romania variaza in functie de zona, tipul de sol si culturile anterioare, de la 2.600 de euro hectarul, in Bucovina, la 3.500 de euro hectarul in Timis. Economica.net a realizat un clasament al latifundiarilor care exploateaza cele mai scumpe terenuri luate in concesiune de la stat.

Afacerea autostrada. Supercontractul pentru care CNADNR vrea sa dea de opt ori mai multi bani decat anul trecut. Deszapezirea celor 56 de kilometri ai autostrazii neterminate Bucuresti-Ploiesti in iarna care vine ar putea fi de opt ori mai scumpa decat pretul mediu per kilometru de autostrada deszapezit, platit anul trecut de CNADNR. Compania de autostrazi a explicat cum a fost calculata "valoarea estimata" a contractului, de 6,2 milioane de lei, care apare in anuntul de licitatie prin care compania cauta firma pentru deszapezire, precizand ca valoarea reala a cheltuielilor va fi cunoscuta la finele lunii martie, scrie Adevarul.

Curtea Europeana de Justitie vine in ajutorul romanilor datornici la banci. In ce conditii poate fi evitata executarea silita. Romanii care ajung sa-si piarda casa pentru ca sunt executati silit de banci vor avea o sansa in plus, datorita unei hotarari recente a Curtii Europene de Justitie. Instanta de la Luxemburg a decis ca datornicii ar trebui sa poata ataca decizia de executare silita, daca in contract exista clauze abuzive, care au dus la scumpirea creditului. In prezent, romanii se pot trezi foarte usor ca banca le scoate casa la vanzare, chiar si pentru datorii neinsemnate, anunta StirileProTv.ro.

Incompetenta CNADNR ne scuteste de taxa de la podul Fetesti-Cernavoda. Taxa la podul Fetesti-Cernavoda a fost eliminata complet pana la 1 septembrie, dupa ce CNADNR nu a gasit o solutie prin care sa taxeze, dar sa si evite cozile kilometrice formate de romanii care merg sau se intorc de la mare. Soferii care merg sau se intorc de pe litoral pana la 1 septembrie nu vor mai plati taxa la podul peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda. Decizia a fost luata din cauza faptului ca actualul sistem de taxare determina formarea unor cozi de peste 10 kilometri, in special in weekenduri, iar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) nu a gasit o solutie, aflam din Adevarul.

"Anii agricoli buni" si PIB-ul Romaniei. Productia agricola a crescut in 2013 cu 24,5% fata de anul precedent dar a ramas cu aproape trei procente sub nivelul atins in 2011. Productia vegetala, care reprezinta aproape 70% din total, a inregistrat cele mai mari variatii, cu -30,6% in 2012 si +38,8% in 2013, in timp ce productia animala a ramas aproape constanta , cu -0,6% in 2012 si -0,3% in 2013. O analiza Curs de guvernare.

Ce afaceri au profitat cel mai mult de Cupa Mondiala din Brazilia. Ecourile marilor meciuri de la Cupa Mondiala din Brazilia abia se mai aud, in vreme ce in bilanturile unor companii efectele marelui eveniment inca se simt sau abia acum se vad, potrivit unei sinteze a Market Watch. Vanzarea de bere suporterilor infocati nu este cine stie ce provocare, dar companiile de profil nu pot scapa ocazia de a-si consolida imaginea in randul acestora si nici de a face ceva profit in plus. Este cazul Anheuser-Busch InBev, in al carei portofoliu sunt 300 marci printre care brandurile globale Budweiser, Stella Artois si Beck¬s, marci globale cu crestere rapida in mai multe tari. Continuarea pe Economica.net.

Titlurile de stat - varianta de plasament in perspectiva trecerii la euro. Randamentele plasamentelor pe termen mediu si lung (de la cinci ani in sus) in titluri de stat au ajuns la circa 4% - 5%, adica aproape la nivelul dobanzilor la depozitele in lei pe 36 de luni. In perspectiva trecerii la euro, populatia ar putea utiliza cumpararea de titluri de stat pentru a-si pune la adapost economiile si a obtine in siguranta randamente real pozitive la sumele depuse, noteaza Curs de guvernare.

Procter&Gamble vrea sa renunte la aproximativ 100 de branduri. Procter&Gamble, cel mai mare producator de bunuri de consum la nivel mondial, intentioneaza sa vanda sau sa renunte la circa 100 de branduri, in urmatorii doi ani, pentru a reduce costurile si a se concentra pe cele mai importante linii de produse. Cele 70-80 de branduri care vor ramane in portofoliul P&G au reprezentat 90% din vanzari si peste 95% din profitul companiei din ultimii trei ani, a declarat directorul general al companiei, A.G. Lafley, citat de Bloomberg, potrivit Romania Libera.