Cum au mers afacerile din industrie: petrolistii au avut cresteri spectaculoase la sase luni, vanzarile minelor de carbune s-au prabusit. In prima jumatate a acestui an, petrolistii au avut cele mai mari cresteri ale businessului, in timp ce vanzarile de carbune s-au prabusit. Cifrele de afaceri ale companiilor din industrie - indicator care reflecta vanzarile de marfuri - au crescut in primul semestru din 2014 in 22 din cele 25 de sectoare monitorizate de Institutul National de Statistica (INS). Cele mai mari cresteri fata de aceeasi perioada din 2013 au fost consemnate in sectoarele de prelucrare a titeiului si carbunelui (+36,3%), productia de energie electrica si termica (+30,1%) si extractia de petrol si gaze (+23,6%), urmate de productia de cauciuc si mase plastice (+23,3%) si de fabricarea de materiale textile (+19,3%). Pe minus au iesit trei sectoare: extractia carbunelui (-54,8%), fabricarea de bauturi (-5,2%) si editurile (-1,8%), noteaza Adevarul.

Business reportFoto: Colaj foto

Statul va detine maximum 49% din societatea de proiect pentru Unitatile 3 si 4. Statul roman va detine maximum 49% din compania ce va fi infiintata pentru lucrarile la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, conform strategiei pentru continuarea Proiectului privind cele doua unitati, se arata intr-un comunicat remis ieri Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Nuclearelectrica (SNN) convoaca, pe 22 august, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), pentru a le propune acestora aprobarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica (CNE) Cernavoda, conform solicitarii Departamentului pentru Energie de completare a ordinii de zi a AGEA, informeaza Bursa.ro.

Cum ne protejeaza fondul de pensii economiile si batranetea. Fondul de pensii poate fi privit ca o "pusculita" unde ne depunem economiile sau o rezerva din care sa traim linistiti la batranete. Dar, cat de bine functioneaza sistemul? Daca suntem cuprinsi in Pilonul II (pensii private obligatorii) si platim contributia, sa vedem in ce masura ne foloseste acest instrument. Potrivit definitiei din legislatie, Pilonul II reprezinta pensiile administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele care la 20 mai 2008 (data de start a sistemului) aveau sub 35 ani si optionale pentru persoanele care aveau varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani. Cati bani a depus un angajat, de la acea data si pana la 30 iunie 2014, si ce beneficii a obtinut el, in aceasta perioada? Mihai Bobocea, consilier al Board-ului Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), a pus la dispozitia revistei Capital o simulare din care rezulta datele aferente unor anumite categorii de castiguri.

Ce impact au restrictiile alimentare ale Rusiei asupra agricultorilor romani. Rusia raspunde dur la sanctiunile primite de la UE si SUA si interzice importurile din statele membre. Producatorii romani din industria agroalimentara pot fi printre perdanti. Rusia a anuntat ca va interzice importurile din statele UE si SUA, urmare a sanctiunilor primite de Europa si SUA in legatura cu situatia din Ucraina. Ca stat membru, Romania pierde astfel o piata de export si ar putea deveni o piata de desfacere pentru produsele pe care alte state europene nu le mai pot vinde in Federatia Rusa. Numai in sectorul agroalimentar, putem vorbi de pierderi de peste 1 miliard de euro, producatorii de cereale fiind cei mai afectati. Din datele Institutului Natioonal de Statistica, anul trecut Romania a exportat catre Federatia Rusa produse agro-alimentare in valoare de peste 1,38 de miliarde de euro. In schimb, am importat de peste 2,3 miliarde de euro, astfel ca deficitul balantei comerciale in raport cu acest stat este de 1 miliard de euro, scrie economica.net.

Romanii se mai incumeta sa ia credite doar pentru locuinte si doar in lei. Dupa ce in anii de criza economica ratele la creditele luate in perioada de boom le-au dat mari batai de cap romanilor din cauza cresterii dobanzilor, a scumpirii euro, dar si a scaderii salariilor, cei care se mai incumeta acum sa ia imprumuturi de la banci o fac doar pentru achizitionarea unei locuinte, iar finantarile accesate sunt in moneda nationala. Creditele pentru locuinte in lei sunt singurele care au inregistrat in primul semestru al acestui an o crestere a soldului, cu 70%, de la 3,47 miliarde de lei in decembrie 2013 la 5,9 milioane de lei in iunie 2014, potrivit datelor din ultimul buletin lunar publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). O crestere importanta, avand in vedere ca procesul de creditare, per total, a batut pasul pe loc in ultimii ani. Programul guvernamental "Prima Casa", aflat pe final din cauza epuizarii garantiilor puse la dispozitie de stat, care permite acum acordarea de credite numai in lei, explica aceasta crestere insemnata a componentei imprumuturilor pentru locuinte in lei. Adica foarte multi romani s-au grabit sa mai prinda finantari acordate prin "Prima Casa", informeaza Adevarul.

Strategiile care aduc bani pe ulitele satelor romanesti. Autoritatile din mediul rural invata repede ca orice eveniment care promoveaza traditiile mostenite din batrani aduce in timp castiguri insemnate nu doar proprietarilor de pensiuni, dar si bugetelor locale si de stat. Un exemplu in acest sens este comuna Ciocanesti din judetul Suceava, desemnata Satul cultural al Romaniei in 2014. In localitate sunt organizate zece evenimente care atrag anual mii de turisti, incepand cu luna februarie si terminand cu decembrie. Numai in 2013, aproximativ 9.000 de turisti au venit la Festivalul Pastravului, potrivit primarului Radu Ciocan. Fiecare dintre ei a cheltuit sume importante pentru cazare, masa sau achizitia de obiecte traditionale si suveniruri, ceea ce a insemnat castiguri nu doar pentru localnici, dar si incasari mai mari la stat din impozitele pe venit. Avalansa de turisti se vede si in bunastarea localnicilor: vilele s-au inmultit de-a lungul si de-a latul comunei, scrie EVZ.

Angajatii Primariei Buhusi vor beneficia de un spor pentru uzura prematura a organismului. Cei 144 de angajati ai Primariei Buhusi, judetul Bacau, vor beneficia, in urma unei hotarari a Consiliului Local, de un spor de 15 la suta din salariu pentru "uzura prematura a organismului" si "efort fizic mare, in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii", informeaza Mediafax. La propunerea Executivului, Consiliul Local Buhusi a aprobat acordarea unui spor de 15 la suta din salariu tuturor celor 144 de angajati ai Primariei pentru conditii periculoase si vatamatoare de munca. Potrivit expunerii de motive prezentata de aparatul de specialitate a primarului, la atribuirea sporului s-a tinut cont de factori precum "existenta unor conditii de activitate care produc uzura prematura a organismului" si "efort fizic mare, in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii". Autoritatile locale din Buhusi considera absolut justificat acest spor, in conditiile in care s-au facut masuratori pentru determinarea factorilor de risc, noteaza Romania Libera.

Cateva lucruri interesante despre sanctiunile pe care Rusia le-a impus Uniunii Europene. Guvernul rus a anuntat miercuri ca este pregatit sa impuna masuri impotriva tarilor care au sanctionat Kremlinkul pentru implicarea sa in conflictele din estul Ucrainei. Primul pas a fost facut. Rusia a anuntat joi ca va interzice importurile de fructe, legume, lactate sau carne din Uniunea Europeana si SUA. Rusia este cel de-al cincilea mare importator din lume de alimente, dupa UE, USA, China si Japonia. Dar ce inseamna ca Rusia a impus embargo pe aceste importuri? Administratia Obama s-a asigurat ca nota de plata va fi achitata de Uniunea Europeana. Rusia este unul din marii cumparatori de fructe si legume europene dar se claseaza pe locul 23 in raporturile cu SUA la acest capitol. Rusia conteaza doar pe 1% din exporturile americane de produse agricole, relateaza europolitics.ro.

ICA - privatizarea cercetarii alimentare din Romania s-a facut la pretul unei nunti luxoase. Primul institut care se ocupa de cercetare, securitate si siguranta in toate ramurile industriei alimentare s-a evaporat. Dupa jumatate de secol de functionare, oamenii statului au decis ca e mai bine sa scape de el. L-au transformat in societate pe actiuni si l-au vandut. Au incasat putin peste 100 de mii de euro, echivalentul unei nunti luxoase. Sediul central al fostului Institut de Chimie Alimentara arata astazi ca dupa razboi: tratatele zac abandonate pe holuri, studiile scrise in zeci de ani s-au ingalbenit din cauza umezelii, peretii sunt plini de igrasie, iar tavanul sta sa cada. Doar cateva zeci de eprubete sparte si mirosul intepator de substante chimice mai amintesc de vechile laboratoare, informeaza digi24.ro.