Care sunt punctele vulnerabile ale economiei romanesti. Romania, Cipru si Italia sunt cele trei state membre ale UE care au intrat in recesiune, situatie ce indica o economie europeana fragila. Economistii arata ca deciziile luate de Guvern au facut ca PIB-ul tarii noastre sa scada consecutiv doua trimestre. Iar la nivel global, desi economia SUA a crescut cu 1%, analistii avertizeaza asupra scaderii increderii cumparatorilor, adica un posibil declin al consumului. Integral in Romania Libera.

Business reportFoto: Colaj foto

Romania in jocul preturilor relative si al nivelului de trai la nivel european. Preturile din Romania s-au situat anul trecut exact la acelasi nivel fata de media UE ca si in 2009, primul an in care s-au manifestat deplin efectele crizei economice, respectiv 57,5%. Valorile maxime fusesera atinse in 2007 si 2008 (63,8% si, respectiv, 63,2%), la cursuri de schimb medii anuale mult sub cele din 2009 si 2013. O analiza Curs de guvernare.

Gaze europene pentru ucraineni. Au inceput primele teste. Ucraina a inceput sa faca teste pentru a putea importa gaze naturale in sistem revers din Slovacia, a declarat sambata directorul companiei energetice ucrainene Naftogaz, scrie Reuters, citata de Agerpres. Masura face parte din strategia Kievului de a-si creste independenta energetica fata de Rusia. Anul trecut Rusia a furnizat aproximativ jumatate din gazele naturale consumate de Ucraina insa in data de 16 iunie anul curent grupul rus Gazprom a introdus o schema de plata in avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor partii ucrainene, scrie EVZ.

Cele mai ieftine credite de consum, cu cardul de salariu. Descoperitul de cont se poate obtine mai repede, cu mai putina birocratie si, de cele mai multe ori, mai ieftin decat un imprumut de nevoi personale negarantat cu ipoteca. Certitudinea virarii salariului luna de luna in contul de card tine locul unei garantii care permite bancilor sa acorde imprumuturi overdraft fara prea multe formalitati, dupa ce au semnat o conventie cu angajatorul posesorului de card. In functie de specificul angajatorului, dobanda poate fi negociata, la fel si sumele maxime imprumutate, noteaza Capital.

Reintregirea salariilor de la stat loveste in bugetul din 2014. Lefurile angajatilor la stat au crescut in ultimii patru ani mai mult decat salariul mediu pe economie, in unele sectoare majorarile depasind 40%. Recuperarea taierii de 25% din 2010, oferita cu generozitate de guvernanti, ar putea adanci deficitul bugetar, scrie EVZ.

In apararea rolului preturilor. Explicatii pentru economistul Mugur Isarescu. Sunt surprinzatoare tendintele interventioniste ale unor economisti educati si cu experienta in campul muncii inainte de 1989. Acestia ar fi trebuit sa stie cel mai bine ca un control al preturilor duce la penurie si la aparitia unei piete "la negru". Si mai surprinzator e faptul ca acestia sunt economisti care, dupa 1989, au acceptat provocarea de a introduce o economie de piata in Romania. Continuarea in Capital.

Cei mai slabi din Europa. Bancile romanesti traiesc riscant: restante multe, provizioane mici, credite putine. O analiza a bancii centrale a Austriei arata ca bancile din Romania stau mult mai prost decat institutiile de credit prezente in alte tari din regiune in ceea ce priveste creditele neperformante. Nici Ungaria nu-i departe, dar spre deosebire de unguri, bancherii romani ¬au uitat¬ sa provizioneze corespunzator imprumuturile cu probleme. Intre timp, bancile austriece isi reduc constant expunerea pe Romania, potrivit Economica.net.

Turcia vrea sa-si creasca exporturile spre Rusia, ignorand sanctiunile impuse Moscovei pentru criza din Ucraina. Turcia intentioneaza sa creasca exporturile spre Rusia, sperand sa beneficieze astfel de pe urma sanctiunilor impuse Moscovei de Occident, pe fondul acuzatiilor de alimentare a conflictului din estul Ucrainei, informeaza "The Wall Street Journal", citat de Adevarul.

Cat au cheltuit romanii in cel mai aglomerat weekend de pe litoral. Bugetul mediu pentru minivacanta de Sfanta Maria. Turistii aflati pe litoral in minivacanta de Sfanta Marie au cheltuit aproximativ 42 de milioane de euro, suma in care sunt incluse si costurile de cazare, reiese din calcule facute de Gandul pe baza datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).