Pazea: ANAF anunta verificarea imbogatitilor peste noapte ai Romaniei. In curand vom afla cine sunt romanii cu averi nejustificate. Seful Fiscului a dat de inteles intr-o conferinta de presa ca nu mai este mult pana la momentul in care imbogatitii peste noapte ai Romaniei vor fi chemati sa dea explicatii. Decizia de a controla romanii cu venituri mari a fost luata in 2010. Potrivit hotararii, persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori, scrie EVZ.

Business reportFoto: Colaj foto

Pensiile in pericol: Statul, cel mai rau platnic al CAS. Anual, statul trebuie sa faca rost de 3 miliarde de euro ca sa plateasca pensiile, iar reducerea CAS va mari presiunea. Daca s-ar plati toate contributiile, bugetul s-ar echilibra, mai ales ca primul pe lista datorinicilor e tot statul, prin companiile sale. Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie este binevenita pentru companii. Totusi, situatia precara a sistemului de pensii, care absoarbe acum circa 38% din cheltuielile totale ale statului, este primita cu reticenta de mediul de afaceri, care se teme ca ar putea fi majorate alte taxe, in compensare, noteaza Capital.

Conversia creditelor din franci elvetieni, in lei - funie in casa spinzuratului. Ambiguitatea initiativei legislative a deputatului PSD Ana Birchall, pentru trecerea, din valuta, in lei, a creditelor acordate de banci, ii permite, dupa cum vrea, sa fie de acord, ori sa se contrazica cu oricine ridica obiectii, astfel ca ajunge, chiar, sa se si autocontrazica, desi subiectul este echivalent cu funia din casa spinzuratului, caci sistemul nostru bancar tocmai a suportat o corectie severa, in vara aceasta, cind Banca Nationala a Romaniei a obligat bancile, sa-si scoata creditele neperformante din bilanturi, ca sa nu-si plateasca dividende adevarate, pe profituri false, potrivit Bursa.

Unul dintre "baietii destepti" din energie cheama Hidroelectrica la Curtea de Arbitraj de la Berna pentru prejudicii de 80 de milioane de euro. EFT Elvetia cheama Hidroelectrica la Curtea de Arbitraj de la Berna, in vederea recuperarii pagubelor inregistrate ca urmare a denuntarii de catre Hidroelectrica in anul 2012, a contractelor de export de energie electrica. "Conform prevederilor contractuale, atat contractele cat si arbitrajul sunt guvernate de legea elvetiana", se arata in comunicatul transmis EFT semnat de Urs Jakob, managing director si citat de Gandul.

Cele 4 Romanii si drumul fiecareia pana la euro. Divergenta interna severa. Romania a transmis la Bruxelles, in luna aprilie a acestui an, noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntand ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019. Desi Romania indeplineste criteriile tehnice pentru aderarea la euro, indicatorii de convergenta reala arata insa ca tara, cu exceptia Capitalei, este departe de standardele zonei. O analiza Curs de guvernare.

Cursul la care se vor calcula accizele si taxa auto 2015 va fi cu peste 5% mai mic. Benzina, tigarile, alcoolul si masinile ar putea fi mai ieftine de anul viitor, o data cu intrarea in vigoare a noului curs valutar pentru accizele pe 2015. Miercuri va fi stabilit cursul euro-leu la care vor fi platite taxele stabilite in euro anul viitor. Leul de azi e la doar 1,1% diferenta fata de cursul din 1 octombrie 2013. Daca leul recupereaza aceasta diferenta pana miercuri, cursul nu mai e indexat cu inflatia. Daca nu reuseste, va primi o idexare in jur de 1%. Oricum, in ambele situatii, cursul este mult mai mic decat cel folosit anul acesta, anunta Economica.net.

Cresterea salariului minim a obligat trei sferturi din angajatori sa majoreze toate salariile. Aproape trei sferturi din firmele din Romania sustin ca majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2014, de la 850 de lei la 900 de lei, le-a fortat sa majoreze salariile pentru toti angajatii, pentru a nu tensiona relatiile de munca, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, potrivit Adevarul.

Descoperire de o "importanta exceptionala" in regiunea Arctica. Ar putea deveni cea mai mare sursa de petrol din lume. Societatea rusa de stat Rosneft si Exxon Mobil, cea mai mare companie americana in domeniul energiei, au descoperit rezerve mari de petrol in Marea Kara, din regiunea arctica, transmite Bloomberg. Anuntul a fost facut de Igor Secin, directorul general al Rosneft, care a calatorit doua zile pe o nava de cercetari ruseasca pana la platforma de foraje unde a fost facuta descoperirea. Forajul a descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologica similara din imprejurimi sugereaza ca rezervele de petrol din zona ar putea fi mai mari decat cele din sectiunea americana a Golfului Mexic, anunta StirileProTv.ro.