Romania condamnata la subdezvoltare: consum pe datorie, investitii abandonate. Fiecare roman are de platit 3.000 de euro in contul datoriilor facute de stat, cu 15% mai mult decat in 2012 si cu 30% in plus fata de 2010. Imprumuturile s-au umflat pentru salarii si pensii, fara investitii productive. Datoria publica a depasit 271 miliarde lei, la jumatatea lui 2014, fiind de doua ori si jumatate mai mare decat in 2008, anul in care criza economica a explodat in Romania. Sume imense au fost imprumutate pentru plata salariilor si a pensiilor, intr-un moment in care statul nu a mai fost in stare sa-si achite obligatiile curente. In ciuda taierilor si a incercarilor de echilibrare a bugetului, tendinta se mentine pana in prezent: guvernul continua sa ia bani pentru consum, fara sa genereze investitii productive. Integral in Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Clasamentul european al autostrazilor. Unde sta Romania, in toate comparatiile. Ca Romania sta destul de prost in clasamentul european al autostrazilor, stie cam toata lumea. Romania are 550 de kilometri de autostrada, conform datelor care apar in Masterplanul General de Transport, prezentat Comisiei Europene si recent lansat in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor. Daca socotim doar numarul, facand abstractie de suprafata, conditiile de relief, si populatie, nu suntem ultimii in Europa. Daca insa luam in calcul si densitatea, adica numarul de km de autostrada raportati la suprafata, Romania sta mult mai prost, cu doar 2 km de autostrada la 1.000 km patrati. Mai prost decat noi stau doar tarile nordice, din motive de clima si relief evidente, noteaza Economica.net.

Competitivitatea prin pret: in "boom", in criza. Pozitia Romaniei in UE si cateva constatari din perspectiva trecerii la euro. Rata reala efectiva de schimb (Real Effective Exchange Rate ¬ abreviat REER in engleza), care tine seama de preturile relative si indicatorii de cost are drept scop masurarea competitivitatii unei tari sau zone valutare (cum ar fi Zona Euro) relativ la principalii sai rivali pe pietele internationale. Modificarile in costuri si competitivitatea prin pret depind nu doar de modificarile intervenite in rata de schimb valutar nominala dar si de trendurile inregistrate de costuri si preturi in economiile respective. O analiza Curs de guvernare.

Jobul care nu exista oficial in Romania, dar ofera castiguri de 700 de euro lunar. Ce inseamna "specialist in social media". O profesie care nu exista in Nomenclatorul Meseriilor are sute de reprezentanti in Romania si foarte multa cautare. Este vorba despre specialistii in retele de socializare, care se ocupa de imaginea firmelor sau a persoanelor pe internet. Experti in "matematica socializarii pe Facebook, Twitter sau Instagram", nu au program de 8 ore, ci sunt in permanenta conectati, chiar daca trec rar pe la birou, potrivit Stirile Pro Tv.

Ce castiga romanii in Uniunea Bancara Europeana. Uniunea Bancara Europeana inseamna prevenirea unor noi crize, garantarea depozitelor de catre un fond comun, sub umbrela BCE, si credite mai ieftine si mai usor de accesat. Va este frica sa va tineti banii la o banca autohtona? Aceste temeri vor avea toate motivele sa dispara odata cu aderarea bancilor din UE la Uniunea Bancara Europeana. Sistemul a fost gandit de autoritatile europene pentru a controla mai strict bancile si pentru a reduce la minimum riscul de faliment. Potrivit calendarului in vigoare, Romania ar trebui sa adere la Uniunea Bancara in decembrie 2016, scrie EVZ.

Ford Craiova si Lukoil Ploiesti, doua alarme pe harta economica. Productia motoarelor Ford EcoBoost de 1,5 litri se va muta din Craiova in Marea Britanie, iar Lukoil ar putea suspenda productia dupa ancheta de evaziune fiscala deschisa la Ploiesti. Ambele masuri ii afecteaza atat pe angajati, cat si pe furnizorii din retelele orizontale. Doua noduri industriale care marcheaza harta economica a tarii sunt pe cale sa se destrame, cu consecinte previzibile, dar deocamdata greu de cuantificat. Continuarea in Adevarul.

Diferentele de politica monetara SUA-Europa ridica dolarul. Indicele care masoara evolutia monedei americane fata de valutele majore este in cea mai lunga perioada de apreciere din ultimii patru ani. Indicele Bloomberg Dollar Spot, care masoara evolutia monedei SUA fata de valutele majore din lume, a incheiat, vineri, cea de-a saptea saptamana consecutiva de crestere, aceasta fiind, pentru dolar, cea mai lunga perioada de apreciere din ultimii patru ani, aflam din Bursa.

Dezvoltatorii romanii iau locul strainilor: vor sa construiasca de mii de apartamente. Investitori de toate nationalitatile au anuntat planuri de constructie a unor mini-orase, cu mii de apartamente in jurul Bucurestiului si in tara. Construite doar la stadiu de macheta, aceste mega-proiecte au fost abandonate. Acum, investitorii romani au prins curaj si au planuri pentru alte cateva mii de locuinte, potivit Economica.net.

O banca si-a ajutat clientii "premium" sa-si ascunda banii in offshore-uri. Investigatorii sustin ca e vorba de aproape 10 mliarde de euro! UBS, cea mai mare banca din Elvetia, ar putea primi o amenda record de 4,9 miliarde de euro din partea autoritatilor franceze pentru ca a ajutat clienti din Franta sa ascunda bani in conturi offshore, relateaza Bloomberg, citat de Gandul.