Jobul care ne sperie. Cine franeaza piata fortei de munca? Romanul nu are dinamismul americanului. El accepta mai greu sa lucreze in posturi inferioare diplomei de studii sau in alte domenii decat cele pentru care s-a specializat. Dar si companiile sunt destul de reticente in a face angajari nepotrivite cu pregatirea solicitantului de job Doua tinere, absolvente ale facultatii de marketing si management, au decis, dupa multe ezitari, sa lucreze la call-center. Pe urma, s-au remarcat in fata sefilor si au ajuns sa ocupe posturi de conducere, una in firma unde se angajase la inceput, iar cealalta intr-o companie-client. Astfel de exemple sunt, mai degraba, rare. Doar 5% dintre proaspetii absolventi de studii superioare accepta posturi sub nivelul lor educational. Aceasta inflexibilitate are doua cauze majore: o autoevaluare supradimensionata si educatia, a declarat, pentru Capital, Mihaela Tudorancea, managing partner la compania de resurse umane Tudorancea &Partners, scrie Capital.

business reportFoto: Colaj foto

Cererile sindicaliștilor în toamna electorală. Ploaia nu a oprit sindicaliştii Cartel Alfa să protesteze ieri, în Piaţa Victoriei, din Capitală. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, în jur de 1.000 de protestatari veniți din toate colțurile țării au manifestat în fața Guvernului. Protestatarii au montat un sicriu pe partea de centru a scenei, în boxe răsunând „România Trezeşte-te”, o piesă cunoscută pentru mesajul puternic, care a motivat sindicaliştii veniţi din toată ţara să scandeze diverse mesaje critice la adresa guvernanţilor, aflați în clădirea de peste drum. Sindicaliștii „Cartel Alfa” acuză Guvernul că nu și-a respectat promisiunile din campaniile electorale de până acum. Angajaţii vor ca legea dialogului social să fie modificată, mai ales că premierul le-a promis în urmă cu doi ani, dar şi la Congresul PSD de anul trecut, că va lua măsuri în acest sens, noteaza EVZ.

SIF-urile si averea lor de 6,7 mld de lei vor putea fi preluate de cei interesati. Cine sunt acestia? Societatile de Investitii Financiare (SIF) vor putea fi preluate de catre investitorii interesati, dupa intrarea in vigoare a eliminarii pragului maxim de detinere de 5% din totalul actiunilor. Modificarile corespunzatoare ale legii pietei de capital sunt aflate, de ieri, in dezbatere publica. Ramane de vazut care dintre grupurile de afaceri care controleaza deja SIF-urile vor dori preluarea formala. SIF-urile sunt succesoarele fondurilor proprietatii private, prin care s-a realizat privatizarea in masa, incepand de acum 20 de ani. Ieri Ministerul de Finante a respectat promisiunea facuta, in ajun, de premierul Victor Ponta, la deschiderea sesiunii de tranzactionare la Bursa si pe cea a vicepresedintelui ASF, Mircea Ursache, facuta acum mai multe luni, si a publicat proiectul de lege de modificare a Legii 297/2004, care vizeaza eliminarea sau ajustarea unora dintre barierele din cale dezvoltarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Mai multe pe Economica.net.

Modificarea legii pietei de capital sau Harvardul influenteaza pretul actiunilor BVB. Varful de tranzactionare inregistrat, ieri, de actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pare sa aiba la origine anuntul facut cu o zi inainte de premierul Victor Ponta ca se gandeste sa modifice legea pietei de capital prin ordonanta de urgenta. Cotatia actiunii BVB a urcat cu 4,37%, la 30,8 lei/unitate, pe fondul unor tranzactii de 901.735 lei, in conditiile in care proiectul de ordonanta de urgenta afisat, ieri dimineata, prevedea cresterea pragului de detinere maxima de la 5%, la 20% la operatorii de piata. Surpriza pentru cei care au cumparat a venit cand, pe sest, site-ul Ministerului condus de Ioana Petrescu, deja celebra pentru gafe si distorsiuni (adica al Ministerului Finantelor), a schimbat afisul ordonantei de urgenta cu un altul, intitulat "Proiect de lege", ceea ce este cu totul o alta mancare de peste. Detalii pe Bursa.ro.

Cum vrea Guvernul să îngroape Astra Asigurări cu mâna Companiei de Autostrăzi? Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale solicită Astra Asigurări, societate aflată în administrare specială, plata unei daune de aproximativ 20 milioane de euro aferente unei asigurări de bună execuţie pentru Romstrade, firma lui Nelu Iordache, aflată acum în insolvenţă. Nu este pentru prima dată când o instituţie a statului ia măsuri menite să pună serios în pericol şansele de redresare a celui mai mare asigurător din România. O daună de aproximativ 20 de milioane de euro solicitată de CNADNR ar putea duce pe drumul către faliment cel mai mare asigurător din România, Astra. Compania, aflată în administrare specială, a ajuns să aibă un coeficient de lichiditate de doar 0,03, de zeci de ori mai mic decât limitele impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară, fapt care arată clar că nu are resursele necesare pentru a achita dauna cerută de Compania de Drumuri. potrivit Romania Libera.

Clauzele abuzive din contractele de credit: multa propaganda, putin pragmatism. Cu totii am auzit expresia "my word is my bond". Este folosita de fiecare data cand vrem sa aratam cum se fac tranzactiile la"altii". Pe incredere. In realitate, nu este asa nici la ei Tranzactiile sunt de cele mai multe ori incheiate in urma unor contracte lungi si adesea implica echipe de avocati. Chiar si tranzactiile din piata financiara, care se fac instantaneu, au la baza un contract semnat in urma unui procedeu lung, prin care se face o evaluare a partenerului. In Romania, perioada de dezvolatare economica dintre anii 2004-2008 a creat si conditiile necesare dezvoltarii pietei creditelor. La inceput mai reticent, in sensul ca nici bancile, nici clientii nu se repezeau sa semneze contracte de pe o zi pe alta. Dar, in timp, atat rabdarea clientilor, cat si dorinta de "a da" cat mai multe credite a bancilor au redus foarte mult aceasta perioada de tatonare, informeaza Capital.

JTI va inchide fabrici din Irlanda de Nord si Belgia, mutand productia in Romania si Polonia. JTI pregateste restructurarea operatiunilor europene de productie de tigarete si alte produse din tutun. Compania vizeaza, printre altele, inchiderea a doua fabrici din Irlanda de Nord si Belgia si mutarea productiei lor la facilitati din Polonia si Romania. Angajatii de la fabrica JTI din Irlanda de Nord au fost anuntati marti ca vor fi dati afara. 800 de persoane isi vor pierde locurile de munca, iar disponibilizarile incep in 2016. De asemenea, producatorul de tigari vrea sa relocalizeze productia de la o fabrica de produse OTP (other tobacco products) din Germania, se arata intr-un comunicat publicat marti de JTI. Grupul japonez acuza schimbari semnificative si sustinute ale climatului global in care isi desfasoara afacerile. Detalii pe Economica.net.

Eurobrand 2014. Global Top 100 / Cele mai valoroase 10 branduri din lume provin din SUA. Eurobrand, companie austriacă specializată în evaluarea brandurilor, a dat publicităţii, luni, studiul Eurobrand 2014 Global Top 100, din care rezultă că cele mai valoroase 10 branduri din lume provin din Statele Unite. Gerhard Hrebicek, CEO al Eurobrand şi preşedinte al European Brand Institute, sumarizează pe site-ul companiei principalele date ale acestui top: Top 3. Primele trei locuri ale Eurobrand Top 100 sunt ocupate, în ordine, de Apple (evaluat la 113,165 miliarde euro), Google (67,471 miliarde euro) şi Coca Cola (64,775 miliarde euro). Răspândire. Brandurile americane, care ocupă 46 de poziţii în Top 100, provin din domeniile IT şi Tehnologie, bunuri de consum şi servicii financiare. Brandurile europene ocupă 41 de poziţii, cele mai multe provin din Germania. Restul de 13 poziţii în Top 100 sunt ocupate de companii din Asia, noteaza Curs De Guvernare.ro.