Norvegia, dinamitata de proprii sai angajati. Norvegia, care si-a construit cunoscutul fond suveran, in valoare de sute de miliarde de euro, din petrol, este lovita acum de bumerangul acestei industrii. Scaderea cotatiilor titeiului pe pietele internationale pune Norvegia, recunoscuta drept una dintre cele mai stabile si prospere societati, in fata unei mari provocari. Daca in perioadele preturilor mari ale aurului negru asigurarea salariilor angajatilor in industria petroliera nu reprezentau o problema, acum situatia s-a agravat, iar binecuvantarea bunastarii energetice risca sa se transforme in blestem, scrie Bloomberg. Un angajat in sectorul petrolier norvegian are un salariu mediu de 179.000 de dolari pe an, ceea ce inseamna aproape 15.000 de dolari pe luna, conform cifrelor de anul trecut. Iar aceste costuri sunt tot mai greu de suportat, amenintand chiar sa taie investitiile in noi proiecte, daca trendul de reducere a pretului petrolului va continua, noteaza money.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Ieftinirea petrolului si promotiile coboara pretul benzinei la 5,70 lei litrul. Scaderea cotatiilor la titei, coroborata cu promotiile companiilor petroliere, fac ca, cel putin in zilele de sambata si duminica, preturile sa scada mult sub pragul de 6 lei pe litru. OMV Petrom a ieftinit din nou carburantii, atat benzina, cat si motorina, cu cate 4 bani pe litru, incepand din aceasta noapte. Petrom, care are cea mai extinsa retea de statii din Romania, mai are si o promotie, in urma careia, in week end, cine cumpara bezina sau GPL, beneficiaza de o reducere de 7 bani pe litru. Dupa aplicarea reducerii, preturile la carburanti in cele mai ieftine statii ale companiei scad pana la 5,7 lei pe litru, cel putin in cazul benzinei. Potrivit datelor transmise de companie, cea mai ieftina statie de alimentare detinuta de Petrom in Bucuresti este ea de pe Soseaua Alexandriei. Dupa ieftinirea de azi si aplicarea reducerii de 7 bani, benzina standard costa 5,7 lei pe litru, iar benzina extra 99 are un pret de 6,18 lei pe litru. Motorinele costa 5,93 lei pe litru, cea standard, si 6,22 lei pe litru, cea extra, informeaza economica.net.

Rubla la pamant! Rusia in pragul recesiunii! Toata lumea priveste spre pretul petrolului. Rubla a scazut si mai mult in raport cu dolarul si euro, atingand minime record in raport cu celelalte monede. Moneda ruseasca a fost pusa sub presiune de o combinatie data de scaderea continua a pretului petrolui si temerile privind o posibila retrogradare a datoriei suverane, de catre Standard & Poor, citim in publicatia Business Insider. Agentia plaseaza in prezent Rusia la un rating BBB-, doar un grad mai sus de "junk". O degradare ar impinge Rusia intr-o zona obscura si ar duce la cresterea costurilor de imprumut ale tarii, intr-un moment in care statul rus se lupta pentru a-si atinge obiectivele bugetare, din cauza scaderii veniturilor obtinute din marfuri. In cazul in care pretul petrolului continua sa se prabuseasca, analistii vad Rusia in recesiune. Pentru Rusia, pretul petrolului nu are voie sa scada la 80 dolari pe baril. Daca acest lucru se va produce, Moscova s-ar putea confrunta cu adevarate probleme, scrie Capital.

Un numar de 25 de banci nu ar fi trecut testele de stres ale BCE. Un numar de 25 de banci nu ar fi trecut testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana (BCE), potrivit unui proiect de comunicat al institutiei referitor la rezultatele finale ale evaluarilor care vor fi anuntate maine, obtinut de Bloomberg. Intre bancile analizate, 105 banci au trecut evaluarea, iar dintre cele care nu au reusit sa faca acest lucru, 10 au nevoie de capital suplimentar, potrivit unei persoane aproapiate situatiei, citate de Bloomberg. Potrivit analistilor de la Berenberg care sunt citati de CNBC, se previzioneaza 10-14 banci care nu vor trece de testele de stres, "banci nelistate din Germania, cele italiene mai mici, portugheze, din Grecia si bancile est europene" fiind cele mai expuse la riscuri avand in vedere locatia lor, noteaza Bursa.ro.

Gigantii energetici din Rusia combat sanctiunile cu nanotehnologie, listari la Hong Kong si investitii in Brazilia, Argentina si Mexic. Afectate de sanctiunile Statelor Unite ale Americii si Uniunii Europene, tot mai multi giganti energetici din Rusia incep colaborari cu diverse alte companii si state, astfel incat sa se diversifice. Astfel, gigantul brazilian Petrobras a anuntat ca va coopera cu Transneft, transportatorul de titei al Rusiei. Colaborarea dintre cele doua entitati vine in contextul unui parteneriat semnat intre Rusia si Brazilia. Presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit in data de 14 iulie cu Dilma Rousseff, presedinta Braziliei, la Fortalezza, unde cei doi sefi de state au anuntat extinderea prezentei Rusiei in sectorul petrolier brazilian. Transneft se afla pe lista corporatiilor energetice ruse vizate de sanctiunile occidentale, alaturi de Gazprom Neft si Rosneft. Acestea au blocat accesul la finantare pe pietele financiare europene, in vreme ce SUA au blocat orice fel de colaborare cu entitatile respective, dar si cu Gazprom, Lukoil si Surgutneftegaz, in proiecte vizand explorarea Arcticii, a extragerii de titei de la mare adancime, dar si a explorarii si exploatarii sisturilor, informeaza Adevarul.

Rezultatele bancilor din trimestrul trei sufera din cauza scaderii creditelor - estimari. Cele trei banci cotate la Bursa de Valori Bucuresti ar putea anunta rezultate contradictorii pe trimestrul al treilea din acest an, au estimat analistii casei de brokeraj BlueRock Financial Services, intr-un raport obtinut de economica.net. Banca Transilvania (TLV) ar putea inregistra un profit net de de 83 de milioane de lei, mai mare cu aproape 39% in trimestrul III din acest an fata de aceeasi perioada din anul trecut, dar in scadere cu 23% fata de trimestrul al doilea, potrivit estimarilor analistilor de la casa de brokeraj BlueRock Financial Services. BRD ar putea inregistra un profit net de 68 de milioane de lei, in scadere cu 20% fata de triemstrul anterior, in vreme ce Banca Comerciala Carpatica (BCC) va inregistra pierderi. BRD a inregistrat pierderi pe trimestrul III din anul trecut.

Romania a ajuns sa exporte nuci de cocos. Romania poate fi considerata o tara exotica avand in vedere faptul ca exporta nuci de cocos si banane, fructe care nu pot creste sub nicio forma in tara noastra. In primele sapte luni ale acestui an, Romania a exportat 31 de tone de nuci de cocos, nuci de Brazilia si nuci cajou, in valoare de 100.955 de euro, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica la solicitarea Capital. Exporturile de nuci din acest an sunt mai mici decat anul trecut,avand in vedere ca in primele sapte luni din 2013 Romania a exportat doar 37 de tone, in valoare de 109.000 de euro. Tot in primele 7 luni, Romania a exportat 1.033 de tone de banane, in valoare de 1 milion de euro, mai mult decat in 2013, cand exporturile s-au cifrat la 754 de tone (1,3 milioane de euro), scrie Capital.