Noi informatii privind fiscalitatea viitoare si bugetul anului 2015. Informatiile publicate in premiera de cursdeguvernare.ro in urma cu 2 saptamani privind versiunile de fiscalitate care se elaboreaza la Ministerul Finantelor sunt confirmate de un document publicat joi de agentia Mediafax. Potrivit unor surse din minister, discutiile vizeaza 2 lucruri foarte distincte : Executia bugetului pe anul 2014 si elaborarea bugetului pe anul 2015. Executia bugetului din 2014 : 1 ) La Ministerul Finantelor se discuta posibilitatea unei premiere : cea de-a treia rectificare bugetara. Potrivit legii, pot exista doar 2 rectificari bugetare, insa legea poate fi ignorata in exact aceeasi masura in care guvernul ignora nedepunerea la parlament a bugetului pe anul 2015 pana la data de 15 noiembrie. 2) Posibilitatea celei de-a treia rectificari este provocata de modul in care guvernul a gestionat bugetul acestui an : a blocat investitiile publice timp de 3 trimestre, si a dirijat banii mai mult spre administratiile locale pe ultimele 4 luni, scrie cursdeguvernare.ro.

Cota unica DISPARE. Din 2016, vom avea cota progresiva in trei trepte. Guvernul intentioneaza sa renunte la cota unica de 16%, incepand din 2016, si sa introduca cote progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%, potrivit Mediafax. Ministerul Finantelor Publice a anuntat insa, printr-un comunicat de presa, ca ministrul de resort Ioana Petrescu nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare. "Ministrul Finantelor Publice Ioana-Maria Petrescu nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare. La Ministerul Finantelor Publice, autoritatea in ceea ce priveste stabilirea politicii fiscale, nu s-a facut niciodata un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare", se precizeaza in comunicatul citat de Capital.ro.

2.000 de taximetristi blocheaza Bucurestiul peste o saptamana. Vor sa alunge Pelicanul din Capitala. Liga Taximetristilor din Romania organizeaza, in 20 noiembrie, un protest in Bucuresti, in fata Politiei Locale, Bulevardul Libertatii 18, intre orele 11.30 -15.00, la care se asteapta 2.000 de taxiuri. Numarul de protestari cu masinile din dotare pe care mizeaza organizatorii reprezinta circa 15% din numarul total de taxiuri din Bucuresti. Taximetristii vor cere in strada modificarea Legii Taximetriei, in sensul in care autoritatile sa nu mai permita taxiurilor cu autorizatia emisa in alte localitati sa mai deruleze activitati specifice in Bucuresti. Ei mai cer demisia lui Ion Tincu, seful Politiei Locale , pe care il considera vinovat de concurenta neloiala practicata de taximetristii din Ilfov. Miza protestului taximetristilor este, de fapt, silirea Politiei Locale, care apartine de Primaria Bucuresti, in a aplica cat mai strict prevederile Legii Taximetriei, cu precadere impotriva dispeceratului Taxi Pelicanul, potrivit Economica.net.

Instanta obliga Volksbank sa converteasca un credit la cursul istoric. Precedentul pare sa se fi creat in scandalul creditelor in franci elvetieni (CHF), odata cu respingerea de catre Tribunalul Galati a cererii de revizuire inaintata de Volksbank sub forma de cale extraordinara de atac in dosarul in care a pierdut irevocabil in fata unui client, fiind obligata sa-i converteasca in lei creditul contractat CHF, la cursul din momentul acordarii imprumutului plus o marja de 10%. Decizia de respingere a solicitarii Volksbank a fost luata ieri, fiind definitiva si irevocabila. Banca se afla, astfel, in situatia sa fie executata silit, in conditiile in care nu va respecta decizia instantei. Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, opineaza ca o procedura de conversie la cursul istoric "nu are baza legala", potrivit Bursa.

Vanzarea afacerii Lafarge din Romania a ajuns in faza deschiderii camerei de date pentru investitorii interesati. Fondul turc de pensii Oyak si-a declarat deja interesul pentru active. Vanzarea afacerii Lafarge din Romania a ajuns in faza deschiderii camerei de date pentru investitorii interesati, care vor putea astfel intra pentru a-si completa informatiile si a adresa intrebari reprezentantilor companiei franceze, au declarat in exclusivitate pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Fondul de pensii al armatei turce Oyak este unul dintre cumparatorii interesati de activele scoase la vanzare de catre Lafarge si Holcim in Romania, Serbia si Ungaria, afirma Celal Caglar, seful diviziei de ciment si componente auto din cadrul Oyak Group, citat de Bloomberg. "Suntem interesati sa facem oferta fie numai Oyak, fie impreuna cu un grup european" pentru active, a spus Caglar. Oyak are 2 mld. dolari pentru achizitii in numerar pentru achizitii si poate creste de peste cinci ori aceasta valoare daca este cazul, a spus acesta, conform Bloomberg.

Record! Cinci mari banci, amendate cu 2 miliarde de lire sterline pentru fraudarea pietei valutare mondiale. Este o alta zi neagra pentru sectorul bancar, dupa ce unele dintre cele mai mari si prestigioase institutii financiare din lume au fost amendate pentru rolul lor in fraudarea piatei valutare mondiale, scrie pagina electronica a publicatiei The Guardian. Autoritatile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului au anuntat amenzi in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de lire sterline, impotriva HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, JP Morgan si Citigroup. Autoritatea de Conduita Financiara din Marea Britanie FCA a impus amenzi in valoare totala de 1,1 miliarde de lire sterline, in timp ce autoritatea similara America CFTC a aplicat amenzi suplimentare in valoare de 1,4 miliarde de dolari, repreyentand aproximativ 900 de milioane de lire, scrie Capital.ro

Auchan se pregateste de lansarea A2pas in Romania, lantul de proximitate al retailerului in Franta. Groupe Auchan, grupul francez de retail din care face parte Auchan Romania SA, operatorul lantului de hipermarketuri cu acelasi nume, a solicitat Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM) inregistrarea marcii "A 2 Pas". Acesta ar putea fi un prim pas oficial pe care compania il face pentru a se extinde pe plan local si cu divizia de magazine de proximitate. Aceasta in conditiile in care, A 2 pas este brandul sub care retailerul opereaza in Franta un astfel de lant de magazine. Cerearea de inregistrare la OSIM a fost depusa pe 6 noiembrie anul acesta, descrierea marcii fiind "gestiunea afacerilor comerciale; prezentare de produse prin mijloace de comunicare in masa, in scopul vanzarii cu amanuntul, si anume promovarea vanzarilor etc", scrie Economica.net.