Ce asteptari au investitorii nemti din Romania de la Klaus Iohannis. Comunitatea oamenilor de afaceri germani din Romania vede in mod evident cu ochi buni alegerea lui Klaus Iohannis la presedintia Romaniei. Asteptarile lor sunt insa pe masura si solicita noului presedinte masuri fiscare de natura sa incurajeze investitiile. "Cred ca marea majoritate a investitorilor germani au intampinat cu bucurie alegerea lui Klaus Iohannis ca presedinte al Romaniei. Asteptarile fata de noul presedinte Klaus Iohannis sunt mari: Asteptam prin intermediul lui o imbunatatire a imaginii Romaniei in strainatate, ceea ce va aduce avantaje intregii populatii din Romania. Acest lucru va fi important pentru relatia economica a ambelor tari. Acele intreprinderi care pana acum nu au fost hotarate, vor privi, sa speram, aceasta schimbare ca o ocazie de a investi in Romania", a declarat pentru Economica.net Ludger Thol, presedintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Transilvania, asociatie pe care o conduce din 2010.

Cum a influentat nivelul de trai votul pentru Klaus Iohannis. Judetele cu cele mai ridicate valori ale Produsului Intern Brut, cu cel mai mare numar de salariati si cu cele mai insemnate castiguri salariale medii nete si-au dat covarsitor voturile pentru candidatul de dreapta. Exista si cateva exceptii, cum ar fi Arges sau Gorj, unde castigurile salariale sunt peste media nationala, iar optiunea a fost pentru candidatul de stanga. In timp ce judetele din Ardeal au votat toate cu Iohannis, in celelalte zone istorice victoria a fost preponderent a lui Ponta. Exceptiile sunt: Bucuresti, Prahova, Constanta, Tulcea, Iasi si Suceava, scrie Capital.ro.

Black Friday: Unde gasim cele mai tari oferte. Anul acesta, fiecare retailer si-a organizat propriul Black Friday apeland la strategii diferite, urmand ca sarbatoarea reducerilor sa dureze pana la 12 zile, in perioada 19 - 30 noiembrie. Carrefour Romania va oferi clientilor televizoare LED incepand cu 400 lei, laptopuri de la 670 lei, masini de spalat cu doar 500 lei. Alte hypermarketuri precum Auchan, au organizat in avans Black Weekend, la sfarsitul saptamanii trecute. Altex, unul dintre cei mai cunoscuti retaileri de pe piata de electrocanisce si IT, a pornit Campania Black Friday inca de joi, 13 noiembrie. Astfel, o masina de spalat ajunge la pretul de 769 de lei, iar noul model de iPad Air are o reducere de 800 de lei, pretul final al tabletei fiind 1.500 de lei, scrie EVZ.ro.

Cosmarul lui Ponta: sa-si faca singur bugetul pe 2015 cu toate pomenile electorale. Ei bine, acum ca alegerile prezidentiale au fost castigate de catre Klaus Iohannis, "noul" premier este tot vechiul premier, care trebuie sa prezinte bugetul pe anul viitor, unde trebuie sa detalieze exact sursele de finantare pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, pentru majorarea pensiilor, dar si pentru o serie de alte masuri luate sau promise de Guvern cu putin inainte de alegeri. Toate acestea, la pachet cu reducerea deficitului bugetar de la 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB) pana la 1,4%, cu scaderea taxei pe stalp de la 1,5% din valoarea activelor la 1% sau cu elaborarea modului de calcul al accizelor, dupa ce cursul leu-euro de la 1 octombrie a fost mai mic decat cel de anul trecut, scrie Adevarul.

Nicolae Cinteza: "Sistemul nostru bancar va incheia anul cu pierderi de peste 2 miliarde lei". Sistemul bancar din tara noastra a intrat pe pierdere, la finalul lunii septembrie inregistrand un minus de 1,6 miliarde lei, dupa cum ne-a spus Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei. Domnia sa ne-a precizat, in cadrul unui interviu, ca bancile vor incheia acest an cu pierderi de peste 2 miliarde lei, care se datoreaza provizioanelor masive facute in acest an. "Rata de acoperire cu provizioane (Coverage Ratio), dupa ce NPL Ratio (n.r. rata de neperformante) a scazut de la 22% la 15,3% (vorbim de 7 procente cu care a scazut rata de neperformante, in trei luni, ceea ce este foarte mult), se mentine la un nivel extraordinar de bun - 66,2%. Este una din cele mai mari din Europa, in conditiile in care rata optima de acoperire cu provizioane in raport de conditiile specifice ale pietei romanesti ar fi de circa 65%", a explicat Cinteza pentru Bursa.

Nemtii care au investit cei mai multi bani in Romania in acest an. Top 5. n primele 10 luni ale acestui an, Romania a beneficiat de un aflux de capital din Germania de peste 117,3 milioane de euro, potrivit datelor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului. Cea mai mare investitie germana a acestui an vine de la constructorul auto Deimler AG, prin firma pe care o controleaza, Star Assembly. Societatea a primit din Germania un aport de capital de aproximativ 50,3 milioane de euro, in douza transe, cu scopul de a demara lucrarile de constructie la o noua fabrica de piese auto de la Sebes. Lucrarile la noua unitate, a treia din Romania a gigantului auto, au inceput in luna aprilie anul acesta, evenimentul fiind marcat de o ceremonie la care a participat si premierul Victor Ponta, scrie Economica.net.

Ia-ti al doilea job! Atentie, insa, la topul optiunilor si la ce zice legea. Exista o frana in tentativa celor doua parti de a cadea de acord asupra celui de-al doilea job sau in calea incheierii unui contract pentru un job in general: oamenii nu stiu sa descrie ce e de facut intr-un anume post sau ce pot face ei in acel post. Si atunci apar riscuri. Angajatul se poate trezi ca angajatorul il pune sa faca munci neprevazute in contract, iar angajatorul - ca nu il poate da afara nici daca nu isi indeplineste sarcinile stabilite, pentru ca se ajunge la judecata si tribunalul ii da dreptate salariatului. "Ar trebui sa inventam un procedeu conform caruia angajatorul sa scrie ce vrea pentru activitatile repetitive sau punctuale, cu deadline, loc, durata, competenta", a spus Constantin Turmac, managing partner la Compass Consulting, pentru Capital.ro.