Care este suma medie cheltuita de romani cu ocazia Black Friday? Reduceri, reduceri, reduceri. Vineri, magazinele online au fost luate cu asalt de milioanele de romani care si-au dorit sa plateasca pentru un produs cu 40 pana la 90% mai putin, fie ca vorbim de marii retaileri precum Altex, Flanco, Domo sau eMag, fie ca sunt luate in calcul magazinele mai mici, cu vanzari anuale de sute sau zeci de mii de euro. Oricum ar fi, astazi romanii vor cheltui mult mai multi bani decat intr-o zi obisnuita. In total, milioane de euro vor acoperi vanzarile celor mai mari retaileri. Estimarile arata ca suma medie pe care o cheltuiesc romanii anul acesta pe produsele pregatite de comerciantii romani, cu aceasta ocazie, se va ridica la circa 340 de lei, de aproape doua ori mai mare fata de suma medie tranzactionata online cu cardul in restul anului, in valoare de circa 180 lei, noteaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Pepco, lider in retailul polonez de haine ieftine, vine in Romania si face angajari. Pepco, un mare lant polonez de magazine de haine, accesorii, jucarii si produse pentru casa, de tip discount, parte a unui concern african prezent pe trei continente, intra pe piata romaneasca. Pepco vrea sa deschida magazine in Bucuresti, Alba Iulia, Deva, Medias, Slobozia, Buzau, Braila, Ploiesti, Campina, Targu-Jiu, unde a inceput deja sa faca angajari. Retailerul de tip discount Pepco este parte a holding-ului african Pepkor care are o retea de peste 3000 de magazine in 13 state din Europa, Africa, Australia. Aproximativ 30.000 de angajati lucreaza pentru concernul Pepkor la nivel mondial, informeaza economica.net.

87% din necesarul de peste din Romania provine din import. In Romania necesarul de peste este sustinut in proportie de 87% din importuri si numai 13% din productie interna. Consumul a scazut dramatic de la 8,5 kilograme in 1990, la numai 4 kilograme in prezent, a declarat joi Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania - RO-FISH, la un seminar de profil, scrie Agerpres. "Doar 13% din necesarul intern provine din Romania si 87% din import, iar ca sa putem sa existam trebuie sustinut domeniul pescaresc pentru ca altfel moare. Sunt 6,7 miliarde de euro pentru noua politica europeana in domeniul pescaresc, avand ca directie principala dezvoltarea acvaculturii, iar din aceasta suma noi am negociat doar 167 de milioane de euro", scrie EVZ.

Guvernul vrea inca 600.000 de angajati in IMM-uri, antreprenorii vor predictibilitate fiscala. Guvernul vrea sa mareasca numarul de angajati din firmele mici si mijlocii cu inca sase sute de mii in urmatorii sase ani, dar acest plan este considerat nerealist de oamenii de afaceri. Acestia spun ca nu au cum sa se gandeasca la noi angajari atat timp cat nu stiu precis ce taxe au de platit in anii urmatori. In strategia Executivului pana in anul 2020, numarul de firme mici si mijlocii ar urma sa creasca cu aproape 200.000, pana la 670.000. Antreprenorii spun insa ca acest obiectiv va fi foarte greu de indeplinit daca nu se reduc taxele pe munca, intrucat reducerea CAS nu este suficienta, informeaza digi24.ro.

Economisirea in vremea dobanzilor negative. Apuse sunt vremurile in care omul chibzuit isi depunea economiile la banci, in schimbul a ceea ce se numeste dobanda. Birocratii europeni vor sa transforme deponentii in investitori cu orice pret si impotriva vointei lor, pentru ca banii nu se misca in economia europeana. Asa au aparut dobanzile negative, iar BCE se pregateste sa porneasca tiparnita. La mai bine de sase ani de la declansarea crizei financiare, vremurile sunt inca tulburi in Europa, desi pentru multi s-a instalat o monotonie a vestilor proaste. Economia europeana nu creste. Toate prognozele sunt invinse de realitatea cruda, care da evolutii ale produsului intern brut sub asteptari. Tarile sunt mult mai indatorate decat acum cinci ani, la o rata de 93% din PIB, bancile europene au credite neperformante de 880 de miliarde de euro, noteaza Capital.ro.

Mesajul transmis de oamenii de afaceri lui Klaus Iohannis. Cum poate fi acoperita gaura de 15 miliarde de lei din bugetul Romaniei. Cinci dintre cei mai influenti oameni de afaceri si economisti din Romania au prezentat pentru gandul.info cateva sugestii privind politicile economice pe care ar trebui sa le aiba in vedere presedintele Klaus Iohannis. Nicolas Maure, presedinte director general Dacia si director general Renault Romania, Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, Iulian Stanciu, CEO eMag si unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria IT, si Dragos Cabat, analist economic si unul dintre proprietarii companiei de consultanta Financial View au acceptat propunerea gandul de a intra in haina unui ipotetic consilier pe probleme economice al presedintelui Klaus Iohannis. "Sfaturile" oamenilor de afaceri si analistilor pentru presedintele Klaus Iohannis se refera, printre altele, la realizarea unei "revolutii" in domeniul educatiei, care sa tina cont de nevoile companiilor, dar si la promovarea unei legi care sa clarifice modul de administrare a firmelor de stat. De asemenea, acestia sustin ca presedintele ar trebui sa atraga atentia Guvernului asupra golului bugetar de circa 15 miliarde de lei, care trebuie acoperit odata cu construirea bugetului pe 2015.

Draghi: BCE este pregatita sa intensifice eforturile pentru aducerea inflatiei in intervalul tinta. Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat vineri ca banca este pregatita sa intensifice eforturile pentru sprijinirea economiilor din zona euro daca inflatia nu se inscrie pe o panta ascendenta in perioda urmatoare, inclusiv prin extinderea programelor de cumparare de active. Comentariile sefului BCE au generat reactii imediate pe pietele financiare. Euro s-a depreciat cu 0,7% fata de dolar, in timp ce randamentul obligatiunilor Italiei pe 10 ani a coborat la un nivel record, de 2,25% pe an. De asemenea, indicele Stoxx Europe 600, care reflecta evolutia principalelor burse din Europa, a urcat cu 0,9%, investitorii anticipand masuri mai agresive din partea BCE pentru stimularea zonei euro, scrie Bursa.ro.