FMI si CE nu impun un deficit mai mic, ci vor sa se asigure ca nu va fi "cosmetizat" ca anul acesta. Situatia neintelegerilor cu Comisia Europeana si FMI pe tema deficitului bugetar este prezentata de reprezentantii Guvernului distorsionat, cu adevaruri spuse doar pe jumatate si pastrand confuzia intre metodologiile diferite dupa care se calculeaza deficitul. FMI si Comisia Europeana incearca sa se asigure ca o cosmetizare a deficitului dupa reteta din 2014, doar prin taieri de investitii publice, care infrumuseteaza deficitul cash, dar afecteaza economia, nu se va repeta si in 2015. Tinta deficitului structural de 1% ramane neschimbata, ea fiind prevazuta in Tratatul fiscal si nici FMI, nici Comisia Europeana nu au cerut schimbarea acesteia, iar Romania poate incheia anul fara probleme cu un deficit calculat pe metoda ESA de 1,4%, care corespunde deficitului structural de 1%, scrieCapital.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Din ce traiesc romanii din fiecare clasa sociala - raport global. Salariile contribuie cu mai putin de 5% la veniturile celor mai sarace gospodarii din Romania. Cei mai saraci romani traiesc din munca pe cont propriu si din beneficii de asistenta sociala. Salariul e principala sursa de venit pentru romanii foarte bogati care nu renunta insa la anumite tipuri de beneficii de asistenta sociala, arata raportul Global Wage Report 2014-2015. Pensia conteaza cel mai mult pentru romanii din clasa de mijloc de jos. Principalele surse de venit ale romanilor saraci sunt salariul (reprezinta 40% din venit), munca pe cont propriu (circa 23-25% din venitul total) si pensiile (putin sub 20%), scrie Economica.net.

Ajutoarele de stat pentru Petrom, reciproc avantajoase. Ce facilitati au primit petrolistii si ce a castigat statul. Statul roman a acordat in ultimii zece ani ajutoare in valoare de sute de milioane de euro companiei Petrom, principalul beneficiar al sistemului de redevente mici la petrol si gaze naturale. Ajutoarele s-au reflectat in scutirea de datorii bugetare sau permisiunea de a folosi doar gaze naturale de productie interna, mult mai ieftine fata de cele importate din Rusia. Scandalul redeventelor, declansat in ultimele zile, isi are originea in privatizarea Petrom, operatiune care a avut loc in anul 2004, cand grupul austriac OMV a fost declarat castigator al licitatiei internationale organizata de catre statul roman, scrieAdevarul.ro.

Chinezii au clonat iPhone 6 si il vand cu 80% mai ieftin. Producatorul chinez de smartphone-uri Digione a creat un telefon cu Android care arata aproape identic cu iPhone 6 si care costa o fractiune din cat ai plati pe cel mai nou model de smartphone Apple.Pretul unui 100+ V6, brand detinut de Digione, incepe de la 799 de yuani sau 129 de dolari. Un iPhone 6 fara abonament costa cel putin 600 de dolari. Asemanarile dintre iPhone 6 si 100+ V6 sunt stranii, iar Digione nu este fericit de acest lucru. Compania a anuntat, luni, ca a trimis o scrisoare la Cupertino, sediul Apple din California, in luna septembrie, in care sustine ca Apple ar fi incalcat unul dintre brevetele sale, potrivit publicatiei Macworld, scrie Capital.ro.

Un notar invinge OTP Bank la ICCJ si obtine injumatatirea dobanzii la un credit in franci elvetieni. Un client al OTP Bank Romania a obtinut la Inalta Curte de Casatie si Justitie reducerea dobanzii pentru doua credite de la 7% la 4,2%, dupa trei ani de procese. Instanta a hotarat ca banca cu actionariat maghiar a utilizat clauze abuzive in contractele de credit. In instanta, acesta a atacat clauza care dadea dreptul bancii sa modifice dobanda "in functie de politica bancii", "luand in considerare valoarea dobanzii de referinta LIBOR". In ciuda scaderii Libor fata de valoarea de 2,8% de la momentul acordarii, pana la aproape 0% in prezent (0,003%), banca a mentiut rata dobanzii la 6,99%., potrivit Economica.net

OFERTE CRACIUN SI REVELION 2014. Cat te costa sa-ti petreci Sarbatorile traditional in Bucovina sau la SPA pe Valea Prahovei. Cele mai populare destinatii pentru romanii care vor sa petreaca sarbatorile de iarna alaturi de familie, la tara, sunt pensiunile din Bucovina, zona Bran-Moeciu si din Marginimea Sibiului. Trebuie sa scoti din buzunar in jur de 300-350 de lei pe noapte pentru a te caza intr-o pensiune din Bucovina. Spre exemplu, cu 1.400 de lei de persoana te poti caza patru nopti intr-o camera dubla de la o pensiune aflata in localitatea Vama, in apropiere de faimoasele manastiri Voronet si Moldovita. Oaspetii primesc trei mese pe zi, au ocazia sa participe la obiceiul strabun de sacrificare a porcului, pot face un foc de tabara, se pot plimba cu sania trasa de cai si pot primi colindatori. De Craciun, proprietarii pensiunii vor pregati o masa festiva cu bucate traditionale, potrivitgandul.info.

Preturile biletelor de avion scad din ianuarie sub 50 de euro pentru peste 30 de destinatii europene.Preturile biletelor de avion pentru mai mult de 30 de destinatii din Europa scad chiar si de trei ori din luna ianuarie, ajungand la mai putin de 50 de euro pentru o calatorie dus-intors in orase precum Roma, Paris, Londra sau Barcelona, potrivit unei analize realizate de un portal de turism din Romania. In Londra, de exemplu, una dintre capitalele europene preferate de romani, un zbor in luna decembrie costa peste 200 euro si poate depasi chiar 350 euro pentru perioada sarbatorilor de iarna. Din a doua jumatate a lunii ianuarie, insa, pot fi gasite bilete catre capitala Marii Britanii la aproximativ 35 euro, conform informatiilor portalului de turism Vola.ro si citate deEconomica.net.