Iluzia din bugetul pe 2015: Cum a scos guvernul un deficit mic si a convins FMI? Guvernul a facut bugetul pentru 2015 fara majorari de taxe. Cum a reusit? Cheia de citire sunt fondurile UE unde sunt trecute atat venituri, cat si cheltuieli mai mari cu zeci de procente. Daca absobtia record nu se va materializa, ca in 2014, guvernul ramane cu bani pentru pensii, salarii si deficit mic. Toate ministerele si autoritatile care gestioneaza bani europeni ar trebui sa supraperformeze in 2015, dupa cum arata bugetul, potrivit Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Guvernul ingheata din nou salariile bugetarilor, doar in educatie si sanatate exista mici cresteri. Legea salarizarii, trasa pe dreapta. Salariile bugetarilor de anul viitor vor fi inghetate la nivelul de la finele acestui an, exceptati urmand sa fie profesorii si angajatii din sanatate, valoarea de referinta din legea salarizarii bugetarilor, pe baza carora sunt calculate salariile bugetarilor, fiind inghetata si anul viitor la 600 lei, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta prezentat de Mediafax si preluat de Adevarul.ro.

Carabulea si afiliatii sai vor sa vanda pachetul majoritar de actiuni la Banca Comerciala Carpatica. Actionarii care detin pachetul majoritar la Banca Comerciala Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea si partile afiliate, au anuntat decizia de a vinde participatiile, iar ceilalti actionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului institutiei de credit. Daca pachetul majoritar de actiuni va fi cedat proprietarului Nextebank, atunci urmeaza fuziunea cu aceasta, iar in cazul vanzarii catre un alt cumparator va fi operata majorarea de capital, relateaza Gandul.info.

O comparatie: Romania si celelalte state estice, in programul de investitii Juncker. Proiectele propuse de statele membre spre a fi garantate prin fondul european de investitii instituit de Jean-Claude Juncker sunt o ilustrare a modului in care noile state care au aderat la UE (e vorba de cele din Europa de est) au reusit (sau nu) sa treaca la un nou nivel de dezvoltare prin folosirea banilor europeni sau resurse proprii. Cursdeguvernare.ro a facut o analiza comparativa a listelor cu proiecte propuse de Romania si de alte patru state foste comuniste, care, este adevarat, au avut un start avansat de apartenenta la Uniunea Europeana: Cehia, Ungaria si Polonia, dar si Bulgaria, partenera de aderare in 2007.

Cresterea redeventelor s-a amanat, dar taxele speciale au fost prelungite. Castiga sau pierde statul? Executivul de la Bucuresti a amanat cu un an momentul cresterii redeventelor petroliere pe care le platesc Petrom si Romgaz la bugetul de stat, dar a mentinut, inca un an, impozitele suplimentare pentru cele doua companii, la care ar fi trebuit sa renunte daca ar fi instituit noul regim de redevente, scrie Economica.net.

Ziarul Financiar si agentia Mediafax, in centrul suspiciunii de evaziune fiscala. Mediafax Mall, societate infiintata in luna septembrie, ar incasa bani pe abonamente la Ziarul Financiar, potrivit unor surse, in conditiile in care editura sa - Mediafax Group - este suspectata de evaziune fiscala. Mediafax Mall, avand ca domeniu principal de activitate editarea cartilor, ziarelor si revistelor, ii are ca actionari pe Alerria Business Consulting SRL (1%) si Adrian Sarbu (99%), iar administrator pe Roxana Grigoruta. Detalii pe Bursa.ro.

BCR Cercetare: Romania ar trebui sa investeasca 24 mld euro in infrastructura rutiera. Lipsa unei retele de autostrazi, subdezvoltarea mediului rural si infrastructura portuara ar trebui sa fie domenii prioritare pentru tara noastra conform unei analize realizate de BCR Cercetare. Din pacate, guvernul are alte probleme, nu cele pe care le tot indica mediul privat de ani buni. "Romania isi valorifica din ce in ce mai bine pozitia geografica, in pofida dezvoltarii modeste a retelei rutiere", se arata in comunicatul BCR Cercetare, citat de BusinessCover.ro.

Specialistul care te ajuta sa rezolvi defectiunile ce apar in casa. Incepand de luna trecuta, romanii care intampina probleme cu instalatiile electrice pot apela la singurul serviciul de asistenta oferit de o companie energetica. De multe ori ne confruntam cu situatii neplacute, survenite pe nepusa masa, cum ar fi defectarea unui obiect electrocasnic, pierderea cheilor de la casa sau blocarea yalei, sau cu o avarie la sistemul de alimentare cu curent electric, generata de un fulger. Integral pe EVZ,ro.