Demolarile ilegale, miza de sute de milioane de euro. Criza de terenuri din zonele centrale ale Capitalei transforma tot mai multe monumente istorice in moloz. In locul lor, apar cladiri de birouri, mai putin interesante, dar mult mai profitabile. Aproape ca nu este strada in zona centrala si semi-centrala a Bucurestiului pe care sa nu existe macar o casa in paragina. Unele sunt, pur si simplu, niste cocioabe si disparitia lor este impiedicata doar de situatia juridica neclara ori de incapatanarea proprietarilor, de cele mai multe ori in varsta. Insa altele sunt foste locuinte burgheze elegante ori conace boieresti impozante, aduse in stadiul de ruina de babilonia nationalizarilor si retrocedarilor. Sau, nu de putine ori, de cei care le vor disparute, chiar daca sunt situate in zone protejate ori, si mai grav, sunt clasate ca monumente istorice. De cele mai multe ori, imobilele condamnate la pieire sunt usor de recunoscut - usile si ferestrele le-au disparut (de multe ori, inclusiv tocaria), iar acoperisul a fost inlaturat sau cel putin a capatat niste gauri serioase. Totul pentru a lasa intemperiile si vandalii sa patrunda cat mai usor si sa deterioreze cu rapiditate constructia, noteaza Capital.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Romanii si-ar putea declara "falimentul personal". Cum vor parlamentarii sa-i ajute pe datornici sa depaseasca o "jena financiara temporara". Romanii ar putea avea, in curand, posibilitatea de se declara "insolventi". Practic, cei care nu mai au cum sa-si plateasca datoriile de orice natura, isi vor putea cere in instanta falimentul personal. Ei trebuie sa arate ca nu au cum sa achite cel putin doua datorii catre doi sau mai multi creditori, in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora. Daca in SUA cei mai multi dintre datornici au apelat la aceasta solutie pentru a-si plati creantele din sistemul medical, cele mai mari datorii ale romanilor sunt fata de banci. Odata ce ei si-au declarat falimentul personal, bancile nu ii vor mai putea executa silit, iar ei vor avea o perioada de respiro in care, pe baza unui plan, vor putea sa-si restructureze si reorganizeze plata datoriilor pe o perioada de cinci ani. Pentru a vedea care vor fi efectele reglementarii falimentului personal, Gandul a stat de vorba cu initiatorii legii, cu economisti, dar si cu parlamentari, lege urmand sa ajunga in comisiile de la Camera Deputatilor.

Debransarile continua. Cate apartamente au renuntat la sistemul centralizat. In doar un an, numarul de apartamente bransate la sistemele centralizate de distributie a energiei termice a scazut cu 4%. La finalul lunii octombrie, mai erau bransate la sistemele centralizate de distributie a energiei termice 1.332.920 de apartamente, la nivel national, potrivit datelor Agentiei Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. La aceeasi data a anului trecut, erau bransate 1.388.745 de apartamente. Asadar, in ultimul an, proprietarii a 55.800 de apartamente au decis sa renunte la sistemul centralizat in favoarea unei alte surse de agent termic. Cele mai multe apartamente racordate la sistemul centralizat sunt in Bucuresti, 564.000, adica mai mult de o treime din numarul total la nivel national. Numarul de debransari este relativ mic in Bucuresti, fiind debransate mai putin de 1.500 de apartamente in ultimul an, noteaza economica.net.

"Doua treimi dintre tineri, dezamagiti de cum merge tara". Doua treimi dintre tinerii intre 15 si 29 de ani sunt dezamagiti de felul in care merg lucrurile in tara noastra, potrivit studiului "Tineri in Romania: griji, aspiratii, atitudini si stil de viata", realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, prin Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS). Conform cercetarii, procentul somajului printre tinerii intre 25 si 29 de ani este de 17,9%. Mai mult de 50% dintre tinerii peste 18 ani inca locuiesc cu parintii sau familia. Principala cauza a acestei situatii este data de faptul ca, tinerii nu castiga suficient, pentru a se muta si a-si lua viata in propriile maini. Pe de alta parte, nici nu sunt incurajati de catre familie sa paraseasca casa parinteasca dupa varsta de 18 ani, conform cercetatorilor, informeaza Bursa.ro.

Privatizare ratata pentru Oltchim. Niciunul din investitorii care se aratasera interesati de combinatul Oltchim nu a depus o oferta pana ieri (termenul limita), pentru preluarea acestuia. Combinatul, care se afla in insolventa de la inceputul anului trecut, nu va mai fi cel mai probabil privatizat. Pe 10 martie a fost programata intalnirea creditorilor, unde va fi votat planul de reorganizare intocmit de administratorul judiciar. Oltchim are datorii istorice de peste 700 de milioane de euro la Electrica si Avas si a generat datorii noi in perioada de insolventa, pana lunile trecute cand a reusit sa intre pe profit operational, datorita deschiderii unei noi sectii de productie, cea de-a rteia, care a adus capacitatea de productie la circa 30%. In cardul procesului de insolventa combinatul a disponibilizat 1000 din cei circa 3.000 de angajati, conform EVZ.ro.

Un nou ajutor de la UE pentru producatorii de legume si fructe. Ne dau bani sa aruncam surplusul. Comisia Europeana intentioneaza sa ia noi masuri pentru a-i ajuta pe producatorii de legume si fructe din UE sa treaca peste efectele negative generate de embargoul rusesc pe piata UE. Comisia Europeana ia in calcul noi masuri de urgenta pentru a-i ajuta pe producatorii de legume si fructe din UE, afectati de embargoul rusesc. Ajutorul va fi disponibil pana in 30 iunie 2015 si prevede sprijin financiar pentru producatorii de anumite legume si fructe nevoiti sa arunce sau sa dineze marfa. Cantitatile pentru care Comisia va plati vor fi stabilite in functie de volumele de export catre Rusia, din ultimii trei ani. Actualul program de sprijin financiar pentru producatorii de legume si fructe afectati de embargoul rusesc expira pe 31 decembrie anul curent, scrie economica.net.

Demisii importante la casa de moda Gucci. Directorul general al Gucci, Patrizio di Marco, si directorul de creatie, Frida Giannini, vor pleca din companie dupa 13 ani, din cauza declinului vanzarilor brandului italian de lux, informeaza Mediafax. Di Marco se va retrage din functie la 1 ianuarie, in timp ce Giannini va demisiona la sfarsitul lunii februarie, dupa prezentarea colectiei pentru femei pentru toamna/iarna 2015-2016. Patrizio Di Marco va fi inlocuit de Marco Bizzarri, a anuntat compania Kering care detine brandul Gucci. Vanzarile Gucci au scazut in perioada iulie-septembrie cu 1,9%, la 851 milioane de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Romania Libera.ro.

Cristian Grosu - Arestarile de la Mediafax: Cateva observatii. Tresar ori de cate ori inspectorii fiscului, procurorii sau orice alta autoritate a statului (uneori ministri de finante sau chiar premieri) pun lupa pe presa (asa cum e cazul cu retinerile din dosarul Mediafax). Poate pentru ca vedem lucruri foarte diferite: autoritatile vad bani, business, taxe, presiune, influenta - si tentatiile care decurg de aici pentru antreprenorii industriei; in timp ce eu vad marfa (continut) livrat clientului (cititorilor) - cu toate efectele profunde pe care le produce in societatea (si mentalitatea !) romaneasca toxicitatea "produsului" scump, prin insasi definitia lui, facut din resurse vagi, nesigure si dependente de prea multe lucruri care nu au legatura cu plata lui. Important : scriu, aici, despre produsul pe care si eu si dumneavoastra, stimati cititori, il consumam mai des decat pe paine, pe tigari, pe proteine si pe apa: informatia - de cand deschidem ochii cu noaptea-n cap si pana cand adormim, in crucea noptii, in fata televizorului. Doar aerul il consumam mai des. Integral in cursdeguvernare.ro.