Topul mallurilor cu cele mai multe magazine si locuri de parcare. Cele 11 centre comerciale de tip mall din Bucuresti au un numar total de 1.738 de magazine si beneficiaza de 16.550 de locuri de parcare, potrivit unui calcul realizat de Capital pe baza datelor centralizate de DTZ Echinox. Chiar daca Sun Plaza este mallul cu cea mai mare suprafata de vanzare din Bucuresti si din Romania (82.000 mp), centrul comercial nu ocupa decat locul trei intr-un top care vizeaza numarul de magazine disponibile. Prima pozitie este ocupata, la egalitate, de Baneasa Shopping City si AFI Palace Cotroceni, fiecare cu cate 250 de unitati comerciale. Chiar daca mallurile bucurestene au la dispozitie un numar mare de magazine, asta nu inseamna ca toate acestea sunt si inchiriate. Totusi, in mallurile mari rata de ocupare ajunge la peste 95%, scrie Capital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Craiovenii de la Softronic fac fabrica de motoare in Ungaria. Compania Softronic a semnat luni, 15 decembrie, o scrisoare de intentie cu producatorul ungar LAC Holding pentru productia de motoare in Ungaria, informeaza agentia de presa MTI. Compania romaneasca Softronic va avea o participatie de 51% din acest proiect, in timp ce LAC Holding va avea 41%. Cele doua companii cauta un teren pentru constructia unei fabrici in Ungaria, a carei constructie este de asteptat sa fie finalizata la sfarsitul lui 2015 si va produce primul motor in 2016, a declarat Ionel Ghita, CEO Softronic, citat de Budapest Business Journal. Cele doua companii se asteapta la o cerere semnificativa pentru motoarele de buna calitate, la preturi bune in special in Europa de Est si Nordul Africii, spune Laszlo Horvath, CEO LAC Holding, anunta Economica.net.

Dacia a depasit Seat, Kia si Volvo la cota de piata in UE. Dacia a ajuns la o cota de piata de 2,9% in UE, dupa 11 luni ale acestui an,perioada in care au fost inmatriculate aproape 372.000 de unitati, in crestere cu 27% fata de aceeasi perioada din 2013. Dacia a depasit, astfel, Kia (2,8%), Seat (2,5%) si Volvo (1,8%), in urma cresterii cu 0,5% puncte procentuale a cotei de piata. In ceea ce priveste marii producatori, toti cu exceptia GM (acum Opel Group) au crescut, avansul cel mai mare al inmatricularilor fiind inregistrat de Renault, sustinut de Dacia, iar francezii si-au consolidat astfel locul trei in topul producatorilor, cu 1,21 milioane (un sfert Dacia) de masini vandute. Germanii de la Volkswagen au trecut de o cota de piata de 25% si controleaza categoric piata, cu aproape trei milioanede unitati vandute, in vreme ce PSA a inregistrat un avans de 3,8%si ramane pe locul doi. Pe patru e Ford, cu 7,4%, informeaza BusinessCover.ro.

Incepe criza in Rusia. Gazprom concediaza peste 100.000 de oameni din cauza deprecierii rublei. Gigantul grup energetic rus Gazprom studiaza posibilitatea reducerii efectivelor de personal cu 15% pana la 25%. Acest lucru ar putea conduce la eliminarea a pana la 115.000 de posturi in contextul deprecierii rublei, informeaza agentia rusa Interfax citand surse din interiorul companiei, scrie Agerpres. La finele lui 2013 Gazprom, companie controlata de statul rus, avea 459.000 de angajati, ceea ce inseamna ca o restructurare a 15% pana la 25% din personal ar insemna pierderea a 68.000 pana la 115.000 de locuri de munca. Potrivit Interfax, reducerile de personal ar afecta atat firma mama cat si filialele Gazprom. Ultima data cand Gazprom a demarat reduceri masive de personal a fost in contextul crizei financiare din 2008, cand Gazprom si-a redus efectivele de personal cu 16%, scrie EVZ.

Concesiunea Comarnic-Brasov, semnata in 2015? Contractul pentru constructia in concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov va fi semnat anul viitor, proiectul nefiind parasit, dupa cum ar crede majoritatea romanilor. Zilele acestea se implineste un an de cand premierul Victor Ponta a anuntat numele firmelor ce au castigat concesiunea, firme care insa nu au reusit sa faca rost de bani in conditiile promise la licitatie. Proiectul de realizare a unei autostrazi intre localitatile Comarnic-Prahova si Brasov nu a fost pus in cui ba, dimpotriva, contractul de concesiune cu firmele castigatoare Vinci-Strabag-Aktor urmeaza sa fie semnat anul viitor, a dat ieri asigurari Alexandru Nastase, seful Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine. "Pentru 2015 se anunta probabil inchiderea si semnarea contractului de concesiune", a afirmat Nastase, la audierile din Parlament privind bugetul CNADNR pe 2015, fara sa dea alte detalii, anunta Romania Libera.

Contrabanda la tigari fura 500 de milioane de euro din buget. Contrabanda cu tigari este estimata de Consiliul Fiscal la 20% din piata (17% conform Novel). In ultimii ani, fenomenul a luat amploare pe fondul majorarii taxelor. De exemplu, in 2005, dupa introducerea taxei pe viciu si a majorarii accizelor, comertul ilicit s-a triplat, de la 5% la 15%. Situatia s-a repetat, in 2009, cand accizele au crescut cu 24 de euro pe mia de tigarete, iar contrabanda a ajuns in ianuarie 2010 la 36,2%. Din veniturile totale ale bugetului din accize, 42% provin din vanzarea tigarilor. Cu toate ca pierderile pentru buget, dar si pentru producatori sunt enorme, nu a existat suficienta vointa politica pentru combaterea evaziunii. In 2010, un grup de lucru format din reprezentanti ai Vamii, Politiei de Frontiera, Inspectoratului General al Politiei si Procuraturii au pus la punct o strategie. Desi ministerele coordonatoare si-au dat semnatura, documentul nu a fost niciodata publicat in Monitorul Oficial. In 2012-2014, discutiile au fost reluate, strategia a fost adusa la zi, dar nu s-a materializat prin publicarea in Monitorul Oficial. Pentru anii urmatori, strategia nu a mai fost repusa in discutie, informeaza Capital.ro.

Noua Skoda Superb - primele schite oficiale. Acestea sunt primele imagini oficiale cu noua generatie Superb, a treia de cand Skoda se afla sub aripa Grupului Volkswagen. Noua nava amiral a cehilor va fi dezvaluita oficial la mijlocul lui februarie 2015, la Praga, dupa care isi va face debutul la nivel mondial la Salonul de la Geneva, in martie. "Noua Skoda Superb este cea mai buna Skoda creata vreodata", anunta presedintele Skoda Auto, Winfried Vahland. Schita de mai sus confirma, la nivel vizual, aceasta afirmatie: este o limuzina de categorie medie foarte atragatoare, cu o alura impozanta, ce arboreaza noua identitate de design a marcii. Linia generala a caroseriei a castigat la capitolul dinamism si robustete, iar profilul este mult mai rafinat in comparatie cu actuala generatie, mai ales in jumatatea din spate, scrie 24auto.ro.