Seful Fiscului: "Va fi un desant asupra evaziunii din zona Bucuresti-Ilfov". Evaziunea depaseste media europeana, iar recuperarea prejudiciilor decise de judecatori este foarte scazuta. Presedintele Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, arata ca cele doua probleme tin atat de capacitatea redusa a institutiei, cat si de "interese" care au slabit-o, in ultimii ani. Gelu Diaconu mai spune ca, in 2015, va fi un desant asupra companiilor mijlocii, mici si PFA si explica de ce vrea ANAF sa vada conturile bancare. "Am disponibilizat un volum important de resurse umane in zona activitatii de inspectie fiscala pentru atragerea de venituri suplimentare in cadrul inspectiilor generale sau partiale si am redus drastic inspectiile in rambursarile de TVA. Astazi, practic, cu foarte putine exceptii, reusim ca termenul de rambursare sa fie de maximum 45 de zile. Pe de alta parte, peste 50% din capacitatea de control, mai putin in Bucuresti, o alocam inspectiilor generale", a declarat Gelu Stefan Diaconu intr-n intrviu pentru Capital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Bulgaria va umili Romania in 2015 la constructia de autostrazi. Cati km se deschid in acest an. Tinta Guvernului bulgar in materie de infrastructura rutiera pentru 2014 este deschiderea a 140 de kilometri de autostrada si a alti 340 de kilometri de drum, potrivit unui anunt facut luni de ministrul dezvoltarii regionale din Guvernul de la Sofia, Liliana Pavlova, potrivit presei locale. In primul rand, bulgarii spun ca pana in luna octombrie vor fi deschisi traficului 48 de kilometri din autostrada Struma, (in sud-vestul tarii) care sa lege orasele Dupnita si Blagoevgrad. Acelasi termen a fost avansat si pentru tronsonul de 15 km dintre localitatile Sandanski si Petrich. Struma este o autostrada importanta si pentru noi, dat fiind ca, in perioada estivala, multi romani aleg sa mearga in vacanta in Grecia cu masina personala, or aceasta autostrada usureaza accesul dinspre Sofia spre granita cu Grecia, pe una dintre cele mai folosite rute de catre soferii romani, scrie Economica.net.

Investitiile straine directe in Romania au ajuns la 60 miliarde de euro. Repartizarea lor si efectele. Investitiile straine directe (ISD) totale, realizate pana la 31 decembrie 2013 au ajuns la circa 60 miliarde euro, potrivit cercetarii statistice intreprinse in colaborare de Banca Nationala a Romaniei in colaborare cu Institutul National de Statistica. Din aceasta suma, cam doua treimi reprezinta aport la capitalurile proprii ale intreprinderilor cu investitie straina rezidente in Romania si o treime creditul net primit de la investitorii straini. Contrar unor clisee vehiculate public, investitiile cele mai mari s-au facut in industria prelucratoare (31,1%), urmata la mare distanta de sectorul financiar si asigurari (14,2%) si, cu ponderi aproape egale, de comert (11,2%) si productia de energie electrica, gaze si apa (11,1%), scrie cursdeguvernare.ro.

PREVIZIUNI 2015, anul benzinei de 5 lei pe litru. Pretul titeiului s-a injumatatit anul trecut pe bursele mondiale de marfuri, ceea ce a atras ieftinirea carburantilor si pe piata romaneasca pana la 5-5,3 lei pe litru. Analistii previzioneaza ca preturile se vor mentine la un nivel scazut si in 2015. Anul 2015 se prefigureaza a fi cel al carburantilor ieftini, dupa ce pretul titeiului a scazut puternic in ultimele luni, ceea ce a antrenat reducerea preturilor la combustibili si pe piata locala, de la un nivel maxim de 7 lei pe litru in luna aprilie, dupa introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti, pana aproape de 5 lei la sfarsitul lui 2014, potrivit Adevarul.ro.

ECONOMIST: Iesirea Greciei din zona euro ar avea consecinte mai grave decat falimentul "Lehman Brothers". Indicii bursieri ai Athex au inchis in scadere sedinta de astazi, cu aproximativ 6%. Astfel, indicele compozit GD a inchis in scadere cu 5,63%, pana la 789,2 puncte, FTSE (indicele celor mai importante 25 de companii din punct de vedere al capitalizarii) cobora cu 5,7%, catre 252,7 puncte iar FTSEA, indicele general al tuturor companiilor listate la bursa ateniana, se diminua cu 5,67%, spre 607,8 puncte. O eventuala iesire a Greciei din zona euro ar putea avea consecinte devastatoare, mai grave chiar decat cele cauzate de colapsul bancii americane "Lehman Brothers", in 2008, avertizeaza economistul american Barry Eichengreen, referindu-se la turbulentele care s-ar produce pe pietele financiare, potrivit Bursa.ro.

Executarile silite, motorul de crestere al pietei imobiliare in 2015. Anul 2015 va aduce cea mai mare crestere din ultimii cinci ani pe piata de consultanta imobiliara, sustinuta, cu precadere, de portofoliile imobiliare bancare executate, preconizeaza managerul companiei DTZ Echinox. "Credem ca anul 2015 va aduce cea mai mare crestere din ultimii cinci ani pe piata de consultanta imobiliara si ne asteptam ca o serie de jucatori noi care au analizat piata in ultima perioada sa devina activi. Ne asteptam ca segmentul portofoliilor imobiliare bancare executate sa fie unul dintre motoarele acestei cresteri", a declarat Oana Iliescu, managing director DTZ Echinox. Numai BCR, cea mai mare banca din sistem, are un portofoliu de credite neperformante in valoare de peste 3 mld. euro, scrie Capital.ro.

Investitorii avizati cumpara actiunile firmei de prospectiuni a lui Tender la pretul minim. Dupa prabusirea pretului la bursa in 2014, actiunile companiei Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au devenit suficient de atractive incat investitorii avizati sa treaca la cumparare. Printre ei se numara SIF Transilvania si un administrator al companiei si, totodata, al Palmer Capital Emerging Europe, un fond strain de investitii concentrat pe Romania. ristian R. Fader, directorul pentru Romania al companiei de investitii olandeze Palmer Capital, a cumparat in ultimele zile un pachet de peste 0,04% din actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN), cea mai mare firma de prospectiuni geologice si seismice din Europa Centrala si de Est, potrivit Economica.net.