Frank Timis a ajuns in pragul colapsului in Africa. Producatorul de minereu de fier African Minerals, controlat de omul de afaceri roman Frank Timis, a ajuns la un acord cu partenerul sau chinez Shandong Iron Steel pentru a elibera fonduri in valoare de aproape 13 mil. dolari pentru mina problematica din Tonkolili. Banii vor fi folositi pentru plata salariilor pe luna decembrie si a taxelor. African Minerals, care detine 75% din exploatatia miniera Tonkolili din Sierra Leone, a fost lovita de costuri de productie in crestere, cauzate de focarul de Ebola izbucnit in Africa de Vest, si de scaderea preturilor la minereul de fier in ultimul an. Compania a fost fortata sa isi inchida operatiunile din Sierra Leone la sfarsitul lunii noiembrie din lipsa de capital de lucru, dupa ce a esuat in negocierile sale cu Shandong privind eliberarea de fonduri alocate anterior pentru urmatoarea faza de dezvoltare a minei Tonkolili, scrie Capital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Samsung ar fi interesata de preluarea BlackBerry, pentru 7,5 miliarde de dolari. Grupul sud-coreean Samsung ar fi inaintat, recent, o oferta pentru preluarea producatorului canadian de smartphone-uri BlackBerry, potrivit Reuters si CNBC, care citeaza atat surse apropiate discutiilor, cat si documente confidentiale parvenite jurnalistilor. Se vorbeste despre o suma de pana la 7,5 miliarde de dolari. Stirea reprezinta o gura de aer proaspat pentru BlackBerry dupa ani buni de esecuri, compania nereusind sa tina pasul cu inovatia de pe piata smartphone-urilor, anunta Economica.net.

Pretul petrolului, semnal sau cauza a noii crize economice? Evolutia pretului petrolului din ultimele luni ar trebui sa fie un motiv de optimism in ceea ce priveste perspectivele cresterii economice. Experienta istorica arata ca declinul sustinut al pretului "aurului negru" a determinat, de obicei, avansul majoritatii sectoarelor industriale si cresterea numarului locurilor de munca. Pretul petrolului WTI (West Texas Intermediate) a scazut cu peste 50% fata de cotatia de la inceputul anului trecut, coborind ieri sub 45 de dolari pe baril (vezi graficul 1), dar efectele pozitive intarzie sa se manifeste. Cu toate acestea, multi analisti apreciaza ca scaderea accelerata a preturilor energiei, pe fondul ofertei excedentare, va conduce la cresterea consumului gospodariilor si, implicit, la stimularea economiei, deoarece creste venitul disponibil al acestora, informeaza Bursa.ro.

Cea mai buna banca pentru firma ta. Topul creditelor pentru investitii. Alpha Bank este cea mai buna banca pentru firma ta, daca te afli in cautarea unui credit pentru investitii, potrivit comparatiilor realizate de catre portalul Conso.ro, oferte convenabile pentru intreprinderile mici si mijlocii avand si Banca Romaneasca si Banca Transilvania. Astfel, pentru un credit in cuantum maxim de 10.000 de lei, banca greceasca Alpha Bank ofera suma respectiva pe o perioada de sapte ani, dobanda stabilindu-se prin formula ROBOR la trei luni (dobanda medie la lei - n.r.), plus o marja aflata intre 4,5% si 6%. Acest credit mai include, insa, si un comision de acordare de 1% din suma, potrivit portalului. Banca Romaneasca, detinuta de catre grupul elen National Bank of Greece, ofera, la randul ei, un astfel de credit. In functie de tip, dobanda acestuia se calculeaza in doua moduri: fie ROBOR la 6 luni plus 6% pentru creditele garantate cu proprietati imobiliare sau garantii de stat, fie dobanda unui depozit plus 4% pentru creditele garantate cu un depozit colateral, scrie Adevarul.

Ce noutati aduce 2015 pentru fermierii din Romania. Pentru a obtine subventii fermierii trebuie sa fie inscrisi in Registrul unic de identificare, administrat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, sa depuna cerere unica de plata in termen si sa isi intabuleze proprietatea. Aceste masuri sunt prevazute intr-un proiect de Ordonanta pentru aprobarea schemelor de plati directe care se acorda in agricultura in perioada 2015-2020. "La Agentia de Plati trebuie sa urmarim beneficiarul, astfel incat sa ne asiguram ca platile sunt realizate in sistem corect si, atunci cand cineva de la Comisie vine si verifica, sa aiba o lejeritate mai mare in acest lucru. Fermierul trebuie sa demonstreze ca este fermier activ daca primeste plati mai mari de 5.000 de euro din fonduri europene. Ca atare, daca primeste o forma de sprijin mai mare de 5.000 de euro, trebuie sa se inregistreze sub o forma juridica", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la emisiunea Viata Satului, anunta Capital.ro.

Charlie Hebdo va aduna peste 10 milioane de euro din vanzari si donatii dupa atentatul de saptamana trecuta. Cherlie Hebdo ar putea aduna peste zece milioane de euro dupa atentatul terorist de saptamana trecuta din vanzari, abonamente si ajutor public, ceea ce reprezinta o mana cereasca pentru mica revista care la sfarsitul lui decembrie nu stia cum sa-si plateasca salariatii, relateaza miercuri AFP. Tiparit in 5 milioane de exemplare si vandut cu 3 euro exemplarul, numarul de miercuri s-a epuizat integral si va aduce circa 8 milioane de euro. Ziarul satiric va incasa toate veniturile pentru primul milion de exemplare, respectiv 3 milioane de euro, in cadrul unei mari operatiuni de solidaritate a intregului lant de tipar si distributie, care a acceptat sa munceasca gratuit, donandu-si partea pentru a ajuta publicatia Charlie Hebdo si familiile victimelor, informeaza Economica.net.

Noul Ford GT, dezvaluit la Detroit. Printre cele mai spectaculoase surprize de la editia de anul acesta a Salonului de la Detroit se numara si conceptul noului Ford GT. Un prototip foarte apropiat de versiunea de serie, animat de un motor ce dezvolta peste 600 CP! Noua interpretare a legendarului supercar american este echipata cu un V6 bi-turbo in 4 cilindri, de 3,5 litri, care este cel mai puternic EcoBoost de pana acum. Transmisia este cu dublu ambreiaj si 7 rapoarte. Cu o aerodinamica impresionanta, stilul sport este pastrat la interior gratie volanului inspirat din F1, insertiilor cu fibra de carbon si scaunelor cu profil special. Performantele imbunatatite se datoreaza si materialelor usoare folosite la caroserie, precum fibra de carbon si aluminiul. Productia de serie este preconizata pentru anul viitor, noul Ford GT urmand sa fie comercializat in intreaga lume, scrie 24auto.ro.