Forta capitalismului autohton: Cinci din cei mai bogati 10 romani au probleme cu justitia Gaze ieftine pentru Niculae, avere de peste un miliard de euro. Ioan Niculae, 60 ani, este al doilea cel mai bogat roman cu o avere estimata la 1-1,1 miliarde de euro. De trei ani, omul de afaceri este urmarit penal in dosarul Gaze ieftine pentru Niculae pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru si spalare de bani. Tender a denuntat-o pe Bica. Tender are o avere de peste jumatate de miliard de euro. Ovidiu Tender, 58 ani, a fost condamnat in decembrie 2014 la 11 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul RAFO-Carom, cercetat pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata. Adamescu, condamnat la 4 ani de inchisoare. Sta pe mai mult de 400 de milioane de euro. Cea mai recenta decizie de condamnare a unui om de afaceri a fost data de instanta ieri, 2 februarie. Astfel, Dan Adamescu a fost condamnat la 4 ani si 4 luni inchisoare cu executare intr-un dosar de coruptie privind solutii favorabile in dosare de insolventa, scrie Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Datoriile pot pica din cer: Cum te considera Fiscul anuntat, desi nu ai luat la cunostinta. Fiscul anuntat, desi nu ai luat la cunostinta Daca descoperiti o datorie la Fisc, dar nu ati primit nicio hartie, sunteti buni de plata pentru ca deciziile de impunere sau somatiile pot fi comunicate si prin publicitate, adica prin afisarea la sediul si pe site-ul ANAF. Legal, este varianta folosita in ultima instanta, cand contribuabilul este de negasit, dar in practica, pot aparea abuzuri. Deciziile de impunere, somatiile, notificarile, actele administrativ-fiscale, in general, sunt comunicate prin trei modalitati: prin remitere cu semnatura destinatarului sau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin publicitate si electronic, dar numai la cererea contribuabilului. Abia dupa ce a epuizat variantele clasice - remitere personala si posta -, administratia poate recurge la publicitate. Insa cu o conditie: trebuie sa demonstreze ca a fost imposibila comunicarea in celelalte doua forme. Probele pe care trebuie sa le aduca functionarii sunt procesul-verbal cu refuzul contribuabilului de a i se face comunicarea sau recipisele postale care sa confirme expedierea recomandatei ce a fost restituita pentru neprimire, scrie Capital.

DOCUMENT Comisia Europeana critica societatile de stat din Romania: prea multe, prost conduse, cu pierderi mari si datorii imense Romania are mai multe companii si regii de stat decat media europeana, iar acestea genereaza 8% din productia tarii si 4% din forta de munca, insa functioneaza "suboptimal" in tara noastra, cu profitabilitate mica si datorii, avand 50% din arieratele catre buget, arata Comisia Europeana intr-un raport. Executivul comunitar precizeaza ca societatile de stat genereaza 50% dintre arieratele tuturor companiilor din Romania catre stat. Mai mult, acest lucru afecteaza chiar si sectorul privat, deoarece datoriile totale ale companiilor de stat echivalau cu 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB), acestea fiind nu doar catre autoritatile fiscale, ci si catre furnizori, banci sau angajati. Concomitent, guvernanta corporativa este slaba in companiile statului, iar reformele intarzie, privatizarile fiind amanate, iar restructurarile intarziate, noteaza Comisia Europeana. Aceasta arata ca statul roman acorda anual subventii care totalizeaza 0,7% din PIB catre companiile de stat, scrie Adevarul.

Ultima idee in Parlament privind insolventa personala: comisii judetene pentru reorganizarea financiara a debitorului. Insolventa persoanelor fizice ar putea fi rezolvata pe cale administrativa prin instituirea unor comisii la nivel judetean care sa puna in aplicare planurile de reorganizare. Aceasta este ultima propunere venita din partea deputatilor din Comisia juridica, care cauta o formula de lege prin care sa nu incarce instantele de judecata. Legea insolventei persoanelor fizice intampina dificultati la elaborare. Deputatii din Comisia juridica nu prea stiu cum sa impace pe toata lumea cu acest proiect asa ca s-au abatut putin de la initiativa originala. Dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii, dar si Ministerul Justitiei au aratat ca vor ca insolventa persoanelor fizice sa aiba cat mai putin de-a face cu instantele de judecata, deputatii au venit cu propuneri prin care o parte din procedura sa fie derulata pe cale administrativa. Astfel, ultima idee venita din partea initiatorului Ana Birchall (PSD) este aceea ca procedura de reorganizare financiara a persoanei insolvente sa fie aprobata si derulata prin intermediul unei comisii, la nivel judetean, scrie Economica.net.

Ministerul Finantelor a imprumutat 600 de milioane de lei, la un cost minim record. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 600 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta la 15 ani, la un cost minim record pentru obligatiuni cu o maturitate reziduala similara, sub 3% pe an. Trezoreria a primit oferte de 1,06 miliarde de lei, dar a atras doar suma vizata in prospectul de imprumut pentru luna februarie. Randamentul mediu pe an a coborat la 2,94%, de la 3,3% la mijlocul lunii ianuarie, cand statul a redeschis aceeasi emisiune de obligatiuni, cu maturitate reziduala de 12 ani si jumatate ani. Ministerul Finantelor a lansat aceasta emisiune in februarie 2012, cu o maturitate initiala de 15 ani si 5 luni. Ministerul va redeschide marti emisiunea de obligatiuni printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat la licitatia de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 90 de milioane de lei, conform Gandul.

Finantele publice ale Romaniei pe 2014 - deficitul bugetului de stat, mult peste cel consemnat per total Bugetul general consolidat a incheiat anul 2014 cu un deficit de 1,85% pe executia cash, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor. Conform unei "traditii" discutabile, in ultima luna a anului sumele cheltuite au depasit cu mult incasarile, ceea ce a afectat rezultatul de -0,04% din PIB la deficit consemnat dupa primele 11 luni. Rezultatele excutiei bugetare sunt prezentate mai jos, atat in sume absolute cat si prin raportare la PIB-ul estimat pentru anul trecut la 674,3 miliarde lei si utilizat de Ministerul Finantelor in calculele privind deficitul. De subliniat, bugetul de stat reprezinta mai putin de 45% din cel general consolidat la incasari si ceva mai mult de 51% din cheltuieli. Explicatia vine de la subventiile care au trebuit acordate de la bugetul de stat pentru a echilibra celelalte trei bugete importante din compunerea bugetului general consolidat, cel centralizat al unitatilor adimistrativ-teritoriale, cel al asigurarilor sociale si cel al sanatatii. De aceea, deficitul bugetului de stat a fost de 3 % din PIB, mult peste cel consemnat per total pe finalul anului trecut, integral in Curs de Guvernare.

Cum pierd bancile bani doar din deteriorarea imaginii Odata intrat in faliment, valoarea unui proiect imobiliar comercial scade vertiginos. In cazul mallurilor, chiriasii incep sa isi inchida magazinele si sa plece, iar problema de imagine cauzeaza pierderi imense bancilor care au finantat constructia si care se trezesc administratorii acestor active neperformante. "Aceasta este una dintre principalele dificultati pe care le intampini: imaginea proprietatii. Imediat ce incepi sa vorbesti de dificultati financiare, pe buna dreptate, toata lumea asociaza situatia cu o neperformanta a activului. De multe ori aceasta este realitatea. Unul dintre avantajele acestei crize este ca am vazut cu cine avem de-a face. Si in sensul bun si in sensul rau. Cum reactioneaza si cat de fidel este fiecare intr-un contract de colaborare", a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Capital Ionut Dogaru, country executive manager al Resolute Lar Romania, companie care administreaza trei malluri in default si intregul portofoliu "toxic" al unei banci din Romania.