Au cumparat doua fabrici in doua luni si le transforma in mii de apartamente. Robertino Georgescu si Dan Dragulin, cei doi parteneri care au cumparat anul trecut platforma Policolor pentru a construi 6.000 de locuinte, vor sa urmeze acelasi model si pentru terenul achizitionat in Militari de la Turbomecanica. Ei pot dezvolta aici circa 100.000 mp construiti de imobile rezidentiale. In noiembrie anul trecut, cei doi investitori, care au dezvoltat sub brandul Metropolitan Residence peste 1.000 de apartamente si vile in zonele Mihai Bravu, Aparatorii Patriei, Aviatiei si langa Policolor, au platit 5,2 mil. euro pentru terenul de 3,2 hectare scos la vanzare de Turbomecanica. "Vanzarea activului a avut ca scop finalizarea unei prime etape a restructurarii financiare a societatii prin valorificarea unei parti din activele disponibilizate in urma procesului de reconfigurare a fluxurilor tehnologice si reamplasare a acestora aprobate spre vanzare in AGEA din 14 mai 2012, active in garantie la BRD-GSG si Banca Transilvania", se arata intr-un raport publicat pe bursa de producatorul de componente pentru industria aeronautica Turbomecanica, scrie Capital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

OMV Petrom, profit net de peste doua ori mai mic decat in 2013. OMV Petrom intentioneaza sa transforme rafinaria Arpechim intr-un depozit pentru activitatea de downstream, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, citata de presa. Domnia sa a afirmat: "Avem un dialog permanent cu autoritatile care au considerat posiblitatea includerii Arpechim intr-un potential proces de privatizare a Oltchim. Continuam acest dialog. In functie de interesul aratat de posibilii cumparatori, purtam discutii cu acestia la cererea autoritatilor. La acest moment nu avem niciun astfel de cumparator". Oficialul Petrom a precizat ca intentia companiei este de a transforma rafinaria intr-un depozit pentru activitatea de downstream - rafinare si marketing, "lucru pentru care va trebui sa facem niste lucrari si sa obtinem niste permise in acesta directie, cerere pentru care am aplicat la autoritatile competente. Totul se va face in aliniere cu autoritatile", anunta Bursa.ro.

Lucian Croitoru, BNR: Exista posibilitatea aparitiei unei noi bule imobiliare. Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, atrage atentia asupra aparitiei unei noi bule speculative. "Exista posibilitatea aparitiei unei noi bule imobiliare. Bula imobiliara este atunci cand preturile la active cresc foarte repede. Ar putea fi moneda nationala, asa cum s-a intamplat in 2005, 2006 si 2007, cand moneda nationala s-a apreciat foarte mult. Dar ar putea veni fi sectorului imobiliar, pe partea preturilor la case. De unde stiu asta? Exista o regula, scrisa in 1985 de Jean Tirole, care anul trecut a luat premiul Nobel, si care spune ca atunci cand rata de crestere este mai mare decat rata reala a dobanzii, atunci se ajunge la o bula imobiliara asa cum este in Romania in acest moment, informeaza Economica.net.

Reducerea TVA poate intra in vigoare anul acesta. Reducerea TVA si a accizelor, masuri cuprinse in planul de relaxare fiscala 2016-2020 din proiectul Codului Fiscal, ar putea intra in vigoare mai devreme de ianuarie 2016, potrivit ministrului Finantelor Publice, Darius Valcov, scrie Agerpres. "Doua masuri, reducerea TVA si reducerea accizelor, nu vor astepta momentul ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol in noiembrie-decembrie in ceea ce priveste consumul in Romania", a declarat joi oficialul MFP, la o conferinta la Institutul Bancar Roman. Valcov a explicat ca populatia si firmele ar putea fi tentate sa amane achizitiile la finalul anului in curs pentru a beneficia de reducerea de taxe si accize din 2016. Acesta a afirmat ca planul de relaxare fiscala din noul Cod Fiscal este foarte bine argumentat si structurat si are o valoare de 9 miliarde dolari, bani care se pot intoarce pana in anul 2020 in economia reala si catre agentii economici, scrie EVZ.

Micile afaceri pentru hipsteri cauta bani pe bursa. AeRO e cool. Bicicletele Pegas, berea Zaganu si alte cateva mici afaceri de hipsteri incearca sa se dezvolte mai departe de cultura urbana, cu ajutorul pietei locale de capital, scrie Adevarul Financiar. Nu exista, la prima strigare, o potrivire naturala intre micile afaceri antreprenoriale si piata de capital. Iar cand aceste business-uri sunt fondate si validate, prin votul comercial, de hipsteri - tinerii care lanseaza si consuma produse ori fenomene culturale urbane underground - potrivirea cu bursa pare sa lipseasca cu desavarsire, potrivit sursei citate. Asta mai ales in Romania, unde bursa este dominata de companiile controlate de stat (cu o valoare cumulata de cinci miliarde de euro), iar pe sistemele alternative s-au listat doar cinci afaceri mici si mijlocii in ultimii cinci ani, anunta Adevarul.

Costul paradisului fiscal: investitii taiate, deficit mare. Guvernul Ponta nu are foarte multe solutii la indemana pentru a pune in practica ambitiosul plan de relaxare fiscala anuntat zilele trecute. Masurile de relaxare fiscala propuse zilele trecute de catre Guvern prin noul proiect de Cod Fiscal vor duce la neincasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei in urmatorii patru ani, din care 15,3 miliarde lei reprezinta impactul bugetar negativ al acestor masuri doar anul viitor. O parte din banii pierduti vor fi insa recuperati, promite Guvernul. Jumatate din suma va fi recuperata pe baza efectului pozitiv care va fi inregistrat in economie. Spre exemplu, se spera ca anul viitor efortul bugetar va fi doar de 6 miliarde lei, 9,45 miliarde lei urmand sa fie recuperate, informeaza Romania Libera.

A fost stabilit plafonul garantiilor din 2015 pentru programul Prima masina. Plafonul garantiilor pe 2015 pentru programul Prima masina a fost stabilit la 350 de milioane de lei. De asemenea, documentul prin care s-a stabilit acest lucru si care a intrat in vigoare incepand cu 17 februarie, prevede ca bancile care inca nu s-au inscris in proiect o pot face pana la 2 martie. Programul Prima masina se adreseaza persoanelor care vor sa achizitioneze un autoturism nou. Perioada de creditare este de maxim 5 ani, iar costul maxim nu trebuie sa depaseasca 50.000 de lei plus TVA. Un lucru bun de stiut consta in faptul ca finantatorii sunt obligati sa mentina costurile de finantare initiale pe toata durata de derulare a contractelor incheiate in conditiile programului. Mai mult decat atat, cei care acceseaza "Prima masina" sunt obligati "sa nu instraineze, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul programului pe toata durata de valabilitate a garantiei". Exista si o exceptie. Vehiculul achizitionat in cadrul programului ar putea fi instrainat, in anumite situatii, sub conditia achitarii integrale a soldului finantarii garantate, scrie Auto-Bild.ro.