"Regii" birourilor din Romania vor sa se cumpere reciproc. Grupul austriac Immofinanz, cel mai mare proprietar de cladiri de birouri din Romania, a facut o oferta de preluare a unei cote principale de 29% din concurentul sau CA Immo, pentru suma de 530 mil. euro. Decizia vine in replica la oferta facuta saptamana trecuta de CA Immo si Boris Mints cu privire la achizitia a 13,5% din Immofinanz. In octombrie anul trecut, milionarul rus Boris Mints a intrat, prin intermediul companiei sale O1 Group, in actionariatul CA Immo dupa ce a achizitionat un pachet de actiuni de la UniCredit Bank Austria pentru 295 mil. euro. De actiunile bancii a fost interesat atunci si Immofinanz. Tranzactia a transformat grupul O1 in actionar cu 16,35% din CA Immo. Intr-o tranzactie ulterioara, incheiata luna trecuta, Boris Mints a mai cumparat 9,65% din actiunile companiei, in urma unei tranzactii de circa 180 mil. euro. Astfel, oligarhul rus a devenit principalul actionar al CA Immo, cu o participatie de 26%, in urma unor investitii cumulate de 475,2 mil. euro, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Latifundiarul care ia subventii de la stat, dar are datorii la Agentia Domeniilor Statului. Dintre cei mai mari 10 latifundiari ai tarii, in functie de suprafata exploatata, unul singur are datorii catre Agentia Domeniilor Statului, in contul arendei neachitate la timp. Este vorba despre Agrocomplex Barlad, una dintre firmele detinute de omul de afaceri Adrian Porumboiu. Acesta spune ca nu are nicio datorie la ADS. Agrocomplex Barlad, una dintre firmele apartinand grupului Racova, controlat de omul de afaceri Adrian Porumboiu, are datorii catre Agentia Domeniilor Statului in valoare de aproximativ 427.200 de lei (94.900 de euro), suma pentru care compania statului a intentat proces Agrocomplex, potrivit datelor furnizate de catre ADS. Adrian Porumboiu sustine insa cu nu doreaza bani ADS si nici nu mai exploateaza terenul statului. "Este o situatie veche, de ani de zile. Noi nu avem nicio problema cu ADS. Nu avem datorii catre ADS si nici terenuri luate de la ADS. Ei au ramas inmormantati in vechile cifre si au continuat sa creada ca avem (datorii - n. red)", a declarat pentruEconomica.netomul de afaceri.

Liderii europeni vor sa accelereze crearea Uniunii Energetice. Liderii statelor europene au convenit, la summitul de la Bruxelles de saptamana trecuta, sa creeze Uniunea Energetica, UE urmand sa accelereze conectarea conductelor nationale si a retelelor electrice, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk. "Uniunea Europeana depinde tot mai mult de gazul de la furnizori externi", a spus Tusk, adaugand: "In cazul in care gazul este importat din surse diferite si contractele sunt flexibile, lucrurile sunt in regula. Dar cele mai multe contracte bilaterale cu furnizorul nostru dominant, Rusia, se incheie pe termen lung, uneori mai mult de 20 de ani. Acest lucru poate fi nesanatos, atat pentru securitatea noastra, cat si pentru piata noastra. Contractele de gaze ar trebui sa fie despre economie, despre afaceri. Acestea nu ar trebui sa fie folosite ca arme politice", informeazaBursa.ro.

Din turnul de fildes, in "economia reala": Cum a pierdut Academia Romana 22 de hectare pe malul lacului Siutghiol si cine sunt beneficiarii. Cat sa coste, la valoarea actuala, cele aproape 100 de hectare de teren pe care Academia Romana le-a pierdut in perioada 2006-2009 (o parte recuperate ulterior) - adica exact anii in cate traficul cu drepturi litigioase a asigurat prosperitatea mafiilor imobiliare pe care le vedem defiland, in ultimul an, la DNA? In materialul de fata, cursdeguvernare.ro prezinta mecanismele prin care academicienii, prin reprezentantii lor, au facut pierdute terenuri cu pozitii exceptionale dupa ce, coborati din turnul de fildes in care-i credea societatea, au apelat la retele care dau de furca atat procurorilor, cat si presei de investigatii. Astazi - despre cele 22 de hectare de la Siutghiol, scrieCursdeguvernare.ro.

Uniunea Europeana - cine vine, cine pleaca, cine saboteaza? In timp ce rudele sarace din Est bat timid la usa, dar nu le deschide nimeni, bogatii din nord si vest se tin departe de UE. Cei mai periculosi pentru proiectul european par a fi cei care il submineaza din interior. In urma cu ceva mai mult de o saptamana, guvernul islandez a anuntat ca renunta la aderarea la UE. "Guvernul considera ca Islanda nu mai este stat candidat si solicita Uniunii sa actioneze in consecinta din acest moment", se arata intr-un comunicat de presa. Decizia a fost luata dupa ce cabinetul de centru-dreapta de la Reykjavik, compus din doua partide eurosceptice, suspendase negocierile de aderare in septembrie 2013, respectandu-si promisiunile din campania electorala. La baza hotararii guvernamentale par sa stea atat euroscepticismul care a castigat teren in timpul crizei din 2008-2010, cat si unele disensiuni cu Bruxelles-ul privind cotele de pescuit (sector foarte important in economia insulei), anuntaCapital.ro.

Noi reguli pentru "pacanele": Doar in sali supravegheate video. Jucatorii, obligati sa vina cu buletinul. Jocurile de noroc de tip slot machine vor putea fi operate doar in sali specializate care vor fi dotate cu camere de supraveghere, iar jucatorii vor prezenta obligatoriu operatorilor un act de identitate, a declarat luni presedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Odette Nestor, citata de Agerpres. Ea a participat la sedinta Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor pentru a explica reglementarile din Ordonanta 92/2014 privind jocurile de noroc. "Am pus in aceasta ordonanta foarte multe parghii prin care, daca operatorii de jocuri de noroc nu vor veni la licentiere, vor fi limitati. Este o suma fixa de licenta si apoi de autorizatie (...) Aceste slot machine, pacanele, vor putea fi operate doar in sali specializate, adica nu o sa le mai gasiti in orice pub sau in orice bar, la orice colt de bloc, ci doar in salile de pariuri, sali specializate, sau in sali specializate de jocuri de noroc, unde vor fi minimum 20 in Bucuresti si minimum 15 in teritoriu. Salile vor fi dotate cu camere de supraveghere", a spus Nestor, informeazaEconomica.net.

Mitsubishi Outlander facelift - Primele imagini teaser. In urma cu doua saptamani, oficialii Mitsubishi au publicat o imagine teaser cu un viitor model misterios care va debuta in cadrul Salonului Auto de la New York. Astazi, oficialii japonezi vin sa elucideze misterul. Modelul care va debuta pe 2 aprilie la New York va fi versiunea restilizata a lui Outlander. Asa cum deja stim, noul produs al niponilor va sosi cu o serie de elemente de design preluate de pe prototipul Outlander PHEV Concept-S. Zona frontala are o serie de elemente cromate, iar in partea posterioara vedem un look ceva mai agresiv. Asa cum era normal, la interior, viitorul Mitsubishi Outlander facelift, va beneficia de o serie de accesorii revizuite, dar si de finisaje din materiale de o calitate mai buna, scrieAuto-Bild.ro.