Abuzurile Antifraudei: Nu exista nicio lege care le da dreptul sa faca perchezitii. Cateva sfaturi pentru comercianti. Inspectorii Antifraudei Fiscale nu pot sa faca perchizitii corporale, o astfel de atributie nefiind prevazuta de niciun act normativ. Prin urmare, administratorii si angajatii supusi controlului nu pot fi cautati in buzunare, genti sau alte obiecte personale, asa cum s-au plans, recent, reprezentantii din sector. Abuzurile de acest fel ar trebui sesizate conducerii institutiei "Nu exista o prevedere legala care sa le permita inspectorilor Directiei Generale de Antifrauda Fiscala (DGAF) sa faca perchezitii si nici nu cred ca au fost astfel de situatii", a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Alexandru Cristea, care le recomanda celor care se simt nedreptatiti sa faca sesizari. Reprezentantii sectorului de retail au reclamat abuzuri ale inspectorilor, dupa ce, pe 15 martie, a fost demarata o campanie nationala de verificare a utilizarii caselor de marcat. Presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, HORA, Constantin Sebesanu a spus ca ospatarii sunt pusi "sa-si intoarca buzunarele pe dos", scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Noua lege a salarizarii: Guvernul propune bugetarilor salarii intre 1.200 lei si 22.000 de lei. Cine va castiga cel mai mult. Guvernul propune, in noua lege a salarizarii, un salariu minim brut de 1.200 lei si unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele acuzand insa Executivul de incompetenta pentru faptul ca introduce eronat unele profesii in categoria meseriilor necalificate, transmite Mediafax. Cele cinci clase de salarizare ar urma sa includa de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut, anuntaEconomica.net.

Protest pentru demiterea conducerii Administratiei Porturilor Maritime Constanta. Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime" SA transmite ca datele pe care le inregistreaza CN APM SA Constanta sunt oficiale, clare si stau la baza informatiilor cu care lucreaza Institutul National de Statistica, fiind corelate cu cele ale Eurostat - Oficiul de Statistica al Uniunii Europene. CN APM face aceste precizari dupa ce "a fost acuzata, tendentios, ca pentru elaborarea Master Planului Portului Constanta a pus la dispozitia consultantului date de trafic nereale". Potrivit Companiei, colectarea datelor se desfasoara pe baza Directivei 42/2009/CE a Parlamentului European, privind raportarile statistice la transportul maritim de marfuri si pasageri, respectiv conform regulamentelor europene si a metodologiei Eurostat, informeazaBursa.ro.

Cand statul concureaza cu economia pe banii bancilor: Creditarea sectorului privat - la limita de avarie. In incercarea de a reporni motoarele economiei pentru a trece in regim de recuperare a decalajelor fata de Occident, Romania se confrunta cu o problema majora: finantarea insuficienta. In finele primei luni din acest an, creditul intern acordat sectorului privat a coborat la o cota de avarie, mai putin de 30% din PIB preliminat pentru 2015. Dupa ce a atins un maxim de 40% in anul 2011 raportat la nivelul PIB, creditul intern a inceput sa scada semnificativ atat fata de necesitatile impuse de cresterea economica vizata, dar chiar si in termeni nominali daca ne raportam la anul 2012, singurul in care nivelul consemnat a depasit pragul de 300 miliarde lei, scrieCursdeguvernare.ro.

Restaurantele McDonald's Romania vor fi cumparate de un rus. Americanii raman doar francizori. Toate restaurantele detinute de McDonald's Romania vor fi cumparate, luna viitoare, de un om de afaceri rus pentru circa 50 de milioane de euro, americanii urmand sa iasa din afacere si sa ramana in Romania doar ca francizori, adica sa incaseze lunar taxa de franciza de la noul proprietar. Brand-ul McDonald's va fi pastrat de noul proprietar, cel putin intr-o prima faza. Informatia este oferita de o sursa apropiata conducerii McDonald's Romania si confirmata de catre simpli lucratori din restaurante, carora managerii le-au trasmis deja ca vor functiona in sistem de franciza pentru un nou patron, potrivit Economica.net.

Auchan inaugureaza primul sau mall din Romania. Grupul Auchan, detinut de cea mai bogata familie franceza, inaugureaza astazi cea mai mare investitie imobiliara realizata de companie pe piata romaneasca si primul mall din portofoliul local al grupului. Coresti Shopping Resort, dezvoltat pe o parte din terenul fostei fabrici Tractorul Brasov, are 100 de magazine deschise dintr-un total de 110. Proprietarii centrului comercial, cu o suprafata inchiriabila de 45.000 mp, estimeaza ca in primul week-end va inregistra un trafic de 120.000 de vizitatori, iar in primul an se asteapta la un total de 8 milioane de cumparatori. In cadrul acestui proiect a fost deschis cel mai mare hipermarket Auchan din Transilvania, cu o suprafata de 13.800 mp. Dezvoltarea complexului a presupus o investitie de 60 mil. euro si a angrenat 3.000 de oameni in constructia lui. Pe langa cele circa 25 mil. euro platite in aprilie 2012 fondului de investitii Centtera Capital Partners, de la care a preluat fosta fabrica Tractorul, grupul Auchan a mai investit in jur de 35 mil. euro in constructia mallului. Francezii practica o chirie medie cuprinsa intre 13 si 17 euro/mp/luna si se asteapta ca dupa 2-3 ani de functionare sa incaseze minim 5 mil. euro anual. In contextul actual al pietei ar trebui sa isi recupereze investitia in circa zece ani, anuntaCapital.ro.

Mai multe companii aeriene au schimbat procedurile de zbor dupa tragedia aviatica din Franta. Companiile aeriene norvegiana Norwegian Air Shuttle si islandeza Icelandair au anuntat joi o schimbare a procedurilor de zbor, impunand de acum prezenta in permanenta a doua persoane in carlinga, relateaza AFP. Aceasta noua cerinta survine in urm informatiilor difuzate in aceeasi zi de autoritatile franceze potrivit carora copilotul avionului Airbus A320 al Germanwings care s-a prabusit marti in sud-estul Frantei ar fi provocat deliberat accidentul dupa ce a impiedicat pilotul sa revina in carlinga. "Cand o persoana va parasi carlinga, va trebui de acum doua persoane sa se afle acolo", a declarat Thomas Hesthammer, responsabil al companiei Norwegian, al treilea operator low cost european. "Se discuta despre aceasta de mult timp, dar acest episod a accelerat lucrurile", a explicat Hesthammer. El a afirmat ca se asteapta la o punere in aplicare a masurii incepand de vineri, dupa acceptul Administratiei norvegiene a aviatiei civile, informeazaEconomica.net.

Toyota RAV4 Hybrid - Primele imagini teaser. Toyota a publicat primele imagini teaser cu viitorul RAV4 Hybrid, model care va fi expus in premiera internationala in cadrul Salonului Auto de la New York. Mai mult decat atat, vedem un set de stopuri noi, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca intreaga familie RAV4 sa primeasca un facelift minor. Specificatiile tehnice inca nu au fost publicate, dar exista sanse mari ca RAV4 Hybrid sa dispuna de acelasi sistem cu care a fost dotat Lexus NX 300h. In cazul crossoverului amintit la final, avem un sistem de propulsie hibrid format dintr-un motor pe benzina de 2,5 litri si 155 CP si unul sau chiar doua motoare electrice (in cazul versiunii cu tractiune integrala). In acest caz, agregatul electric de 143 CP va actiona asupra puntii fata, iar cel de-al doilea, de 68 CP, intervine pe puntea spate in momentele-cheie. In total, sistemul hibrid ofera 197 CP, indiferent daca avem o versiune cu tractiune integrala sau nu. Cu detalii complete despre noul Toyota RAV4 Hybrid vom reveni dupa dezvelirea oficiala programata pe 2 aprilie, scrieAuto-Bild.ro.