Guvernarea Ponta la testul adevarului: Cat a promis si cat a facut. Victor Ponta si-a facut bilantul, sustinand ca a indeplinit 80% din promisiuni. Capital a analizat fiecare capitol pentru a vedea daca rezultatele anuntate reflecta realitatea. Chiar daca numeroase afirmatii sunt corecte, ele decupeaza doar faptele sau deciziile pozitive, omitand contextul, iar unele sunt false. "Am promis crestere economica de peste 3% in 2013, si am avut 3,4%, iar in 2014 am avut crestere de 2,9%". Adevarat, dar! Promisiunea initiala era crestere de 4%. PIB real din 2014, convertit in euro, este sub nivelul de dinainte de criza. In 2014, PIB real era 133,8 miliarde euro, iar in 2008, 134,3 miliarde euro. "Am promis locuri de munca (1 milion de locuri de munca in 8 ani) - s-au creat in ultimii ani peste 200.000 de noi locuri de munca, iar ritmul este crescator". Fals! In programul de guvernare, Ponta isi asuma crearea a unui milion de locuri de munca pe durata unui mandat de patru ani. Trebuie precizat ca asumarea crearii de locuri de munca este nerealista pentru ca guvernul nu poate sa ia masuri directe pentru a obtine un astfel de rezultat, ci sa stimuleze mediul de afaceri, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Majoritatea claselor 0 din Bucuresti au fost suplimentate. Consecintele claselor supraaglomerate asupra dezvoltarii copilului. Cele mai multe scoli bucurestene au suplimentat numarul de locuri din clasa 0, in anul scolar care incepe la toamna. Astfel, mai putin de 28% dintre clasele pregatitoare din Capitala vor avea cate 25 de copii, cati erau prevazuti initial in planul de scolarizare al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Peste 40% dintre clasele 0 din scolile bucurestene vor avea cate 30 sau mai multi copii in anul scolar 2015-2016, reiese dintr-o analizaEconomica.net, pe baza rezultatelor primei etape de inscriere la clasa 0. Psihologii spun ca numarul optim de copii intr-o clasa 0 e de 12-15. In acest context, aflati ce repercusiuni are asupra dezvoltarii copilului formarea intr-o clasa 0 cu peste 30 de copii.

Fondurile de investitii au finantat 5,7% din datoria publica. floatul de la BVB Fondurile de investitii au finantat 5,7% din totalul datoriei publice (emisiunile obligatiunilor de stat romanesti), potrivit datelor de la finalul anului trecut, de aproape trei ori mai mult fata de 2011, a precizat, ieri, Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management. Potrivit domniei sale, obligatiunile de stat reprezinta peste 53% din totalul activelor fondurilor de investitii, la finalul anului trecut. Erste Asset Management a finantat 2,5% din datoria publica, potrivit datelor de la finalul anului trecut. Domnul Neacsu a precizat ca, in 2006-2007, cand Guvernul nu s-a mai finantat prin obligatiuni, au avut loc zeci de oferte ale unor companii pe piata din Luxemburg in suma de 1,5 - 2 miliarde de euro. "Companiile romanesti au gasit foarte greu drumul pentru a se finanta pe piata de capital. Doar 10% din emisiunile de obligatiuni sunt listate la BVB, in anul de varf", informeazaBursa.ro.

Problema IMM: Asa cum nu vorbesc guvernele despre ea. "N-ar fi rau ca acest gen de date si acest gen de prezentari sa se faca nu la conferinte, ci intr-o sedinta de guvern, in chestiunile care privesc IMM" - formula, marti, la finele evenimentului, unul dintre participantii la conferinta "IMM-urile si locul lor in economie : O abordare comparativa cu alte tari UE. Drumul de la problemele noastre la solutiile lor" organizata de cursdeguvernare.ro cu sprijinul Camerei de Comert si industrie a Romaniei si al Camerei de Comert Italiana pentru Romania. De la cifre, la cazuistica, de la prezentarea unor fenomene la probleme de detaliu din economia concreta, de la politicile fata de IMM-uri in unele tari europene, la hazardul luptei pentru subzistenta a IMM-urilor romanesti, scrieCursdeguvernare.ro.

Investitorii in energie regenerabila nu si-au spus ultimul cuvant, se pregateste o noua schema de sprijin? Loviti sistematic de un un incoace de schimbarile legislative, producatorii de energie electrica din surse regenerabile ies din nou la atac. Scaderea dramatica a investitiilor, riscurile insolventei si a imposibilitatii de a-si achita ratele bancare sunt motivele pentru care autoritatile iau in considerare modificarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila. Romania a sarit intr-un timp record din lac in put in ceea ce priveste atentia acordata energiei verzi, actionand dupa cum bate vantul si la propriu si la figurat. Astazi, Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor va analiza noile propuneri privind schema de sprijin pentru energia regenerabile, dar, din informatiile noastre se pare ca mari schimbari nu se vor produce in aceasta faza. Vor fi analizate indeosebi investitiile in capacitatile mai mici de producere a energiei regenerabile si accesul acestora la retea. Mai mult, reticenta catre aprobarea unei noi scheme de sprijin pare sa fie inca destul de ridicata in randul parlamentarilor, anuntaEnergy-Center.ro.

Mercedes-Benz pregateste un pick-up. Mercedes-Benz a anuntat ca pana la finalul anului 2020 va oferi in gama un pick-up. Da, ati citit bine, un pick-up Mercedes. Oficialii companiei motiveaza decizia prin simplul fapt ca acest segment este in continua dezvoltare, iar lumea se orienteza din ce in ce mai mult catre acest tip de modele. "Viitorul pick-up Mercedes-Benz va avea o contributie importanta in ceea ce priveste atingerea targetului global. Vom patrunde in acest segment cu identitatea de brand distincta si cu toate atributele tipice companiei", a completat Dr. Dieter Zetsche, director Daimler. Daca planurile producatorului german vor merge ceas, pana la finalul acestei decade vom face cunostinta cu primul pick-up premium. Pentru inceput, viitorul model german va merge catre pietele din Europa, Australia, America Latina si Africa de Sud, informeazaAuto-Bild.ro.

Un fond din China vine cu cateva zeci de milioane de euro pentru investitii in Romania. Banca de export-import a Chinei isi trimite un spargator de gheata pentru investitii de zeci de milioane de euro in economia romaneasca. Vehiculul financiar este CEE Equity Partners, un fond cu active de 500 milioane de dolari lansat pentru plasamente in regiune. Deja o treime din resursele disponibile au fost alocate in celelalte tari din Europa Centrala si de Est, in timp ce pentru Romania investitiile programate pentru urmatorii doi-trei ani se ridica la 20-60 milioane euro, poate chiar si 70 de milioane euro, conform informatiilor oferite marti intr-o conferinta de presa de catre Bill Fawkner-Corbett, Investment Director pentru Europa Centrala si de Est al CEE Equity Partners, scrieCapital.ro.

Conpet a incheiat cu CFR Marfa un contract de transport titei si gazolina in suma de 255 milioane lei. Conpet a incheiat un contract cu CFR Marfa in suma de 255,128 milioane lei pentru transportul pe calea ferata a titeiului si gazolinei, transmite Agerpres. Conform unui raport remis marti Bursei de Valori Bucuresti, plata urmeaza sa fie facuta in termen de 30 de zile de la data primirii facturii, in caz de neplata penalitatile urmand sa fie de 0,5% pe zi. Durata contractului este de patru ani, incepand cu 1 aprilie 2015 pana la 31 martie 2019, inclusiv. De asemenea, Conpet a incheiat un contract si cu OMV Petrom, in suma de 4,394 milioane lei, pentru furnizarea de carburant pe baza de carduri de credit Petrom. Contractul este pe trei ani, incepand cu 1 aprilie 2015, pana la 1 aprilie 2018, anuntaEconomica.net.